Smakosze.pl Przepisy Przepis na domowe krówki
Krówki są przepyszne
Wikipedia / Polimerek / CC BY-SA 3.0

Przepis na domowe krówki

17 marca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Krówki goszczą na naszych stołach już od 100 lat. Po raz pierwszy zaczęto je produkować w 1921 roku w poznańskiej fabryce słodyczy. Zarządzał nią Feliks Pomorski, który przepis na krówki otrzymał od swojego wujka.

Krówki w dwóch odsłonach

Nie da się ukryć, że krówki są nie lada specjałem. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy spałaszowaliby je z miłą chęcią. Wyjątkowe cukierki zawdzięczają swoją nazwę opakowaniu, na którym widniał rysunek przedstawiający krowę .

Krówki dla wielu osób są jednym ze smaków dzieciństwa. Niedawno przedstawialiśmy przepis na kultowe andruty . Dziś na naszym portalu zagoszczą krówki w dwóch odsłonach. Jednak tradycyjnej i drugiej wegańskiej.

Kultowe krówki domowej roboty

Tradycyjne krówki są bardzo proste w przygotowaniu. Nikt nie powinien mieć z tym przepisem większych problemów . Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Część z nich znajdziesz we własnej kuchni. Co nam będzie potrzebne?

  • puszka słodzonego mleka skondensowanego

  • 190 g cukru

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 50 g masła

Na początku mleko skondensowane umieszczamy na patelni. Masę wzbogacamy o oba rodzaje cukru i podgrzewamy. Całość nieustannie mieszamy. Baza pod nasze krówki powinna nabrać złocistej barwy. Wówczas dodajemy do niej rozdrobnione masło .

Wszystkie składniki powinny się połączyć. Wyłączamy ogień i przelewamy masę do foremki wyścielonej papierem do pieczenia, który uprzednio smarujemy masłem . Całość powinna wystygnąć do temperatury pokojowej.

Masę na krówki umieszczamy w lodówce. Kiedy stanie się twarda, wówczas kroimy ją na części. Nasze krówki są już gotowe . Z pewnością przypadną do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy.

(Canva.com / Natasha Breen)

Krówki w wegańskiej odsłonie

Krówki możemy przygotować w bardziej niekonwencjonalny sposób. Wykorzystamy w nich same roślinne składniki. Osoby na diecie wegańskiej z pewnością będą zachwycone takimi łakociami . Co musimy przygotować?

  • 400 g cukru

  • 250 g masła orzechowego

  • 150 g margaryny roślinnej

  • 120 ml mleka roślinnego

  • 75 ml wody

  • aromat wanilinowy

W garnku umieszczamy cukier i wodę. Całość podgrzewamy tak, aby uzyskać karmel. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć, podgrzewamy ją przez dwie minuty . W tym czasie nieustannie ją mieszamy. Dodajemy margarynę oraz mleko roślinne.

Gdy składniki już się połączą, zdejmujemy je z ognia. Całość miksujemy, stopniowo dodając masło orzechowe. Najlepiej wybrać takie, które jest drobno zmielone. Masę na krówki wzbogacamy o aromat. Wykładamy ją do foremki wyścielonej papierem do pieczenia .

Krówki są już prawie gotowe. Wystarczy przestudzić masę i wstawić ją do lodówki. Kiedy będzie już twarda, kroimy ją na mniejsze kawałki. Krówki w tej odsłonie są niezwykle smakowite. Warto również sięgnąć po przepis na kultowe irysy .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Olga Smile; Wikipedia; Potrzebna wiedza; Diamenty Rynku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Absolwent psychopedagogiki kreatywności oraz edukacji międzykulturowej. Pracę w mediach zaczął jako redaktor Pikio.pl, a następnie redaktor Smakosze.pl. W ciągu roku awansował na stanowisko wydawcy serwisu. W późniejszym czasie pełnił rolę koordynatora redakcji, z której finalnie awansował na stanowisko Redaktora Naczelnego. Dzięki jego doświadczeniu i strategii portal Smakosze.pl już od 8 miesięcy utrzymuje się na drugim miejscu w Polsce.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl