Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Świąteczne krokiety ziemniaczane bez zawijania od Roberta Makłowicza
Renata Materlińska
Renata Materlińska 29.11.2021 01:00

Świąteczne krokiety ziemniaczane bez zawijania od Roberta Makłowicza

Robert Makłowicz, krokiety ziemniaczane
TRICOLORS/East News, canva/Lesyy

Jeśli chcesz zaskoczyć gości nowym, polskim daniem, mamy dla ciebie przepis. Przygotuj świąteczne krokiety ziemniaczane bez zawijania. Recepturę na nie zdradził Robert Makłowicz. Sięga ona lat przedwojennych, kiedy to krokiety serwowano do wigilijnej kapusty z grzybami.

Robert Makłowicz jest niewątpliwym znawcą kuchni polskiej i nie tylko. Poza tym jako smakosz, chętnie testuje nowe przepisy. Mało kto pomyślałby o tym, że kapustę z grzybami można podać na wigilijny stół z ziemniaczanymi krokietami. I rzeczywiście danie smakuje niecodziennie, ale nadzwyczaj dobrze.

Jednak krokiety przygotowane według przepisu Makłowicza można też serwować do obiadowych mięs. Przepis na krokiety zaczerpnęliśmy z kanału Roberta Makłowicza znajdującego się na YouTube.

Świąteczne krokiety ziemniaczane bez zawijania od Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 60 dag ziemniaków

  • 20 dag orzechów włoskich

  • pół pęczka natki pietruszki

  • pół pęczka koperku

  • 2 jajka

  • tarta bułka

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

  • 1 łyżka masła

Przygotowanie krokietów ziemniaczanych

Ziemniaki obierz, opłucz, włóż na osolony wrzątek, ugotuj. Miękkie ziemniaki odcedź, osusz, dokładnie wytłucz, wystudź.

Orzechy przebierz, rozdrobnij na pył przy użyciu blendera lub malaksera. Dodaj je do ziemniaków.

Natkę pietruszki i koperek opłucz, osusz, bardzo drobno posiekaj lub rozdrobnij w malakserze. Dodaj do ziemniaków razem z jednym jajkiem.

Do masy ziemniaczanej wsyp też 2-3 łyżki tartej bułki, trochę soli i pieprzu. Ręką wyrób masę. Jeśli jest za mało zwarta, dodaj do niej więcej tartej bułki.

Z powstałej masy formuj podłużne krokiety. Każdy panieruj w jajku rozmieszanym z odrobiną wody, a potem w tartej bułce.

Na patelni rozgrzej olej, dodaj do niego masło. Kładź krokiety i smaż je, by były z każdej strony rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Jeśli szukasz innych przepisów Roberta Makłowicza, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu np. recepturę na śledzie z ziemniakami, a także na pierogi z suszonymi śliwkami.

orzechy włoskie
orzechy włoskie

Źródło zdjęcia: canva/erierika

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kanał Roberta Makłowicza na YouTube Zapraszamy na nasz Instagram