Które potrawy wigilijne można przygotować wcześniej? Z naszym harmonogramem ze wszystkim zdążysz
Czas przed świętami potrafi być prawdziwym urwaniem głowy. Nie zostawiaj wszystkiego na ostatnią chwilę. Wiele kuchennych zadań możesz rozplanować nawet na kilkanaście dni przed wigilijną wieczerzą. Z chęcią podpowiemy, które potrawy wigilijne można przygotować wcześniej.
Żywotność poszczególnych dań można przedłużyć przez ich odpowiednie przechowywanie. Lodówka i zamrażalnik doskonale się do tego nadadzą. Nie wiesz, które potrawy wigilijne można przygotować wcześniej i jak je przechowywać? Spieszymy z pomocą.
Które potrawy wigilijne można przygotować wcześniej i od czego zacząć?
To, które potrawy wigilijne można przygotować wcześniej, w dużej mierze zależy od rodzaju dania . Inaczej przechowujemy ciasta, a inaczej klasyczną sałatkę jarzynową. Przyrządzenie poszczególnych dań najlepiej rozplanować sobie na poszczególne dni .
Najwcześniej można przystąpić do przyrządzenia staropolskiego piernika . Surowe ciasto przez upieczeniem dojrzewa w lodówce przez 2 tygodnie . W podobnym terminie można upiec klasyczne pierniczki . Przechowywane w szczelnie zamykanym pudelku długo zachowują świeżość .
Które potrawy wigilijne można przygotować wcześniej nawet o tydzień ? Oczywiście smakowite pierogi oraz uszka do barszczu czerwonego . Jedne i drugie po ulepieniu najlepiej zblanszować i zamrozić . Na początku mrożenia poszczególne egzemplarze nie powinny się stykać, co zapobiegnie ich sklejaniu.
Z tygodniowym wyprzedzeniem możesz nastawić zakwas buraczany . Jego przygotowanie jest proste i nie zajmuje dużo czasu . Po 6-7 dniowym leżakowaniu domowy zakwas będzie idealną bazą do barszczu .
Jakie potrawy wigilijne można przygotować wcześniej o kilka dni?
Przyrządzenie dań na bazie kapusty można zaplanować na 4 dni przed wieczerzą . Zarówno bigos, jak i kapusta z grochem wymagają nieco czasu nieco czasu przy przygotowaniu . Na szczęście potrawy te bardzo dobrze znoszą mrożenie , dzięki czemu bez trudu dotrwają do długo wyczekiwanego wieczoru .
Jakie potrawy wigilijne można przygotować wcześniej? Nie można zapomnieć o śledziach . Ryby muszą zdążyć się namoczyć i przegryźć ze wszystkimi dodatkami. 3 dniowe wyprzedzenie sprawdzi się w ich przypadku idealnie .
Niektóre dania najlepiej przygotować zaledwie dzień przed Wigilią . Dzięki temu zapobiegniemy ich zepsuciu się. Sałatkę jarzynową oraz rybę po grecku przygotuj w przeddzień wieczerzy . Dłuższe przebywanie w lodówce może im nie służyć .
Jeśli na święta pieczesz domowe ciasta, zajmij się tym na dzień przed ich podaniem . Dzięki temu wypieki pozostaną świeże, a równocześnie nie zostawisz ich na ostatnią chwilę. Oprzyj się na naszym harmonogramie, a przygotowania do świąt przebiegną w spokojnej atmosferze . Ania Starmach szczegółowo radzi, jak mrozić pierogi na święta . Ciasto na ostatnią chwilę zachwyci osoby z małą ilością czasu .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ania Starmach radzi, jak mrozić pierogi na święta. Po ugotowaniu smakują, jak świeże
-
Siostra Anastazja zdradziła swój przepis na sałatkę jarzynową. 1 składnik robi wielką różnicę
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama