Smakosze.pl

Pixabay /Skyradar

Banalnie proste pierogi ruskie bez lepienia

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Monika Dec

Zrobienie farszu na pierogi nie zawiera zbyt wiele czasu. Gorzej, z przygotowaniem ciasta i uformowaniem kilkunastu, a nawet kilkudziesięciu placuszków. Z pewnością nie jest to dobra opcja dla zabieganych.

Całe szczęście znaleziono sposób, aby cieszyć się smakiem kultowych pierogów małym nakładem czasu i pracy. Wystarczy, że przygotujemy farsz, uformujemy go na małe kotleciki, a następnie usmażymy je lub upieczemy w piekarniku. 

Prosty przepis już bije rekordy popularności w sieci. Coraz więcej osób rezygnuje z mięsa i szuka pomysłów na wegetariańskie posiłki. Pierogi ruskie bez lepienia z pewnością wpisują się w ten trend. Z drugiej strony z pewnością przypadną one do gustu starszym i być może bardziej konserwatywnym członkom naszych rodzin, ponieważ przepis jest inspirowany tradycyjną kuchnią polską. Lubicie tego typu eksperymenty? Poniżej podajemy przepis na nową wersję ruskich pierogów!

Pierogi ruskie bez lepienia - przepis

Składniki:

  • 80 dag ziemniaków

  • 20 dag białego sera

  • 1 cebula

  • 2 łyżki oleju 

  • sól i pieprz do smaku

  • 2 jajka

  • bułka tarta

Sposób wykonania:

Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, odcedź i dokładnie ubij (najlepiej za pomocą specjalnej łyżki do puree). Zetrzyj biały ser na tarce o małych oczkach. Obierz i drobno posiekaj jedną cebulę, a następnie podsmaż ją do zarumienienia na oleju.

Połącz ze sobą ser, ziemniaki oraz cebulę. Całość dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Rozbij i roztrzep jajka.

Z farszu uformuj małe placuszki, następnie namocz je w jajku i obtocz w bułce tartej.

Możesz je usmażyć na oleju (wersja bardziej kaloryczna) lub upiec w piekarniku (piecz je w 180 stopniach C aż do lekkiego zarumienienia). Danie można jeść solą lub z dodatkiem ulubionej surówki, lub  kefiru.

Szukasz pomysłu na inne dania kuchni wegetariańskiej? Polecamy przepis Jakuba Kuronia na bezmięsne flaczki oraz wyjątkowy sposób na placki ziemniaczane .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Anikagotuje.blogspot.com

Zapraszamy na nasz Instagram

undefined

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Lepiej moczyć kajzerkę na mielone w wodzie, czy w mleku? Dla Gessler wybór jest jasny
Czytaj więcej >

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu
Czytaj więcej >
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]