Puree z zielonego groszku
Oryginalne, smaczne, uniwersalne - takie właśnie jest puree z zielonego groszku. Puree wykorzystasz do przygotowania dań mięsnych i ryb, dodasz do makaronu, posmarujesz chleb. Zielone puree jest smaczne, lekkie i wygląda rewelacyjnie. Poznaj przepis na puree z zielonego groszku.
Puree z zielonego groszku przygotujesz błyskawicznie z podstawowych produktów. Puree jest lekko słodkie, kremowe i wygląda bardzo apetycznie. Puree jest pomysłem na pyszne i pożywne śniadanie, wystarczy, że posmarujesz nim świeżą kromkę chleba, dodasz pomidora, kiełki, rzodkiewkę. Taka kanapka jest bardzo pożywna i mało kaloryczna.
Puree z groszku równie dobrze smakuje jako dodatek do obiadu, np. do wieprzowiny, wołowiny, ryb pieczonych. Jest prostą i pyszną jarzynką, dzięki której każde ugotowane przez Ciebie danie będzie wyglądało estetycznie i apetycznie, jak z najlepszej restauracji. Wyłóż kawałek mięsa na zielonym puree, a efekt zachwyci wszystkich domowników.
Z groszku ugotujesz również pyszną zupę krem i przygotujesz pesto, z którego stworzysz obłędne zapiekanki i dania z makaronem.
Przepis na puree z zielonego groszku
Składniki na 3-4 porcje:
400 g mrożonego groszku zielonego
3 łyżki słodkiej śmietany 30%
łyżeczka cukru
3 łyżki masła
pieprz biały i sól do smaku
Jak przygotować puree z zielonego groszku?
Groszek przełóż do garnka z wodą, dodaj cukier i gotuj 10-15 minut od momentu zagotowania, następnie odcedź i odstaw do przestygnięcia.
Do groszku dodaj masło, śmietanę i zblenduj na gładką masę, dopraw białym pieprzem i solą do smaku.