Smakosze.pl Przepisy Krokiety ziemniaczane z pieczarkami
canva/SylviePM

Krokiety ziemniaczane z pieczarkami

30 listopada 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Krokiety ziemniaczane są świetną alternatywą dla tradycyjnych, zawijanych kotletów z ciasta naleśnikowego. Aromatyczny, pieczarkowy farsz otulony ciastem ziemniaczanym w chrupiącej panierce to danie, którego musisz spróbować. Poznaj przepis na wyśmienite krokiety ziemniaczane z pieczarkami.

Krokiety ziemniaczane są smacznym i bardzo pożywnym daniem obiadowym dla całej rodziny. Krokiety smakują podobnie jak placki ziemniaczane, jednak ciasto jest bardziej delikatne, a środek skrywa doskonały, pieczarkowy farsz, który podczas smażenia świetnie łączy się z całym daniem. Krokiety świetnie smakują podane z surówką lub sałatką ze świeżych warzyw.

Do przygotowania krokietów, podobnie jak w przypadku placków ziemniaczanych, wykorzystaj ziemniaki zeszłoroczne o stosunkowo wysokiej zawartości skrobi, aby ciasto nie było za rzadkie i nie rozleciało się podczas smażenia. Takimi ziemniakami są odmiany takie jak: Irys, Sante i Orlik.

Jeśli szukasz pomysłu na niecodzienne połączenie smaków- tu poznasz przepis od Roberta Makłowicza na krokiety ziemniaczane z orzechami włoskimi , pyszne, chrupiące, doskonałe.

Przepis na krokiety ziemniaczane z pieczarkami

Składniki na 5 krokietów:

  • 700 g ziemniaków

  • po łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej

  • jajko

  • bułka tarta do panierki

  • olej do smażenia

Składniki na farsz:

  • 300 g pieczarek

  • cebula

  • pieprz, sól

  • łyżka masła

Jak przygotować krokiety ziemniaczane z pieczarkami?

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie, następnie odcedź, odparuj i odstaw do przestygnięcia. W tym czasie przygotuj farsz: umyte i pokrojone pieczarki podsmaż na maśle z dodatkiem soli i pieprzu, aż sok z grzybów wyparuje.

Ziemniaki przepuść przez praskę do ziemniaków i przełóż do większej miski, dodaj jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną i całość wyrób na jednolite ciasto, które podziel na 5 części, formując kulki.

Każdą kulkę ciasta rozpłaszcz w dłoni, następnie w środek włóż farsz pieczarkowy i zawiń. Tak przygotowane krokiety obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju, aż krokiety nabiorą złocistego koloru, następnie przełóż je na talerz z ręcznikiem papierowym, aby oddały nadmiar tłuszczu.

Smacznego.

Ziemniaki i pieczarki na desce

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy