Smakosze.pl
Imbir

canva/ pilliphoto

Jakie są przeciwskazania do jedzenia imbiru?

16 Marca 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Imbir jest wyjątkową rośliną, która szczególnie w okresie jesienno - zimowym bardzo często gości w naszej kuchni. Nie bez powodu dodajemy go do zimowych herbat oraz naparów. Imbir słynie ze swoich zalet m.in.: wzmacnia naszą odporność

Korzeń imbiru jest niezwykle popularną przyprawą. Wiele osób docenia nie tylko jego walory smakowe, ale przede wszystkim lecznicze. Roślina słynie ze swoich właściwości przeciwzapalnych, odkażających i detoksujących

Imbir ma również bardzo pozytywny wpływ na pracę naszego mózgu - zwiększa poziom naszej koncentracji oraz poprawia ukrwienie tego narządu. Niestety, pomimo licznych zalet, nie każdy powinien sięgać po imbir. Warto mieć świadomość, w jakich sytuacjach należy całkiem z niego zrezygnować lub mocno ograniczyć jego spożywanie.

Jakie są przeciwskazania do spożywania imbiru?

Po pierwsze imbir nie jest zalecany osobom, które borykają się z cukrzycą. Powód? Roślina ma właściwości obniżające poziom cukru we krwi. A spożywanie go równocześnie z lekarstwami przeciwcukrzycowymi może w konsekwencji niestety doprowadzić do hipoglikemii.

Korzeń imbiru nie jest również zalecany wszystkim, którzy spożywają leki przeciwzakrzepowe. Okazuje się, że imbir zwiększa przepływ krwi w organizmie, co może być niebezpieczne dla osób chorych np. na hemofilię.

Roślina nie jest również zalecana wszystkim cierpiącym na nadciśnienie, ponieważ połączenie jej z niektórymi lekami może powodować ryzyko zbyt silnego obniżenia ciśnienia krwi.

Spożywanie imbiru powinny mocno ograniczyć osoby, które borykają się z zespołem jelita drażliwego lub wrzodami żołądka. W tych przypadkach nie trzeba rezygnować ze spożywania tej przyprawy, ale należy zachować spory umiar, ponieważ imbir może przyczyniać się do rozwoju tych schorzeń.

Warto wspomnieć, że imbir cieszy się ogromną popularnością wśród osób, które chcą nieco zgubić tzw. zbędne kilogramy. Faktycznie, roślina może mieć takie właściwości. Więcej na ten temat pisaliśmy w tym artykule. Warto jednak mieć świadomość, że nie powinna być ona spożywana przez osoby ze zbyt niską masą ciała cierpiące m.in. na anoreksję. Roślina bowiem hamuje apetyt, poprawia trawienie i przyśpiesza spalanie tłuszczu.

Spożywanie imbiru w ciąży

Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy imbir powinien być zażywany w ciąży? W tym przypadku warto skonsultować tę kwestię z lekarzem. Imbir ma wiele zalet, które są bardzo cenne dla przyszłych mam. Może np. złagodzić mdłości, stany zapalne i obrzęki. Z drugiej strony jego spożywanie, powoduje ryzyko wcześniejszego porodu. Warto dodać, że roślina ze względu na swój charakterystyczny ostry smak nie jest zalecana dzieciom od 12 miesiąca życia.

Podany artykuł nie jest poradą medyczną i nie zastąpi wizyty u odpowiedniego specjalisty.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: smak dnia/ medonet

Zapraszamy na nasz Instagram

undefined

Podobne artykuły

Zdrowie

Czego nie należy pić podczas upałów?

Czytaj więcej >

Zdrowie

Za co gwiazdy pokochały sok z selera?

Czytaj więcej >

Zdrowie

Piorunujące zalety napoju z liści laurowych i cynamonu

Czytaj więcej >

Zdrowie

Eksperci przestrzegają przed piciem w upały mocno schłodzonych napojów

Czytaj więcej >

Zdrowie

Dlaczego warto jeść mizerię?

Czytaj więcej >

Zdrowie

Burza po wpisie dotyczącym uwielbianych napojów

Czytaj więcej >