Smakosze.pl
Pierogi są jedną z ulubionych potraw Polaków

Pixabay /Skyradar

Banalnie proste pierogi ruskie bez lepienia

19 Lutego 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Pierogi ruskie są jednym z obiadowych klasyków. Niestety, ich wykonanie jest dość czasochłonne. Całe szczęście jest banalne rozwiązanie, aby cieszyć się smakiem kultowym pierogów bez zbędnego nakładu pracy. Wystarczy, że zrobimy farsz i pod

Zrobienie farszu na pierogi nie zawiera zbyt wiele czasu. Gorzej, z przygotowaniem ciasta i uformowaniem kilkunastu, a nawet kilkudziesięciu placuszków. Z pewnością nie jest to dobra opcja dla zabieganych.

Całe szczęście znaleziono sposób, aby cieszyć się smakiem kultowych pierogów małym nakładem czasu i pracy. Wystarczy, że przygotujemy farsz, uformujemy go na małe kotleciki, a następnie usmażymy je lub upieczemy w piekarniku. 

Prosty przepis już bije rekordy popularności w sieci. Coraz więcej osób rezygnuje z mięsa i szuka pomysłów na wegetariańskie posiłki. Pierogi ruskie bez lepienia z pewnością wpisują się w ten trend. Z drugiej strony z pewnością przypadną one do gustu starszym i być może bardziej konserwatywnym członkom naszych rodzin, ponieważ przepis jest inspirowany tradycyjną kuchnią polską. Lubicie tego typu eksperymenty? Poniżej podajemy przepis na nową wersję ruskich pierogów!

Pierogi ruskie bez lepienia - przepis

Składniki:

  • 80 dag ziemniaków

  • 20 dag białego sera

  • 1 cebula

  • 2 łyżki oleju 

  • sól i pieprz do smaku

  • 2 jajka

  • bułka tarta

Sposób wykonania:

Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, odcedź i dokładnie ubij (najlepiej za pomocą specjalnej łyżki do puree). Zetrzyj biały ser na tarce o małych oczkach. Obierz i drobno posiekaj jedną cebulę, a następnie podsmaż ją do zarumienienia na oleju.

Połącz ze sobą ser, ziemniaki oraz cebulę. Całość dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Rozbij i roztrzep jajka.

Z farszu uformuj małe placuszki, następnie namocz je w jajku i obtocz w bułce tartej.

Możesz je usmażyć na oleju (wersja bardziej kaloryczna) lub upiec w piekarniku (piecz je w 180 stopniach C aż do lekkiego zarumienienia). Danie można jeść solą lub z dodatkiem ulubionej surówki, lub  kefiru.

Szukasz pomysłu na inne dania kuchni wegetariańskiej? Polecamy przepis Jakuba Kuronia na bezmięsne flaczki oraz wyjątkowy sposób na placki ziemniaczane.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Anikagotuje.blogspot.com

Zapraszamy na nasz Instagram

undefined

Podobne artykuły

Lane faworki smakują obłędnie

Przepisy

Najprostszy przepis na lane faworki

Czytaj więcej >
Banany

Przepisy

Dlaczego warto zjeść banana przed snem?

Czytaj więcej >
Gołąbki w niecodziennej odsłonie

Przepisy

Gołąbki inaczej – przepis na zapiekankę gołąbkową

Czytaj więcej >
Sałatka jarzynowa

Przepisy

Chrupiąca sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw

Czytaj więcej >
Rosół z dodatkiem sosu sojowego

Przepisy

Czemu warto dodać do rosołu sos sojowy?

Czytaj więcej >
Zupa z młodej kapusty

Przepisy

Przepis na lekką zupę z młodej kapusty

Czytaj więcej >