Wreszcie pojawiły się na bazarkach. Są idealnym składnikiem na zupę

Nie chcesz po raz kolejny gotować pomidorowej czy ogórkowej? W takim razie przychodzimy z pomocą. Istnieje wiele przepisów na różnorodne zupy. Jednak nie można jeść ciągle tego samego, a poznawanie nowych smaków jest bardzo ważne. Zatem nie ma na co czekać. Przedstawiamy wam przepis na zupę szparagową
Jakie są właściwości szparagów?
Szparagi wyróżniają się przede wszystkim walorami smakowymi. Kiedy jest na nie sezon, to są bardzo pożądane, szczególnie w restauracjach. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z tego, że niosą one za sobą wiele wartości odżywczych, a ich spożycie to prawdziwa bomba witaminowa dla naszego organizmu.
Dlaczego warto je spożywać? Przede wszystkim dlatego, że są niskokaloryczne, ale pożywne, co czyni je świetnym składnikiem diety. Poza tym są świetnym źródłem witaminy A,C i E, dzięki czemu mogą chronić organizm przed rozwojem komórek nowotworowych.
Mamy już wiosnę, czyli niedługo rozpocznie się sezon na szparagi. Warto więc zapoznać się z różnymi przepisami, w których grają one główną rolę. Jednym z nich jest pomysł na zupę szparagową.

Zupa szparagowa na obiad
Zupa szparagowa to świetny pomysł na wiosenny obiad. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 1 papryka zielona
- 1 litr rosołu, wywaru lub wody
- 4 łyżki śmietanki 36%
- odrobina soku z cytryny
- garść posiekanego szczypioru
- sól
- pieprz
- starty ser
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować pyszną zupę szparagową?
Zupa szparagowa już niedługo będzie gościć na naszych stołach, dlatego musicie znać odpowiedni przepis.
W pierwszej kolejności rozgrzewamy oliwę w garnku i podsmażamy posiekana cebulę oraz czosnek. W międzyczasie oczyszczamy dokładnie szparagi, kroimy je w ukośne plastry, a górne części odkładamy na bok, aby dodać je później do zupy. Kiedy składniki w garnku się zeszklą, to wrzucamy również pokrojoną dłuższe plasterki paprykę. Po chwili dodajemy również szparagi. Wszystko od czasu do czasu mieszamy.

W kolejnym kroku dodajemy wodę, ale możemy też użyć gorącego wywaru lub rosołu. Całość gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie doprawiamy zupę solą i wrzucamy odstawione wcześniej górne części szparagów. Gotujemy pod przykryciem jeszcze przez 4 minuty. W tym czasie do miski przekładamy śmietanę oraz dwie łyżki zupy, dokładnie mieszamy i przelewamy z powrotem do wywaru. Dodajemy również posiekany szczypiorek oraz pieprz. Całość dokładnie mieszamy. Zupę podajemy w głębokim talerzu lub misce i posypujemy startym serem.
Tak przygotowana zupa szparagowa z pewnością zrobi furorę podczas rodzinnego obiadu.
Sprawdź przepis na domowy majonez. Zobacz, jakie jest najlepsze smarowidło na śniadanie.






































