Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na pyszne andruty
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 14.03.2021 01:00

Przepis na pyszne andruty

Deser rodem z dawnych lat
Instagram / @born_in_the_prl

Pyszny deser jest dobrą propozycją kulinarną po obiedzie. Niemal każdy ma czasami ochotę na trochę przyjemności płynącej ze słodyczy. Warto sięgnąć po przepis na kultowe andruty. Pyszne wafle przyprawią domowników o zachwyt.

Deser o smaku wspomnień z dzieciństwa

Nie da się ukryć, że czasami deser potrafi wprawić nas w autentyczny podziw i poniekąd przenieść w krainę marzeń. Niektóre smakołyki na myśl przywodzą nam dawne lata, kiedy codzienność była beztroska.

Deser można przygotować w różny sposób. Najlepiej sięgnąć po taką recepturę, która łączy ze sobą fantastyczny smak i nostalgię w jednym. Niedawno przedstawialiśmy przepis na kultowe ciastka z maszynki.

Dziś sięgniemy po równie kultowy deser. Andruty wielu osobom kojarzą się z czasami PRL-u i dzieciństwem. Dawniej często gościły na naszych stołach. Jednak wraz z upływem lat deser został trochę zapomniany.

Przepis na wyjątkowy deser jest bardzo prosty i nikt nie powinien mieć z nim większych problemów. Efekt przygotowań z pewnością przypadnie do gustu domownikom. Jakie składniki będą nam potrzebne do przyrządzenia wybornych andrutów?

  • 200 g mleka w proszku

  • 200 g cukru

  • 170 g masła

  • 120 ml mleka

  • 15 g kakao

  • opakowanie andrutów

(Canva.com / anmbph)

Przepis na prosty i pyszny deser

Tym razem sięgniemy po recepturę na najbardziej klasyczną formę deseru. Warto jednak pamiętać, że andruty można zrobić z dodatkiem masła orzechowego, miodu, syropu klonowego lub innych frykasów. Ogranicza nas wyłącznie własna inwencja.

Na początku musimy przygotować kremową masę. W garnku umieszczamy cukier i zalewamy go mlekiem. Składniki podgrzewamy tak, aby roztopić cukier. Pamiętajmy, by nie doprowadzać mieszanki do wrzenia. 

Całość wzbogacamy o masło. Kiedy już się ono rozpuści, wówczas dodajemy kakao. Całość starannie mieszamy. Czekamy, aż nasza masa ostygnie. Gdy to nastąpi, miksujemy ją z mlekiem w proszku. Dzięki temu składnikowi nadzienie zgęstnieje.

Wafle przekładamy naprzemiennie kakaową masą. Wszystko przygniatamy książkami. Po kilku godzinach deser powinien być gotowy. Warto również wypróbować przepis na sernik bananowy bez pieczenia.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Po prostu pycha

Zapraszamy na nasz Instagram