Smakosze.pl
Robert Makłowicz, krokiety ziemniaczane

TRICOLORS/East News, canva/Lesyy

Świąteczne krokiety ziemniaczane bez zawijania od Roberta Makłowicza

7 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jeśli chcesz zaskoczyć gości nowym, polskim daniem, mamy dla ciebie przepis. Przygotuj świąteczne krokiety ziemniaczane bez zawijania. Recepturę na nie zdradził Robert Makłowicz. Sięga ona lat przedwojennych, kiedy to krokiety serwowano do wigilijnej kapusty z grzybami.

Robert Makłowicz jest niewątpliwym znawcą kuchni polskiej i nie tylko. Poza tym jako smakosz, chętnie testuje nowe przepisy. Mało kto pomyślałby o tym, że kapustę z grzybami można podać na wigilijny stół z ziemniaczanymi krokietami. I rzeczywiście danie smakuje niecodziennie, ale nadzwyczaj dobrze.

Jednak krokiety przygotowane według przepisu Makłowicza można też serwować do obiadowych mięs. Przepis na krokiety zaczerpnęliśmy z kanału Roberta Makłowicza znajdującego się na YouTube.

Świąteczne krokiety ziemniaczane bez zawijania od Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 60 dag ziemniaków

  • 20 dag orzechów włoskich

  • pół pęczka natki pietruszki

  • pół pęczka koperku

  • 2 jajka

  • tarta bułka

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

  • 1 łyżka masła

Projekt bez tytułu - 2021-11-29T093859.915

Sałatka jarzynowa ze śledziem. Klasyka w wyjątkowym wydaniu

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie krokietów ziemniaczanych

Ziemniaki obierz, opłucz, włóż na osolony wrzątek, ugotuj. Miękkie ziemniaki odcedź, osusz, dokładnie wytłucz, wystudź.

Orzechy przebierz, rozdrobnij na pył przy użyciu blendera lub malaksera. Dodaj je do ziemniaków.

Natkę pietruszki i koperek opłucz, osusz, bardzo drobno posiekaj lub rozdrobnij w malakserze. Dodaj do ziemniaków razem z jednym jajkiem.

Do masy ziemniaczanej wsyp też 2-3 łyżki tartej bułki, trochę soli i pieprzu. Ręką wyrób masę. Jeśli jest za mało zwarta, dodaj do niej więcej tartej bułki.

Z powstałej masy formuj podłużne krokiety. Każdy panieruj w jajku rozmieszanym z odrobiną wody, a potem w tartej bułce.

Na patelni rozgrzej olej, dodaj do niego masło. Kładź krokiety i smaż je, by były z każdej strony rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Jeśli szukasz innych przepisów Roberta Makłowicza, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu np. recepturę na śledzie z ziemniakami, a także na pierogi z suszonymi śliwkami.

orzechy włoskie

orzechy włoskie

Źródło zdjęcia: canva/erierika

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Polska kuchnia nie jest dla każdego. Obcokrajowcy wyjawili, jakich potraw nie tkną za żadne skarby świata.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kanał Roberta Makłowicza na YouTube

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyjątkowo esencjonalny bigos z kiełbasą i grzybami. Prawdziwa klasyka

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Słone racuszki z żółtym serem. Szybka i prosta kolacja

Czytaj więcej >