

19 Lutego 2021
Banalnie proste pierogi ruskie bez lepienia
Pierogi ruskie są jednym z obiadowych klasyków. Niestety, ich wykonanie jest dość czasochłonne. Całe szczęście jest banalne rozwiązanie, aby cieszyć się smakiem kultowym pierogów bez zbędnego nakładu pracy. Wystarczy, że zrobimy farsz i podamy go w formie kotletów. Podajemy przepis na to pyszne ekspresowe danie, które uratuje nie jeden obiad!
Zrobienie farszu na pierogi nie zawiera zbyt wiele czasu. Gorzej, z przygotowaniem ciasta i uformowaniem kilkunastu, a nawet kilkudziesięciu placuszków. Z pewnością nie jest to dobra opcja dla zabieganych.
Całe szczęście znaleziono sposób, aby cieszyć się smakiem kultowych pierogów małym nakładem czasu i pracy. Wystarczy, że przygotujemy farsz, uformujemy go na małe kotleciki, a następnie usmażymy je lub upieczemy w piekarniku.
Prosty przepis już bije rekordy popularności w sieci. Coraz więcej osób rezygnuje z mięsa i szuka pomysłów na wegetariańskie posiłki. Pierogi ruskie bez lepienia z pewnością wpisują się w ten trend. Z drugiej strony z pewnością przypadną one do gustu starszym i być może bardziej konserwatywnym członkom naszych rodzin, ponieważ przepis jest inspirowany tradycyjną kuchnią polską. Lubicie tego typu eksperymenty? Poniżej podajemy przepis na nową wersję ruskich pierogów!
Pierogi ruskie bez lepienia - przepis
Składniki:
- 80 dag ziemniaków
- 20 dag białego sera
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- 2 jajka
- bułka tarta
Sposób wykonania:
Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, odcedź i dokładnie ubij (najlepiej za pomocą specjalnej łyżki do puree). Zetrzyj biały ser na tarce o małych oczkach. Obierz i drobno posiekaj jedną cebulę, a następnie podsmaż ją do zarumienienia na oleju.
Połącz ze sobą ser, ziemniaki oraz cebulę. Całość dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Rozbij i roztrzep jajka.
Z farszu uformuj małe placuszki, następnie namocz je w jajku i obtocz w bułce tartej.
Możesz je usmażyć na oleju (wersja bardziej kaloryczna) lub upiec w piekarniku (piecz je w 180 stopniach C aż do lekkiego zarumienienia). Danie można jeść solą lub z dodatkiem ulubionej surówki, lub kefiru.
Szukasz pomysłu na inne dania kuchni wegetariańskiej? Polecamy przepis Jakuba Kuronia na bezmięsne flaczki oraz wyjątkowy sposób na placki ziemniaczane.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
- Z jakimi produktami nie łączyć jajek?
- Jak usunąć zapach ryby z kuchni?
- Proste sposoby na uniknięcie zakalca w cieście
źródło: Anikagotuje.blogspot.com
Następny artykuł