Smakosze.pl
Rosół wiele zyska za sprawą niecodziennej sztuczki

Jakub Kossakowski / materiały własne

Dlaczego szefowie kuchni wlewają ocet do rosołu?

20 Lutego 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smakowity rosół niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Nietrudno znaleźć smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby taki specjał. W każdym domu przygotowuje się go odrobinę inaczej. Mistrzowie kuchni stawiają na dodatek oc

Rosół uchodzi za jedną z najbardziej kultowych polskich zup. Niektórzy nie wyobrażają sobie udanego tygodnia bez tego wyśmienitego dania, które niezmiennie cieszy się sporą popularnością. Przy najbliższej okazji warto wzbogacić rosół o ocet.

Rosół będzie lepszy niż kiedykolwiek

Rosół można przygotować według rozmaitych przepisów. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, jak robi go Ewa Wachowicz. Gwiazda stawia na nietypowy dodatek. Czasami wystarcza jeden składnik, by kompletnie odmienić nasz rosół.

Bez wątpienia rosół można uznać za jedna z najbardziej uwielbianych swojskich zup. Przez lata pojawiło się wiele odsłon przepisów na to wyśmienite danie. Okazuje się, że niektórzy mistrzowie kuchni dodają do rosołu ocet.

Rosół i ocet wydają się dosyć dziwnym połączeniem. Jednak niepozorny dodatek ponownie okazuje się istotnym elementem kulinariów. Niedawno wspominaliśmy o tym, dlaczego warto dodawać ocet do wody, podczas gotowania jajek.

Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Haps, który powołuje się na magazyn The Kitchn, rosół wzbogacony o ocet zyskuje na smakowitości. Nasza zupa stanie się również gęstsza. Jak ocet działa na rosół?

Rosół w wyjątkowej odsłonie

Pyszny rosół należy do grona potraw, które potrafią przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Za sprawą dodatku w postaci octu, zachwyt podczas konsumpcji jest praktycznie pewny.

Okazuje się, że ocet sprawia, iż rosół staje się bardziej gęsty i treściwy. Wszystko dlatego, że niepozorny dodatek niektóre tkanki, takie jak chrzestna. Przyśpiesza to powstawanie żelatyny i rezultacie rosół jest gęstszy.

Ocet najlepiej dodawać do rosołu w trakcie gotowania, kiedy umieściliśmy w garnku wszystkie pozostałe składniki. Wystarczy jedna łyżka i nasza zupa zmieni się w wyborny specjał rodem z najlepszych restauracji.

Rosół możemy wzbogacić o dowolny ocet. Dobrze sprawdza się zarówno spirytusowy, jak i winny. Podczas najbliższego gotowania, warto wykorzystać tę sztuczkę w praktyce. Prośby o dokładkę są praktycznie pewne.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Haps

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Porady

Czy powinno się obierać ogórki na mizerię?

Czytaj więcej >
czy można pić jajka

Porady

Czy można pić surowe jajka?

Czytaj więcej >

Porady

Jak drylować wiśnie lub czereśnie bez drylownicy?

Czytaj więcej >
naleśniki ciasto

Porady

Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki?

Czytaj więcej >

Porady

Ukryta funkcja kas samoobsługowych

Czytaj więcej >

Porady

Jak wykorzystać liście chrzanu w kuchni?

Czytaj więcej >