Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pełen smaku krem cytrynowy do ciasta
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 03.11.2021 01:00

Pełen smaku krem cytrynowy do ciasta

Krem cytrynowy do ciasta
canva/Kralanko93

Krem cytrynowy jest świetnym dodatkiem do ciast i tortów. Krem ma orzeźwiający smak i doskonałą, kremową konsystencję. Kremem cytrynowym przełożysz ciasta, torty, a także udekorujesz babeczki i muffinki. Poznaj przepis na krem cytrynowy do ciasta.

Krem cytrynowym kremem na bazie śmietany z bardzo wyraźną, cytrynową nutą. Krem doskonale łączy się ze wszystkimi ciastami i tortami na biszkoptach, nadając im świeży, cytrusowy smak. Krem cytrynowy jest doskonały również do dekoracji babeczek i muffinek.

Do przygotowania kremu potrzeby jest lemon curd, czyli krem cytrynowy z żółtkami i masłem o wyraźnym, kwaśnym smaku. Lemon curd przygotuj wcześniej, ponieważ musi tężeć w lodówce przez 3 godziny. Curd, mascarpone i śmietana muszą być mocno schłodzone, aby powstał z nich doskonały krem.

Cytryny doskonale łączą się również z innymi ciastami. Przygotuj sernik cytrynowy z polewą cytrynową. Doskonały na spotkania z przyjaciółmi.

Przepis na krem cytrynowy do ciasta

Składniki:

  • 200 ml śmietany 36%

  • 200 g mascarpone

  • fix do śmietany

  • jajko

  • żółtko

  • 90 g cukru pudru

  • sok i skórka z 2 cytryn

  • 70 g masła

  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

Jak przygotować krem cytrynowy do ciasta?

Na początku przygotuj lemon curd: do szklanek miski wbij jajko, żółtko, sok i skórki z cytryn, cukier i dokładnie mieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę. Miskę włóż do garnka z gorącą wodą i gotuj chwilę w kąpieli wodnej, następnie odstaw do całkowitego przestygnięcia.

Mąkę rozprowadź w odrobinie wody lub soku z cytryny. Do ostudzonej masy dodaj masło, dokładnie wymieszaj, następnie dodaj mąkę i ponownie mieszaj. Curd wstaw do lodówki na 3 godziny.

Schłodzoną śmietankę ubij z fixem na gęstą śmietanę, dodaj mascarpone, lemon curd i mieszaj na wolnym obrotach miksera do połączenia się składników. Krem jest gotowy do przygotowania dekoracji lub przełożenia ciasta.