Sałatka jarzynowa, która nie ma sobie równych
Wikipedia / Mariuszjbie / CC BY-SA 3.0

Chrupiąca sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw

Sałatka jarzynowa tradycyjnie gotowana jest przy użyciu warzyw z rosołu czy po prostu ugotowanych. Poniższy przepis pokazuje zupełnie inną metodę, która pozwala zatrzymać więcej wartości odżywczych. W nim warzywa są pieczone, co dodatkowo nadaje im niepowtarzalnego smaku i aromatu.

Sałatka jarzynowa musi pojawić się na stole praktycznie na każde święta czy ważniejsze uroczystości. Jesteśmy przyzwyczajeni do widoku ogromnej miski tejże sałatki, pod ciężarem której ugina się stół. Jej smak jest w końcu tak doskonały, że ciężko powstrzymać się przed choćby jednym talerzem.

Okazuje się jednak, że danie to można sporządzić w zupełnie inny sposób, który nie wymaga gotowania warzyw. Podczas gotowania mnóstwo smaku, aromatu i wartości odżywczych wypłukiwane jest przez wodę, a poniższa metoda pozwala tego uniknąć.

Sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw

Jeśli chcesz zaimponować swoim domownikom zupełnie nowym podejściem do gotowania, receptura prezentowana w tym artykule idealnie się do tego nadaje. Taka sałatka smakuje bowiem zupełnie inaczej, dlatego świetnie sprawdza się jako ciekawa nowość.

Co więcej, pieczone warzywa są również twardsze od gotowanych. Z tego powodu taka niekonwencjonalna sałatka jest bardziej chrupiąca - w zwykłej sałatce chrupiące są zazwyczaj jedynie ogórki i jabłko, jeśli kucharz dodaje sporo tego owocu.

Dlaczego nie warto gotować rosołu poczas burzy?Dlaczego nie warto gotować rosołu poczas burzy?Czytaj dalej

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym przekazujemy doskonały przepis na pyszną surówkę z pora i kiszonych ogórków. W tym tekście z kolei zdradzamy zaskakujące zastosowanie marynowanych żółtek jajka.

Przepis na sałatkę jarzynową inaczej

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 5 ziemniaków
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 cebula
  • 4 kiszone ogórki
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 jabłko
  • odrobina czarnego mielonego pieprzu

Zacznij od dokładnego umycia marchewek, pietruszek, selera i ziemniaków. Osusz je ręcznikiem papierowym i rozłóż na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około godzinę. Po upieczeniu odstaw je do wystygnięcia.

Wszystkie upieczone warzywa należy obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Jajka obierz ze skorupki i pokrój w kostkę. Jabłko i cebulę obierz i pokrój jak każdy inny składnik. Ogórki odcedź z zalewy, ponieważ jest bardzo słona i również pokrój w kostkę.

Do miski wrzuć odsączony z zalewy groszek, majonez musztardę oraz pieprz. Wymieszaj całość bardzo dokładnie i wstaw do lodówki na jedną aby, aby smaki przegryzły się. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojedania.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł