Curry z dynią, soczewicą i papryką
pixabay.com

Curry z dynią, soczewicą i papryką

Curry nieodłącznie związane jest z kuchnią indyjską. Ten rodzaj potraw daje nam ogromne pole do popisu w kuchni, ponieważ ma niezliczoną ilość odmian, którą różnią się między sobą zarówno smakiem, jak i np. kolorem. Głównym czynnikiem, który wpływa na te różnice, są przyprawy – ich dobór oraz kompozycja, a także proporcje. W tradycyjnej kuchni indyjskiej przyprawy, czyli masale, są zawsze przyrządzane na bieżąco ze świeżych składników. Uciera się je w moździerzu. Dzisiaj przedstawimy nieco mniej tradycyjną, ale niemniej pyszną wersję curry – curry z dynią, soczewicą i papryką.

Curry z dynią, soczewicą i papryką.

Najczęściej dodawane do curry przyprawy to: sól, pieprz, kurkuma, imbir, kolendra, kmin rzymski oraz chili. Spotykamy także cynamon, czosnek, szalotkę, gałkę muszkatołową czy kardamon. Przyrządzając curry, nie musimy jednak ściśle kierować się ustalonymi zasadami, ponieważ proporcje przypraw mogą być dowolne – wszystko zależy od tego, które przyprawy najbardziej lubimy.

Składniki:

· 300 gramów dyni

· 1 papryka czerwona

· 1 papryczka ostra

· 1 pomidor

· ½ cebuli

· 1 ząbek czosnku

· ½ cukinii

· 100 gramów fasoli szparagowej zielonej

· 1 pęczek kolendry świeżej

· ¼ szklanki czerwonej soczewicy

· 400 mililitrów bulionu warzywnego

· 200 mililitrów mleka kokosowego

· 1 łyżka stołowa oleju roślinnego

· 1 łyżeczka czerwonej pasty curry (opcjonalnie)

· przyprawy: sól, pieprz (do smaku), 1 łyżeczka kurkumy, 2 łyżeczki imbiru

Przygotowanie:

Przyrządzenie curry z dynią, soczewicą i papryką rozpoczynamy od przygotowania warzyw. Myjemy wszystkie te, które tego wymagają, następnie obieramy. Pamiętajmy, aby z papryk i pomidora wyciąć gniazda nasienne.

Tak przygotowane warzywa tniemy w kostkę. Robimy to z dynią, papryką czerwoną, papryczką ostrą, pomidorem, cebulą, czosnkiem, cukinią oraz z fasolą szparagową (w przypadku tego warzywa wystarczy pociąć je w krążki lub krótkie paski).

Do głębokiego garnka wlewamy olej. Rozgrzewamy go i na gorący wrzucamy pastę curry, imbir, czosnek oraz cebulę. Wszystko podsmażamy na złoty kolor. Powinno to zająć około 3 minuty.

Po tym czasie dorzucamy suchą soczewicę wraz z kurkumą i 1 łyżeczką cukru. To ważny dodatek, ponieważ będzie przełamywał ostry smak potrawy.

Całość dokładnie mieszamy.

Po chwili dodajemy również pozostałe warzywa, czyli dynię, papryki, cukinię oraz fasolę.

Podczas gdy warzywa będą się podsmażać, możemy pogrzać i zagotować bulion. Kiedy będzie wrzący, dolewamy go do dużego garnka, mieszamy całość. Następnie stopniowo dodajemy mleko kokosowe, cały czas mieszając.

Wszystkie połączone ze sobą składniki zagotowujemy. Gotujemy na dość dużym ogniu przez 5 minut.

W tym czasie kroimy pomidora na średniej wielkości kostkę. Nie powinna być zbyt mała, ponieważ wówczas szybko rozkruszy się w garnku i pomidor nie będzie tak wyczuwalny podczas jedzenia.

