Dodaj do mielonych składnik dobrze znany z gołąbków. Kotlety będą sycące i bosko soczyste
Kotlety mielone będą jeszcze smaczniejsze i bardziej soczyste, kiedy dodamy do nich ugotowany ryż. Mięso doprawione świeżą cebulą, czosnkiem, musztardą i suszonymi ziołami są rewelacyjnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Poznaj przepis na kotlety mielone z ryżem, nikt im się nie oprze.
Kotlety mielone z ryżem, kajzerką, cebulą i innymi składnikami zachwycają soczystością i smakiem. Mięso z zewnątrz jest doskonale przyrumienione i chrupiące, w środku natomiast niezwykle delikatne. Kotlety, które zostały z obiadu pokrójmy w plastry i podajmy na zimno z kromką świeżego chleba. Kanapki będą o wiele smaczniejsze niż z kupną wędliną.
Do przygotowania kotletów mielonych z ryżem wykorzystajmy świeżą wieprzowinę, najlepiej kawałek łopatki lub szynki. Mięso zmielone samodzielnie w domu i wyrabiane ręcznie z odrobiną zimnej wody będzie niezwykle delikatne i bardzo smaczne, to sekret najlepszych kucharek.
Kotlety mielone z ryżem podajmy z ziemniakami i surówką. Gorąco polecam buraki tarte z chrzanem, mizerię, surówkę z pomidora i cebuli oraz kapustę zasmażaną. Do kotletów możemy również podać warzywa gotowane na parze lub pieczone w piekarniku, obiad będzie pyszny, zbilansowany i pożywny.
Przepis na soczyste kotlety mielone z ugotowanym ryżem
Składniki:
500 g łopatki lub szynki wieprzowej
woreczek białego ryżu
mała, czerstwa kajzerka
mleko do namoczenia bułki
duża cebula czerwona
3 ząbki czosnku
łyżeczka ziół prowansalskich
łyżka musztardy delikatesowej
sól, pieprz
jajko
bułka tarta
masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić mielone z ryżem? Soczyste kotlety nie mają sobie równych
Ugotuj ryż na pół miękko w osolonej wodzie, ostudź. Mięso zmiel w maszynce, przełóż do miski, dodaj łyżkę wody i wyrabiaj ręcznie przez kilka minut. Cebulę zetrzyj na tarce, przeciśnij przez praskę czosnek, kajzerkę namocz w mleku i odstaw na chwilę.
Do miski z mięsem dodaj cebulę, czosnek, odciśniętą kajzerkę, zioła prowansalskie, musztardę, jajko, sól, pieprz i ponownie dokładnie wymieszaj, następnie dodaj ugotowany i przestudzony ryż.
Z przygotowanej masy wyrabiaj kotlety i obtocz je w bułce tartej. Kotlety smaż na rozgrzanym tłuszczu przez około 12- 15 minut. Mielone podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.
Na obiad przygotuj również wieprzowinę duszoną z warzywami. Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowe danie- tu poznasz przepis na placki po węgiersku w aromatycznym, mięsnym sosie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jesienna surówka z czerwonej kapusty. Smaczniejsza i zdrowsza niż Colesław
Szybkie szaszłyki z piekarnika. Pyszny powiew lata w środku jesieni
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama