Przepis na domowe krówki
Krówki goszczą na naszych stołach już od 100 lat. Po raz pierwszy zaczęto je produkować w 1921 roku w poznańskiej fabryce słodyczy. Zarządzał nią Feliks Pomorski, który przepis na krówki otrzymał od swojego wujka.
Krówki w dwóch odsłonach
Nie da się ukryć, że krówki są nie lada specjałem. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy spałaszowaliby je z miłą chęcią. Wyjątkowe cukierki zawdzięczają swoją nazwę opakowaniu, na którym widniał rysunek przedstawiający krowę .
Krówki dla wielu osób są jednym ze smaków dzieciństwa. Niedawno przedstawialiśmy przepis na kultowe andruty . Dziś na naszym portalu zagoszczą krówki w dwóch odsłonach. Jednak tradycyjnej i drugiej wegańskiej.
Kultowe krówki domowej roboty
Tradycyjne krówki są bardzo proste w przygotowaniu. Nikt nie powinien mieć z tym przepisem większych problemów . Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Część z nich znajdziesz we własnej kuchni. Co nam będzie potrzebne?
-
puszka słodzonego mleka skondensowanego
-
190 g cukru
-
opakowanie cukru wanilinowego
-
50 g masła
Na początku mleko skondensowane umieszczamy na patelni. Masę wzbogacamy o oba rodzaje cukru i podgrzewamy. Całość nieustannie mieszamy. Baza pod nasze krówki powinna nabrać złocistej barwy. Wówczas dodajemy do niej rozdrobnione masło .
Wszystkie składniki powinny się połączyć. Wyłączamy ogień i przelewamy masę do foremki wyścielonej papierem do pieczenia, który uprzednio smarujemy masłem . Całość powinna wystygnąć do temperatury pokojowej.
Masę na krówki umieszczamy w lodówce. Kiedy stanie się twarda, wówczas kroimy ją na części. Nasze krówki są już gotowe . Z pewnością przypadną do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy.
(Canva.com / Natasha Breen)
Krówki w wegańskiej odsłonie
Krówki możemy przygotować w bardziej niekonwencjonalny sposób. Wykorzystamy w nich same roślinne składniki. Osoby na diecie wegańskiej z pewnością będą zachwycone takimi łakociami . Co musimy przygotować?
-
400 g cukru
-
250 g masła orzechowego
-
150 g margaryny roślinnej
-
120 ml mleka roślinnego
-
75 ml wody
-
aromat wanilinowy
W garnku umieszczamy cukier i wodę. Całość podgrzewamy tak, aby uzyskać karmel. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć, podgrzewamy ją przez dwie minuty . W tym czasie nieustannie ją mieszamy. Dodajemy margarynę oraz mleko roślinne.
Gdy składniki już się połączą, zdejmujemy je z ognia. Całość miksujemy, stopniowo dodając masło orzechowe. Najlepiej wybrać takie, które jest drobno zmielone. Masę na krówki wzbogacamy o aromat. Wykładamy ją do foremki wyścielonej papierem do pieczenia .
Krówki są już prawie gotowe. Wystarczy przestudzić masę i wstawić ją do lodówki. Kiedy będzie już twarda, kroimy ją na mniejsze kawałki. Krówki w tej odsłonie są niezwykle smakowite. Warto również sięgnąć po przepis na kultowe irysy .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Olga Smile; Wikipedia; Potrzebna wiedza; Diamenty Rynku