Smakosze.pl
gołąbki

Pixabay / Ulleo

Błąd podczas przygotowywania gołąbków

16 Marca 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Gołąbki to popularne danie, które bardzo często gości w naszych kuchniach. Niestety okazuje się, że wiele osób popełnia pewien błąd w ich przygotowaniu. Skutek jest wręcz opłakany - kapusta jest za twarda i danie nie smakuje tak jak chcemy.

Gołąbki to pyszne danie, które od lat gości w naszych domach. Farsz zawijany w liściach kapusty doczekał się już wielu, często bardzo zaskakujących odsłon. Niestety, przygotowując to pyszne danie, często popełniamy pewien błąd, w wyniku którego kapusta nie jest miękka.

Chociaż wydaje się, że popularne gołąbki nie są skomplikowaną potrawą, to aby uniknąć ewentualnych wpadek, warto przestrzegać kilku kulinarnych zasad. Zdradzamy, co robić, żeby zawsze cieszyć się "perfekcyjnymi gołąbkami".

Dlaczego kapusta na gołąbki jest za twarda?

Z pewnością wielu osobom zdarzyła się sytuacja, w której gołąbki wyszły za twarde z powodu kapusty. Wszystko z powodu jednego błędu. Okazuje się, że niezwykle istotne jest, aby już na początku wyciąć cały głąb kapusty, czyli jej twardy trzon.

Ta część warzywa nawet po bardzo długiej obróbce termicznej niestety nie zmięknie. Dlatego, jeżeli przed przygotowaniem gołąbków nie wytniecie głąba, to niestety gołąbki będą twarde. O czym należy jeszcze pamiętać, przyrządzając tę potrawę?

Babcine tricki na wyborne gołąbki

Po pierwsze warto pamiętać, że do gołąbków najlepiej sprawdzi się średniej wielkości główka kapusty. Bez względu na to, jaki rodzaj jej wybierzesz, to powinna się ona mieścić w standardowym garnku.

Niestety okazuje się, że sparzenie zbyt dużej główki kapusty może być niestety sporym problemem w domowych warunkach. Podczas tej czynności powinna być ona bowiem całkowicie przykryta wodą.

Kolejnym ważnym punktem podczas przyrządzenia gołąbków, jest oczywiście odpowiednie zawinięcie farszu w liście kapusty. Genialny patent na tę czynność ma babcia popularnego kucharza Tomasza Strzelczyka - pisaliśmy o tym, w tym artykule.

Najpopularniejszy sposób na tę czynność został przytoczony na stronie kuchnia.wp.pl. Farsz należy uformować w nieduże kotlety, a następnie uformować je na brzegu liścia kapusty i zawinąć jak krokiety.

Jaki jest Wasz sekretny sposób na gołąbki? Koniecznie podzielcie się w komentarzu.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotujmy/kuchnia.wp/interia

undefined

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbiera dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuje, podróżuje i czyta książki.Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Dlaczego warto iść na grzyby o świcie?

Czytaj więcej >
zupa ogórkowa

Porady

Jak zrobić bardzo gęstą i pożywną zupę ogórkową?

Czytaj więcej >

Porady

Jak długo należy gotować leśne grzyby?

Czytaj więcej >
czasznica olbrzymia

Porady

Niezwykły grzyb w polskich lasach

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Dlaczego szefowie kuchni wlewają ocet do rosołu?

Czytaj więcej >

Porady

Kiedy należy dodawać śmietanę do zupy?

Czytaj więcej >