Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Dlaczego szefowie kuchni wlewają ocet do rosołu?
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 20.02.2021 01:00

Dlaczego szefowie kuchni wlewają ocet do rosołu?

Rosół wiele zyska za sprawą niecodziennej sztuczki
Jakub Kossakowski / materiały własne

Rosół uchodzi za jedną z najbardziej kultowych polskich zup. Niektórzy nie wyobrażają sobie udanego tygodnia bez tego wyśmienitego dania, które niezmiennie cieszy się sporą popularnością. Przy najbliższej okazji warto wzbogacić rosół o ocet.

Rosół będzie lepszy niż kiedykolwiek

Rosół można przygotować według rozmaitych przepisów. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, jak robi go Ewa Wachowicz. Gwiazda stawia na nietypowy dodatek. Czasami wystarcza jeden składnik, by kompletnie odmienić nasz rosół.

Bez wątpienia rosół można uznać za jedna z najbardziej uwielbianych swojskich zup. Przez lata pojawiło się wiele odsłon przepisów na to wyśmienite danie. Okazuje się, że niektórzy mistrzowie kuchni dodają do rosołu ocet.

Rosół i ocet wydają się dosyć dziwnym połączeniem. Jednak niepozorny dodatek ponownie okazuje się istotnym elementem kulinariów. Niedawno wspominaliśmy o tym, dlaczego warto dodawać ocet do wody, podczas gotowania jajek.

Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Haps, który powołuje się na magazyn The Kitchn, rosół wzbogacony o ocet zyskuje na smakowitości. Nasza zupa stanie się również gęstsza. Jak ocet działa na rosół?

Rosół w wyjątkowej odsłonie

Pyszny rosół należy do grona potraw, które potrafią przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Za sprawą dodatku w postaci octu, zachwyt podczas konsumpcji jest praktycznie pewny.

Okazuje się, że ocet sprawia, iż rosół staje się bardziej gęsty i treściwy. Wszystko dlatego, że niepozorny dodatek niektóre tkanki, takie jak chrzestna. Przyśpiesza to powstawanie żelatyny i rezultacie rosół jest gęstszy.

Ocet najlepiej dodawać do rosołu w trakcie gotowania, kiedy umieściliśmy w garnku wszystkie pozostałe składniki. Wystarczy jedna łyżka i nasza zupa zmieni się w wyborny specjał rodem z najlepszych restauracji.

Rosół możemy wzbogacić o dowolny ocet. Dobrze sprawdza się zarówno spirytusowy, jak i winny. Podczas najbliższego gotowania, warto wykorzystać tę sztuczkę w praktyce. Prośby o dokładkę są praktycznie pewne.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Haps

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Ocet Rosół