Smakosze.pl
Rosół wiele zyska za sprawą niecodziennej sztuczki

Jakub Kossakowski / materiały własne

Dlaczego szefowie kuchni wlewają ocet do rosołu?

20 Lutego 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smakowity rosół niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Nietrudno znaleźć smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby taki specjał. W każdym domu przygotowuje się go odrobinę inaczej. Mistrzowie kuchni stawiają na dodatek oc

Rosół uchodzi za jedną z najbardziej kultowych polskich zup. Niektórzy nie wyobrażają sobie udanego tygodnia bez tego wyśmienitego dania, które niezmiennie cieszy się sporą popularnością. Przy najbliższej okazji warto wzbogacić rosół o ocet.

Rosół będzie lepszy niż kiedykolwiek

Rosół można przygotować według rozmaitych przepisów. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, jak robi go Ewa Wachowicz. Gwiazda stawia na nietypowy dodatek. Czasami wystarcza jeden składnik, by kompletnie odmienić nasz rosół.

Bez wątpienia rosół można uznać za jedna z najbardziej uwielbianych swojskich zup. Przez lata pojawiło się wiele odsłon przepisów na to wyśmienite danie. Okazuje się, że niektórzy mistrzowie kuchni dodają do rosołu ocet.

Rosół i ocet wydają się dosyć dziwnym połączeniem. Jednak niepozorny dodatek ponownie okazuje się istotnym elementem kulinariów. Niedawno wspominaliśmy o tym, dlaczego warto dodawać ocet do wody, podczas gotowania jajek.

Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Haps, który powołuje się na magazyn The Kitchn, rosół wzbogacony o ocet zyskuje na smakowitości. Nasza zupa stanie się również gęstsza. Jak ocet działa na rosół?

Rosół w wyjątkowej odsłonie

Pyszny rosół należy do grona potraw, które potrafią przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Za sprawą dodatku w postaci octu, zachwyt podczas konsumpcji jest praktycznie pewny.

Okazuje się, że ocet sprawia, iż rosół staje się bardziej gęsty i treściwy. Wszystko dlatego, że niepozorny dodatek niektóre tkanki, takie jak chrzestna. Przyśpiesza to powstawanie żelatyny i rezultacie rosół jest gęstszy.

Ocet najlepiej dodawać do rosołu w trakcie gotowania, kiedy umieściliśmy w garnku wszystkie pozostałe składniki. Wystarczy jedna łyżka i nasza zupa zmieni się w wyborny specjał rodem z najlepszych restauracji.

Rosół możemy wzbogacić o dowolny ocet. Dobrze sprawdza się zarówno spirytusowy, jak i winny. Podczas najbliższego gotowania, warto wykorzystać tę sztuczkę w praktyce. Prośby o dokładkę są praktycznie pewne.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Haps

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Co zrobić, żeby panierka nie odklejała się od kotletów schabowych?

Czytaj więcej >

Porady

Czym różni się szarlotka od jabłecznika?

Czytaj więcej >
Zawartość domowej lodówki

Porady

Czym najlepiej przykryć potrawę w lodówce?

Czytaj więcej >

Porady

Która strona folii aluminiowej nadaje się do pieczenia?

Czytaj więcej >

Porady

Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu

Czytaj więcej >
Naleśniki z nadzieniem

Porady

Co robić, żeby naleśniki nie przywierały do patelni podczas smażenia?

Czytaj więcej >