Smakosze.pl
Pierogi są jedną z ulubionych potraw Polaków

Pixabay /Skyradar

Banalnie proste pierogi ruskie bez lepienia

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Pierogi ruskie są jednym z obiadowych klasyków. Niestety, ich wykonanie jest dość czasochłonne. Całe szczęście jest banalne rozwiązanie, aby cieszyć się smakiem kultowym pierogów bez zbędnego nakładu pracy. Wystarczy, że zrobimy farsz i pod

Zrobienie farszu na pierogi nie zawiera zbyt wiele czasu. Gorzej, z przygotowaniem ciasta i uformowaniem kilkunastu, a nawet kilkudziesięciu placuszków. Z pewnością nie jest to dobra opcja dla zabieganych.

Całe szczęście znaleziono sposób, aby cieszyć się smakiem kultowych pierogów małym nakładem czasu i pracy. Wystarczy, że przygotujemy farsz, uformujemy go na małe kotleciki, a następnie usmażymy je lub upieczemy w piekarniku. 

Prosty przepis już bije rekordy popularności w sieci. Coraz więcej osób rezygnuje z mięsa i szuka pomysłów na wegetariańskie posiłki. Pierogi ruskie bez lepienia z pewnością wpisują się w ten trend. Z drugiej strony z pewnością przypadną one do gustu starszym i być może bardziej konserwatywnym członkom naszych rodzin, ponieważ przepis jest inspirowany tradycyjną kuchnią polską. Lubicie tego typu eksperymenty? Poniżej podajemy przepis na nową wersję ruskich pierogów!

Pierogi ruskie bez lepienia - przepis

Składniki:

  • 80 dag ziemniaków

  • 20 dag białego sera

  • 1 cebula

  • 2 łyżki oleju 

  • sól i pieprz do smaku

  • 2 jajka

  • bułka tarta

Sposób wykonania:

Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, odcedź i dokładnie ubij (najlepiej za pomocą specjalnej łyżki do puree). Zetrzyj biały ser na tarce o małych oczkach. Obierz i drobno posiekaj jedną cebulę, a następnie podsmaż ją do zarumienienia na oleju.

Połącz ze sobą ser, ziemniaki oraz cebulę. Całość dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Rozbij i roztrzep jajka.

Z farszu uformuj małe placuszki, następnie namocz je w jajku i obtocz w bułce tartej.

Możesz je usmażyć na oleju (wersja bardziej kaloryczna) lub upiec w piekarniku (piecz je w 180 stopniach C aż do lekkiego zarumienienia). Danie można jeść solą lub z dodatkiem ulubionej surówki, lub  kefiru.

Szukasz pomysłu na inne dania kuchni wegetariańskiej? Polecamy przepis Jakuba Kuronia na bezmięsne flaczki oraz wyjątkowy sposób na placki ziemniaczane.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Anikagotuje.blogspot.com

Zapraszamy na nasz Instagram

undefined

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Pożywny rosół z niedrogiego mięsa. Prosto, smacznie i ekonomicznie

Czytaj więcej >
Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków

Przepisy

Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Zrobisz je w mgnieniu oka

Czytaj więcej >
Jesienna wersja bigosu

Przepisy

Pyszny bigos bez grama kapusty? Sięgnij po uwielbiany przysmak. Teraz jest najlepszy czas

Czytaj więcej >
Kaczka z jabłkami według Moniki Richardson

Przepisy

Wystarczą 3 składniki. Monika Richardson zdradziła swój przepis na kaczkę z jabłkami

Czytaj więcej >
Obiad jednogarnkowy Tomasza Strzelczyka

Przepisy

Sycący obiad dla całej rodziny z kilku składników od Tomasza Strzelczyka. Składniki znajdziesz w lodówce

Czytaj więcej >
Kotlety mielone ze śliwką

Przepisy

Jesienią babcia Regina dodaje do mielonych pyszną niespodziankę. Nieoczywiste połączenie zachwyca

Czytaj więcej >