Po 5 minutach dorzucamy do garnka pomidora. Kontynuujemy gotowanie przez 15-20 minut. Jeżeli zdarzy się, że warzywa nadal nie będą miękkie, możemy gotować curry kilka minut dłużej.

Efekt finalny powinien nam dać miękkie warzywa oraz gęsty, kremowy i aromatyczny sos.

Kiedy warzywa będą miękkie, a sos gęsty, wyłączamy curry, odstawiamy z gorącego palnika i posypujemy posiekaną kolendrą.

Możemy podawać je solo lub z ugotowanym białym ryżem.

Curry z dynią, soczewicą i papryką – wersja rozszerzona o nowe składniki.

Aby stworzyć jeszcze pyszniejsze i aromatyczniejsze curry, możemy dodać do niego więcej składników. Pamiętajmy jednak, że wówczas ilość powstałego dania będzie większa. Możemy więc curry z dynią, soczewicą i papryką w wersji rozszerzonej podać na imprezie.

Składniki:

· 300 gramów dyni

· 1 batat

· 1 marchewka

· 1 papryka czerwona

· 1 papryczka ostra

· 1 pomidor

· ½ cebuli

· 1 ząbek czosnku

· ½ cukinii

· 100 gramów fasoli szparagowej zielonej

· 1 pęczek kolendry świeżej

· ¼ szklanki czerwonej soczewicy

· 200 mililitrów bulionu warzywnego

· 200 mililitrów mleka kokosowego

· 100 mililitrów passaty pomidorowej

· ¼ szklanki soku z limonki

· 3 łyżki stołowe sosu sojowego

· 1 łyżka stołowa oleju roślinnego

· 1 łyżeczka miodu

· 1 łyżeczka czerwonej pasty curry (opcjonalnie)

· przyprawy: sól, pieprz (do smaku), 1 łyżeczka kurkumy, 2 łyżeczki imbiru

Przygotowanie:

Podobnie jak w przypadku wersji podstawowej przepisu, na początku myjemy, obieramy i kroimy w kostkę lub w krążki wszystkie warzywa (dynię, batata, marchewkę, papryki, pomidora, cebulę, czosnek, cukinię oraz fasolę).

Do garnka wlewamy olej, rozgrzewamy go i na gorący wsypujemy cebulę, czosnek, pastę curry oraz imbir. Smażymy przez 2-3 minuty.

Następnie dodajemy dynię, batata, marchewkę, papryki, cukinię, fasolę i soczewicę. Przez 5 minut smażymy, po czym zalewamy gorącym bulionem.

Do warzyw i bulionu dolewamy mleko kokosowe, passatę pomidorową, sok z limonki, sos sojowy i miód. Dorzucamy także pokrojonego w kostkę pomidora. Całość gotujemy około 30 minut. Jeżeli warzywa przez ten czas nie zmiękną, należy wydłużyć gotowanie. Szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na dynię, batata oraz marchewkę.

Kiedy warzywa zmiękną, a sos zrobi się gęsty, wyłączamy ogień, odstawiamy.

Podajemy na gorąco z posiekaną świeżą kolendrą oraz białym ryżem. Możemy serwować curry także solo, podobnie jak w przypadku poprzedniego przepisu.

Smacznego!

Bibliografia:

1. https://www.kwestiasmaku.com/przepis/weganskie-curry-z-dynia-i-soczewica

2. https://ervegan.com/2015/09/dyniowe-curry-z-czerwona-soczewica/

3. https://www.kucharkawbaletkach.pl/gulasz-curry-z-dynia-soczewica-czerwona-papryka-i-natka-pietruszki/

4. https://smaker.pl/przepisy-dania-glowne/przepis-curry-z-dynia-i-soczewica,172254,wjosna.html

5. http://www.sniezkagotuje.pl/2019/10/curry-z-dynia.html

6. https://www.olgasmile.com/soczewica-z-dynia.html

Następny artykuł