Nowa odsłona krupniku
Dla wielu smakoszy krupnik bez mięsa jest kontrowersyjnym pomysłem. Warto jednak wypróbować tę recepturę, ponieważ efekt przygotowań potrafi przyprawić o zachwyt nawet najbardziej wybrednych wielbicieli rodzimej kuchni.
Krupnik w bezmięsnej odsłonie
Bez wątpienia krupnik zajmuje szczególne miejsce pośród swojskich smakołyków. Zazwyczaj gotuje się go na wywarze mięsnym, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować go w wariancie wegetariańskim .
Już wcześniej przedstawialiśmy przepis na krupnik . Jednak tym razem postawimy na recepturę, która może wywołać spore zaskoczenie. Różni się ona od tej, z której korzystały nasze babcie. Nie oznacza to jednak, że krupnik będzie mniej pyszny.
Krupnik bez dodatku mięsa jest wyjątkowo smakowity i aromatyczny . Każda porcja momentalnie znika z talerzy. Aby przygotować wyśmienity krupnik, potrzebne nam są niezbędne składniki. W co musimy się zaopatrzyć?
-
włoszczyzna
-
4 litry wody
-
200 g kaszy
-
3 cebule
-
700 g ziemniaków
-
400 g pieczarek
-
60 ml oleju
-
10 ziaren ziela angielskiego
-
3 liście laurowe
-
4 ząbki czosnku
-
posiekany koperek
-
100 ml tłustej śmietany
-
sól i pieprz
Bezmięsny krupnik zachwyci najbliższych
Włoszczyznę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jednak możemy ją również pokroić w kostkę. Wszystko zależy od naszych preferencji. Pieczarki rozdrabniamy, a cebulę siekamy i podsmażamy . Tak przygotowane składniki umieszczamy w garnku z wodą.
Rozpoczynamy podgrzewanie i doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość wzbogacamy o ziele angielskie i liście laurowe. Kiedy krupnik zacznie się gotować, dodajemy do niego kaszę. Kontynuujemy podgrzewanie przez 50 minut .
Ziemniaki obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Gotujemy je w niewielkiej ilości posolonej wody. Gotowe bulwy dodajemy do zupy. Możemy również wlać wodę, w której się gotowały . Gdy już wszystkie warzywa są miękkie, nasz krupnik jest już niemal gotowy.
Krupnik zabielamy zahartowaną śmietaną. Najlepiej serwować go z dodatkiem posiekanego koperku. Na drugie danie warto sięgnąć po przepis na pierogi ruskie bez lepienia . One również mogą przyprawić domowników o szybsze bicie serca.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Olga Smile