Krem czekoladowy do ciasta
Krem czekoladowy jest doskonałym dodatkiem do wypieków. Każdy tort i ciasto przełożone aksamitnym, mocno czekoladowym kremem smakuje wyśmienicie. Kremem czekoladowym możesz również dekorować babeczki, muffinki, a także dodać do ciast przygotowywanych na zimno. Poznaj tradycyjny przepis na krem czekoladowy do ciasta.
Czekolada jest doskonałym dodatkiem do ciast i deserów. Krem przygotowany z tabliczką gorzkiej czekolady i słodkiej śmietanki smakuje rewelacyjnie. Krem ucierany jest również z żółtkami, aby dodatkowo spulchnić masę i nadać jej lekkości i doskonałego smaku. Krem gotuj na wolnym ogniu, ale nie doprowadź do gotowania i wrzenia, ponieważ masa się zważy lub rozwarstwi. Krem musi być ciepły, nie gorący.
Krem czekoladowy wykorzystasz do przełożenia tortów i ciast biszkoptowych. Możesz również udekorować nim wszystkie wypieki, babeczki i muffinki. Krem świetnie pasuje również do ciast przygotowywanych na zimno na herbatnikach.
Krem czekoladowy nie jest jedynym kremem, którym przełożysz ciasta. Przygotuj równie smaczny i aksamitny krem truskawkowy oraz orzeźwiający krem cytrynowy ze śmietanką.
Przepis na krem czekolady do ciasta
Składniki:
-
tabliczka czekolady deserowej
-
2 żółtka
-
125 g cukru
-
350 ml śmietanki 36%
-
łyżeczka żelatyny
Jak przygotować krem czekoladowy do ciasta?
Żelatynę namocz w odrobinie zimnej wody, aby napęczniała. Żółtka utrzyj z jajkami. Śmietankę podgrzej na wolnym ogniu, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż czekolada się rozpuści.
Odstaw z gazu, dodaj masę z żółtek, żelatynę i dokładnie wymieszaj. Po jakimś czasie ponownie wymieszaj i odstaw do całkowitego przestygnięcia i zgęstnienia kremu.