Kruchy i delikatny schab pieczony z morelą - pomysł na obiad
Składniki do pieczonego schabu z morelą
1 kg schabu bez kości (najlepszy od strony karczku, z tłuszczykiem),
2 ząbki czosnku,
2 łyżki soli,
garść suszonych moreli (najlepiej miękkich),
2 łyżki oliwy,
po 1 łyżeczce tymianku, oregano, papryki, pieprzu, soli, 1/2 łyżeczki kurkumy,
sok z 1 pomarańczy,
2/3 szklanki bulionu.
Opcjonalnie:
1 łyżeczka miodu,
mąka ziemniaczana.
Schab pieczony z morelą - przygotowanie
Umyj schab, osusz, ugniataj dłońmi przez chwilę, włóż do garnka, dodaj 2 łyżki soli, zalej zimną wodą, a następnie mieszaj do rozpuszczenia soli i odstaw na noc w chłodne miejsce.
Miękkich suszonych moreli możesz użyć bez wcześniejszego namaczana. Natomiast twarde morele włóż do niewielkiej ilości wrzącej wody i odstaw na około 2 godziny lub na noc.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyjmij mięso z solanki, wysusz i chwilę ugniataj. Środek mięsa nakłuj ostrym nożem i w szczelinę włóż morele.
Mięso dopraw przyprawami, a następnie natrzyj oliwą z oliwek. Ułóż na rozgrzanej patelni i obsmaż z obu stron przez kilka minut.
Wlej sok pomarańczowy, bulion i przekrojony na pół czosnek do większego naczynia żaroodpornego z pokrywką i wymieszaj. Włóż obsmażone mięso, przykryj i wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz 1 godzinę.
Wyjmij mięso z piekarnika i otwórz pokrywę do ostudzenia. Jeśli chcesz zjeść mięso na gorąco, wyjmij z bulionu czosnek, gotuj z miodem i mąką ziemniaczaną i dopraw.
Zastosowanie moreli w kuchni
Morele to bardzo zdrowa i pyszna przekąska. Nic dziwnego, że są tak szeroko stosowane w kuchni. Zwykle stanowią uzupełnienie deserów, zwłaszcza ciast, lodów czy sałatek owocowych. Ponadto z owoców tych produkuje się również różnego rodzaju przetwory, takie jak soki owocowe, konfitury, dżemy, a nawet nalewki. Morele mogą być również osobną, bardzo zdrową przekąską.
undefined