Smakosze.pl
barszcz czerwony

canva/arfo

Prosty przepis na barszcz czerwony

12 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Barszcz czerwony to najpopularniejsza potrawa przyrządzana z ćwikłowych buraków. Ma piękną barwę, jest aromatyczny i rozgrzewający. Zwłaszcza jeśli odpowiednio się go doprawi. Podaj go do krokietów czy pasztecików, a domownicy będą zachwyceni.

Czerwone buraki są nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Kryją w sobie sporo żelaza, witamin z grupy B, witaminy C i beta-karotenu. Mają działanie oczyszczające, wzmacniające i antyoksydacyjne. Z tego powodu warto by jak najczęściej trafiały na nasze talerze.

Niektórzy, gdy mają ochotę na barszcz czerwony kupują gotowy w kartonie. Tymczasem przygotowanie domowego barszczyku jest naprawdę proste i nie trwa długo. Zobacz jak w prosty sposób możesz go przyrządzić.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Prosty przepis na barszcz czerwony

Składniki:

  • 500 g czerwonych buraków

  • kilka suszonych grzybów leśnych

  • 2 l bulionu (może być mięsny lub warzywny)

  • 2 listki laurowe

  • po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu

  • 2 ząbki czosnku

  • majeranek

  • sól, cukier, ocet do smaku

kotlet schabowy

Prosty sposób na soczyste kotlety schabowe

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie barszczu czerwonego

Buraki umyj, obierz, pokrój w cienkie plastry lub zetrzyj na dużych oczkach. Grzyby suszone opłucz, namocz w letniej wodzie.

Buraki umieść w garnku, zalej gorącym bulionem. Dodaj łyżkę octu, grzyby wraz z wodą z namaczania, listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu i trochę soli.

Gotuj na niedużym ogniu około godzinę, aż buraki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone ząbki czosnku oraz roztarty w palcach majeranek.

Barszcz dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem. Przecedź przez sito, tak by oddzielić buraki i przyprawy.

Czysty barszczyk podawaj tak jak lubisz, np. do krokietów, wytrawnych naleśników, pasztecików czy z uszkami. Smacznego!

buraki

buraki

Źródło zdjęcia: canva/Image Professionals GmbH

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?


Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia-domowa

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wie

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >