Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Ania Starmach radzi, jak mrozić pierogi na święta. Po ugotowaniu smakują, jak świeże
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 14.12.2022 16:29

Ania Starmach radzi, jak mrozić pierogi na święta. Po ugotowaniu smakują, jak świeże

jak mrozić pierogi na święta
Canva / RobsonPL ; East News / Tricolors

Ania Starmach uwielbia pierogi pod każdą postacią. W grudniu jej myśli krążą wokół apetycznych kąsków z kapustą i grzybami. Popularna kucharka radzi, jak mrozić pierogi na święta, aby po odgrzaniu były równie pyszne, jak te świeżo przygotowane. Jej sekret tkwi w blanszowaniu.

Mrożenie wcześniej przyrządzonych pierogów jest doskonałym sposobem na zaoszczędzenie czasu przy świątecznych przygotowaniach. Wystarczy je potem tylko wyjąć z zamrażarki i ugotować. Anna Starmach podpowiada nie tylko, jak mrozić pierogi na święta, ale również jak je później prawidłowo odgrzać.

Jak mrozić pierogi na święta, aby nie straciły swojego smaku?

Zamrożenie pierogów we właściwy sposób gwarantuje, że przy podaniu będą miały odpowiednią konsystencję oraz intensywny smak. Nie chcemy pierogów twardych, ani rozpadających się. Jak mrozić pierogi na święta?

Idealnym sposobem na to, jak mrozić pierogi na święta, jest ich wcześniejsze blanszowanie. Po przygotowaniu pierogów, wkładaj je do lekko osolonej wody z odrobiną oleju na pół minuty. Zblanszowane sztuki wyciągaj z wrzątku i układaj na przygotowanej tacce posypanej mąką lub posmarowanej olejem.

Pierogi rozłożone tak, aby nie stykały się między sobą pozostaw do ostygnięcia, a następnie wstaw do zamrażalnika na 2 godziny. Wstępnie zamrożone danie poporcjuj do woreczków i schowaj z powrotem do szuflady urządzenia.

Jak mrozić pierogi na święta i jak je potem odgrzać?

Prawidłowe odgrzanie potrawy jest nie mniej ważne, niż wiedza, jak mrozić pierogi na święta. Rozgotowane lub niedogotowane danie nie zachwyci smakiem. Na szczęście Ania Starmach zna skuteczny sposób.

Przygotuj duży garnek i zagotuj w nim osoloną wodę. Wyjęte z zamrażalnika pierogi wrzucaj partiami do wrzątku. Wyławiaj je, kiedy osiągną pożądaną miękkość.

Jak jeszcze można odgrzać pierogi, które wcześniej zamroziliśmy na święta? Można z powodzeniem odgrzać je na patelni, po wcześniejszym rozmrożeniu. Świąteczny specjał skutecznie przygotujesz do podania także na parze. Słodkie pierogi na wigilię mogą być niemałym zaskoczeniem. Ten farsz zawinięty w ciasto jest totalnym hitem.

Canva / zi3000
Canva / zi3000

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniastarmach