Smakosze.pl Przepisy Trudno uwierzyć, co Lewandowska wrzuca do krupniku. Składnik wrócił po latach do łask Polaków
canva/Dar1930; TRICOLORS/East News

Trudno uwierzyć, co Lewandowska wrzuca do krupniku. Składnik wrócił po latach do łask Polaków

22 października 2022

Znudził wam się klasyczny krupnik? Spróbujcie wersji Anny Lewandowskiej. Celebrytka proponuje dodanie kalarepy. Słodkie i nieco już zapomniane warzywo doskonale uzupełni smak dania. Spróbujecie?

Krupnik jest prostą i sycącą zupą. Przygotowany według przepisu Anny Lewandowskiej zachwyci słodką nutą i zdrowym składem. Oprócz niepozornego często pomijanego w kulinariach warzywa do dania trafi też kasza jaglana i zielony groszek, które obfitują w białko i szereg składników odżywczych. Warto skosztować.

Przepis na smakowity krupnik Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 75 g kaszy jaglanej

  • 1,5 l bulionu warzywnego

  • 3 średnie ziemniaki

  • 1 niezbyt duża kalarepa

  • 2 małe marchewki

  • 50-60 g zielonego groszku (opcjonalnie)

  • 1-2 liście laurowe

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • 1 nieduża cebula

  • 1 gałązka rozmarynu

  • 1 łyżka masła klarowanego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak przygotować krupnik? Przepis Anny Lewandowskiej zachwyca dodatkami

Zaczynamy od pokrojenia cebuli w piórka. Szklimy ją na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, by pozbyć się goryczki. Kalarepę, marchew oraz ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.

Do garnka z ciepłym wywarem wrzucamy kaszę jaglaną, przyprawy w kawałku oraz warzywa. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na niezbyt dużym ogniu przez kwadrans.

Na 3 minuty przed końcem wsypujemy zielony groszek , jeśli go używamy. Krupnik podajemy od razu po przyrządzeniu, najlepiej z kromką świeżego chleba.

Wskazówka: jeśli unikacie nabiału w diecie, podsmażcie cebulkę na oleju rzepakowym. Tak przygotowany krupnik będzie wegański.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na sycące zupy. Szczególnie polecamy soczewicową z pomidorami , która zachwyci przyjemnie pachnącą kompozycją przypraw. Być może też skusi was ziemniaczana z boczkiem .

Krupnik Anny Lewandowskiej jest pyszny
canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: hpba

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy