Krupnik - przepis na wegetariańską wersję
Wikipedia / Mariuszjbie / CC BY-SA 3.0

Rewolucyjny przepis na krupnik

Krupnik jest doskonała zupą, która uwielbiana jest przez praktycznie każdego. Są jednak ludzie, którzy przygotowują ją w zupełnie inny sposób, który nie śni się nawet wielu Polakom. Mowa o wegetariańskiej wersji, do której dodaje się sos sojowy i sos Worcestershire, które nadają mu niebanalnego aromatu.

Krupnik kojarzy się większości nam z dzieciństwem. Na szkolnych stołówkach podawana była jej mięsna wersja, która jednak nie każdemu pasowała - głównie z powodu charakterystycznej konsystencji utworzonej przy pomocy kaszy jęczmiennej.

Jeśli uwielbiasz ją i chciałbyś wrócić do klasycznych smaków z przeszłości, lecz z jakiegoś powodu nie jadasz mięsa, lub nie masz na nie ochoty, poniżej prezentujemy wegetariański przepis. Dwa składniki sprawią, że krupnik będzie wyjątkowo smaczny nawet pomimo braku mięsa.

Krupnik na tajnych składnikach

Tradycyjnie trzonem smaku i aromatu jest mięso. To z niego wydobywa się najwięcej smaku umami, który jest tak kochany przez większość ludzi. Jeśli jednak zupa przygotowana jest na warzywnym wywarze, należy kombinować, aby uzyskać podobnie esencjonalny smak.

Na szczęście są sposoby, które pozwalają ugotować smaczną, a zarazem zdrową zupę, której smak nie odbiega w żadnym stopniu od klasycznej wersji. Dodatek sosu sojowego i sosu Worcestershire sprawia, że wywar nie różni się w smaku niczym, od tego gotowanego na mięsie.

Zmrożone na kość mięso rozmrozisz w 5 minut. Wystarczy 1 czynnośćZmrożone na kość mięso rozmrozisz w 5 minut. Wystarczy 1 czynnośćCzytaj dalej

Chcesz poznać kilka ciekawych trików, które znacznie ułatwią pracę w kuchni?? W tym artykule zdradzamy, jak rozpoznać najlepszego banana do zjedzenia. Ten tekst poświęcony został z kolei skórkom, które najczęściej wyrzucamy do kosza na śmieci.

Przepis na krupnik wegetariański

Składniki:

  • włoszczyzna
  • marchewka
  • pietruszka
  • duży, suszony prawdziwek
  • sól
  • pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • sos sojowy
  • sos Worcestershire
  • 100g kaszy pęczak
  • 3 ziemniaki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%

Zacznij od przygotowania zwykłego jarskiego rosołu. Wrzuć warzywa (samą włoszczyznę) do wody wraz z suszonym podgrzybkiem i zacznij gotować wywar. Gdy warzywa staną się miękkie wyłów je i zachowaj do przygotowania wegetariańskiego pasztetu.

W osobnej wodzie zagotuj kaszę pęczak oraz ziemniaki. Gdy oba składniki będą miękkie, dodaj do rosołu sos Worcestershire, sól, pieprz, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego oraz sos sojowy. Do wywaru wkrój także jedną świeżą pietruszkę oraz marchewkę.

Połącz wszystkie składniki w garnku, zabiel zupę zahartowaną śmietaną i podawaj, gdy zupa jest jeszcze gorąca. Z pewnością jej smak sprawi, że w myślach wrócicie do dawnych, szczęśliwych lat z dzieciństwa. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: czoch.com.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł