Pożywne, łatwe i pyszne krokiety z soczewicą
Krokiety nie wymagają praktycznie żadnych umiejętności od kucharza, a także stanowią doskonały sposób na pyszny obiad. Jeśli chcesz przygotować je w wersji wege, nafaszeruj je soczewicą. Są chrupiące i delikatne w środku.
Krokiety stanowią idealny obiad dla osób, które dzień wcześniej przygotowały ogromną górę naleśników i nie są w stanie ich zjeść. Wystarczy zawinąć w nie farsz, panierować i usmażyć, aby cieszyć się ich smakiem.
Farsz składa się z czerwonej soczewicy z dodatkiem cebuli oraz grzybów, przez co ma pełno ciekawego aromatu. Po usmażeniu zachowuje dużą wilgotność, a więc bardzo ciężko jest go przesuszyć.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na krokiety z soczewicą
Składniki:
Naleśniki:
3 szklanki mąki
1,5 szklanki mleka
1 jajko
sól
olej
Farsz:
3 szklanki czerwonej soczewicy
1 cebula
garść suszonych grzybów
2 łyżki masła
sól
pieprz
Zacznij od zmiksowania wszystkich składników na ciasto na gładką masę za pomocą blendera lub miksera. Odstaw je pod przykryciem na 30 minut w bezpieczne miejsce.
Zalej grzyby wrzątkiem i odstaw. Soczewicę opłucz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę posiekaj i zeszklij ją na maśle. Dodaj posiekane grzyby, dopraw i smaż przez 15 minut.
Usmaż naleśniki na rozgrzanej patelni. Napełnij je farszem, zawiń brzegi, obtocz w jajku i bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawaj na gorąco. Smacznego.
Źródło: canva/nito100, Getty Images Pro
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: newsy.gotujmy.pl