Kotlety z ziemniaków, jajek i szynki
Kotlety z ziemniaków, jajek i szynki to pomysł na szybkie, delikatne i smaczne kotleciki, które posmakują całej rodzinie, nawet największym niejadkom. Kotlety są miękkie w środku, lekko chrupiące na zewnątrz i mają ciekawy smak przełamany suszonym majerankiem. Poznaj przepis na pyszne kotlety z ziemniaków, jajek i szynki.
Kotlety z ziemniaków, jajek i szynki to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów. Są delikatniejsze, lżejsze, ale równie pożywne i smaczne. Kotlety przygotujesz błyskawicznie i w tym samym tempie znikną z talerzy nawet najmłodszych domowników.
Kotleciki podaj z warzywnym puree, np. z zielonego groszku lub frytkami pieczonymi, ziemniakami. Do kotletów podaję również surówkę lub lekką i świeżą sałatką z pomidorów i ogórka. Możesz również upiec marchewkę z batatami i pietruszką. Każda opcja podania smakuje wybornie.
Przed przygotowaniem kotletów ugotuj ziemniaki i jajka, aby zdążyły dokładnie wystygnąć. Nie wyrabiaj potrawy z ciepłych produktów, ponieważ nie uformujesz ładnych kotletów. Danie dopraw suszonym majerankiem. Możesz go również zastąpić ziołami prowansalskimi, nie zapomnij jednak o posiekanym szczypiorku, który doda wyraźnego smaku.
Dzieci uwielbiają delikatne kotleciki- tu poznasz przepis na bezmięsne kotlety z kalafiora i jajek w delikatnej panierce, które doskonale sprawdzą się na szybki obiad.
Przepis na kotlety z ziemniaków, jajek i szynki
Składniki:
-
4 duże ziemniaki
-
3 jajka (2 ugotowane na twardo, 1 surowe)
-
5 plastrów szynki drobiowej
-
3 plastry sera żółtego
-
pieprz, sól
-
2 łyżki posiekanego szczypiorku
-
łyżka mąki pszennej
-
pół łyżeczki majeranku
-
bułka tarta
-
olej do smażenia
Jak zrobić kotlety z ziemniaków, jajek i szynki?
Ziemniaki obierz i ugotuj, ugotuj na twardo również 2 jajka, ostudź. Ziemniaki i jajka przełóż do miski i ubij tłuczkiem do ziemniaków, następnie dodaj pokrojoną w drobną kostkę szynkę, ser, majeranek, szczypiorek, dopraw solą, pieprzem. Wbij jajko, podsyp mąką i dokładnie wymieszaj i wyrób kotlety.
Na większej patelni rozgrzej sporą ilość oleju roślinnego, kotlety obtocz w bułce tartej i smaż partiami po 3-4 minuty z każdej strony, aby ładne się zarumieniły. Kotlety przełóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu.