Pyszna i gęsta zupa ziemniaczana - prosty pomysł na niedrogi obiad
Czasem przychodzi ochota na zjedzenie czegoś banalnie łatwego w przygotowaniu, a jednocześnie sycącego i smacznego. Idealnie wpisującą się w te ramy propozycją jest poniższa zupa z ziemniaków, która jest gęsta i intensywna w smaku. Przygotowanie całego garnka nie zajmuje zbyt dużo czasu i jest bardzo tanie.
Zupa ziemniaczana pozwala nawet po ciężkim dniu pełnym pracy łatwo i szybko zrobić dużą ilość smacznego i sycącego jedzenia. Brak konieczności ciągłego stania przy garnku jest dodatkowym atutem, pozwalającym zająć się innymi sprawami.
Aby zupa ziemniaczana miała należycie głęboki smak, pamiętaj o podsmażeniu części składników. Gdy na ich powierzchni cukier ulegnie karmelizacji, wytworzą się ogromne pokłady smaku, który przejdzie do całej zupy.
Przepis na zupę ziemniaczaną
Składniki:
400 g ziemniaków
200 g boczku wędzonego
1 por
pół selera
1 cebula
szklanka śmietany
750 ml bulionu
1 marchewka
majeranek
sól
pieprz
Zacznij od pokrojenia boczku w kosteczkę i wrzucenia go na zimną patelnię. Tę postaw na niewielkim ogniu i powoli wytapiaj tłuszcz z boczku. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i dodaj do podsmażonego boczku. Smaż, aż cebula nabierze złocistego koloru.
Do składników na patelni dodaj ziemniaki umyte, obrane i pokrojone w drobną kostkę. Smaż je przez 10 minut. Przełóż zawartość patelni do garnka i zalej je bulionem. Garnek postaw na średnim ogniu i zacznij gotować.
Resztę warzyw obierz, umyj, pokrój w mniejsze kawałki i wrzuć do garnka. Dopraw wywar solą, świeżo mielonym pieprzem oraz majerankiem. Pod koniec zabiel zupę zahartowaną śmietaną. Podawaj od razu po ugotowaniu. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak Jakub Kuroń gotuje swoją zupę pomidorową. Ten tekst wyjawia przepis na pyszną klasyczną pomidorówkę.
Źródło: canva/ivanmateev, Getty Images Signature
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przepisy Zapraszamy na nasz Instagram