Pełen smaku krem cytrynowy do ciasta
Krem cytrynowy jest świetnym dodatkiem do ciast i tortów. Krem ma orzeźwiający smak i doskonałą, kremową konsystencję. Kremem cytrynowym przełożysz ciasta, torty, a także udekorujesz babeczki i muffinki. Poznaj przepis na krem cytrynowy do ciasta.
Krem cytrynowym kremem na bazie śmietany z bardzo wyraźną, cytrynową nutą. Krem doskonale łączy się ze wszystkimi ciastami i tortami na biszkoptach, nadając im świeży, cytrusowy smak. Krem cytrynowy jest doskonały również do dekoracji babeczek i muffinek.
Do przygotowania kremu potrzeby jest lemon curd, czyli krem cytrynowy z żółtkami i masłem o wyraźnym, kwaśnym smaku. Lemon curd przygotuj wcześniej, ponieważ musi tężeć w lodówce przez 3 godziny. Curd, mascarpone i śmietana muszą być mocno schłodzone, aby powstał z nich doskonały krem.
Cytryny doskonale łączą się również z innymi ciastami. Przygotuj sernik cytrynowy z polewą cytrynową. Doskonały na spotkania z przyjaciółmi.
Przepis na krem cytrynowy do ciasta
Składniki:
200 ml śmietany 36%
200 g mascarpone
fix do śmietany
jajko
żółtko
90 g cukru pudru
sok i skórka z 2 cytryn
70 g masła
łyżeczka mąki ziemniaczanej
Jak przygotować krem cytrynowy do ciasta?
Na początku przygotuj lemon curd: do szklanek miski wbij jajko, żółtko, sok i skórki z cytryn, cukier i dokładnie mieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę. Miskę włóż do garnka z gorącą wodą i gotuj chwilę w kąpieli wodnej, następnie odstaw do całkowitego przestygnięcia.
Mąkę rozprowadź w odrobinie wody lub soku z cytryny. Do ostudzonej masy dodaj masło, dokładnie wymieszaj, następnie dodaj mąkę i ponownie mieszaj. Curd wstaw do lodówki na 3 godziny.
Schłodzoną śmietankę ubij z fixem na gęstą śmietanę, dodaj mascarpone, lemon curd i mieszaj na wolnym obrotach miksera do połączenia się składników. Krem jest gotowy do przygotowania dekoracji lub przełożenia ciasta.