Krem do ciasta z truskawkami
Krem do ciasta z truskawkami doskonale pasuje do ciast na biszkoptach i przekładanych, kremowych tortów. Kremem możesz również dekorować ulubione muffinki, aby nadać im wyjątkowy smak i ładne wykończenie. Krem jest mocno truskawkowy z wyczuwalną, śmietankową nutą, jest idealny. Poznaj przepis na krem do ciasta z truskawkami.
Krem do ciasta z truskawkami przygotujesz zarówno ze świeżych, jak i mrożonych owoców. Jeśli posiadasz mrożone truskawki, przełóż je na talerzyk kilka godzin przed przygotowywaniem kremu, aby rozmroziły się w temperaturze pokojowej. Pamiętaj również, aby śmietanka była mocno schłodzona przed ubijaniem.
Krem do ciasta z truskawek jest mocno owocowy, świeży, śmietanowy. Krem doskonale pasuje do biszkoptów, przekładanych kremami i owocami. Kremem truskawkowym możesz również udekorować muffinki i inne babeczki, nadając im świeżego, truskawkowego smaku.
Przepis na krem do ciasta z truskawkami
Składniki:
450 g truskawek
5 łyżek cukru pudru
2 pełne łyżeczki żelatyny
500 ml śmietany 36%
opakowanie fixu do śmietany
Jak przygotować krem do ciasta z truskawkami?
Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody i odstaw do napęcznienia.
Truskawki obierz z szypułek, pokrój i zblenduj z 2 łyżkami cukru pudru na gładki mus. Żelatynę przełóż do garnka, delikatnie podgrzewaj i mieszaj, aby się rozpuściła. Nie doprowadź do żelatyny do wrzenia, ponieważ straci swoje żelujące właściwości. Żelatynę przelej do musu, wymieszaj i wstaw do lodówki na 30 minut.
Schłodzoną śmietankę ubij z fixem na wysokich obrotach, aby powstała bita śmietana, dodaj cukier puder i ponownie wymieszaj. Dodaj mus truskawkowy i mieszaj na wolnym obrotach miksera do połączenia wszystkich składników.