Smakosze.pl Przepisy Kurczak curry z ananasem - smakowite danie na rozgrzewkę
canva/ doraclub

Kurczak curry z ananasem - smakowite danie na rozgrzewkę

12 listopada 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Kurczak curry z ananasem na bazie żółtej pasty curry i mleka kokosowego to doskonały pomysł na orientalny obiad. Kurczak jest miękki i soczysty, całe danie natomiast kremowe, słodkie, ale z wyraźną pikantną nutą. Jest genialne w smaku. Poznaj przepis na szybkie i orientalne danie, czyli kurczaka curry z ananasem.

Orientalna, indyjska kuchnia słynie z idealnie doprawionych dań i łączenia smaków. Takie też jest curry z ananasem. Jest słodkie, lekko gorzkawe i pikantne jednocześnie. Curry koniecznie podaj z ryżem jaśminowym, który razem z kurczakiem i ananasem tworzy doskonałe połączenie.

Pasta curry to mieszanka między innymi imbiru, kminu i chilli, dlatego też ostrożnie doprawiaj całe danie dodatkową ilością zmielonej, ostrej papryki. Możesz również całkowicie z niej zrezygnować, jeśli nie lubisz bardzo pikantnych dań. J eśli chcesz uzyskać gęste curry, zamiast mleka kokosowego dodaj 100 ml śmietany 18 %.

Przygotuj również wegetariańskie, czerwone curry z dynią, soczewicą i papryką , doskonałe na chłodne, jesienne dni.

Przepis na kurczaka curry z ananasem

Składniki na 4 porcje:

  • 500 polędwiczek lub piersi z kurczaka

  • puszka ananasów w zalewie

  • 400 ml mleka kokosowego

  • biała cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 łyżki żółtej pasty curry

  • łyżeczka mielonego imbiru

  • szczypta chili

  • ryż jaśminowy

  • olej roślinny do smażenia

  • sól

Jak przygotować kurczaka curry z ananasem?

Kurczaka umyj, oczyść, osusz, posyp imbirem, pieprzem, solą i wstaw do lodówki na 20 minut. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Podsmaż na oleju posiekany czosnek i cebulę, następnie dodaj kurczaka i smaż przez kilka minut. Jak kurczak zacznie zmieniać kolor, dodaj pastę curry i ponownie smaż przez chwilę.

Ananasa pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do mięsa, wlej odrobinę soku z ananasa, dopraw chilli i gotuj na wolnym ogniu przed 10 minut, następnie dodaj mleko kokosowe, całość wymieszaj i podgotuj jeszcze kilka minut. Dopraw do smaku solą.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy