Smakosze.pl Przepisy Krokiety z pieczarkami i serem
canva/MamaMiaPL

Krokiety z pieczarkami i serem

17 listopada 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Krokiety z pieczarkami i serem to proste danie na ciepło zarówno na obiad, kolację, jak i święta lub większe uroczystości. Wytrawne ciasto naleśnikowe z aromatycznym farszem i złocistą skórką doskonale łączy się z domowym barszczem z buraków. Poznaj przepis na wyśmienite krokiety z pieczarkami i serem.

Krokiety z pieczarkami i serem nie są trudnym i czasochłonnym daniem. Wystarczy, że podsmażysz pieczarki, dodasz ser i całość zawiniesz w naleśniki z domowego ciasta, a następnie usmażysz w panierce. Krokiety są delikatne w smaku, a ciasto naleśnikowe w złocistej panierce wprost rozpływa się w ustach.

Do krokietów z pieczarkami i serem przygotuj również barszcz czerwony , który doskonale komponuje się z krokietami, smażonymi pierogami i uszkami z farszem. Pieczarki podsmażone na maśle z cebulką i pietruszką są bardzo aromatyczne i wyraźne w smaku, ser natomiast dobrze łączy farsz z całym ciastem.

Krokiety przygotujesz na wiele sposobów. Koniecznie wypróbuj również lekkie i pożywne krokiety z soczewicą.

Przepis na krokiety z pieczarkami i serem

Składniki na ciasto na 12-13 sztuk:

  • 350 ml mleka

  • 350 ml wody

  • 500 g mąki

  • 2 jajka

  • szczypta soli

  • 2 łyżki oleju

Składniki na farsz:

  • 500 g pieczarek

  • cebula czerwona

  • 200 g startego żółtego sera

  • sól, pieprz

  • posiekana natka pietruszki

  • łyżka masła

Dodatkowo:

  • 3 jajka

  • bułka tarta do panierowania

Jak zrobić krokiety z pieczarkami i serem?

Na maśle podsmaż pieczarki z posiekaną natką pietruszki, dopraw je solą i pieprzem, odstaw do przestygnięcia.

Przygotuj ciasto: mleko wymieszaj z mąką, wodą, dodaj olej, jajka, sól i miksuj do uzyskania gęstego ciasta, następnie smaż jak naleśniki, aby otrzymać cienkie placki.

Na środek każdego placka wyłóż farsz z pieczarek, oprósz serem i zawiń, aby uzyskać formę krokietów, następnie obtocz kolejno w jajku i bułce tartej i smaż na oleju do uzyskania złocistej panierki.

Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy