Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami
Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami to pomysł na szybki obiad, który zachwyci Twoich gości i rodzinę wyjątkowym smakiem i aromatem. Niezwykle delikatny sos śmietanowy i pieczarki w połączeniu z ziołami prowansalskimi i świeżym tymiankiem sprawią, że danie będzie często pojawiać się na Twoim stole.
Tymianek jest ziołem wykorzystywanym głównie w kuchni śródziemnomorskiej. Jest ceniony za swój intensywny smak i aromat.
Tymianek jest ziołem, które można hodować samodzielnie w doniczce lub ogrodzie. Na zimę wystarczy je tylko delikatnie przykryć, aby nie zmarzło. Świeże zioła są znacznie zdrowsze i bardziej aromatyczne, dlatego też są niezwykle cenione w kuchni.
Do dania możesz wykorzystać nóżki, skrzydełka lub piersi kurczaka. Każda część mięsa będzie smakować równie dobrze. Kurczak w sosie śmietanowym doskonale łączy się z ziemniakami pieczonymi lub gotowanymi w mundurkach. Potrawę możesz podać również z sałatką ze świeżych warzyw lub gotowanymi jarzynami.
Jeśli jesteś ciekawy jak stworzyć nietypowe danie z kurczaka - tu znajdziesz pyszną inspirację. Wyjaśniamy także, jak zrobić sycący makaron z kurczakiem w apetycznym sosie.
Przepis na kurczaka w sosie śmietanowym z pieczarkami
Składniki na 4-6 porcji:
-
1 kg kawałków kurczaka (np. udek, skrzydełek, piersi)
-
500 ml bulionu warzywnego
-
250 ml słodkiej śmietany 30%
-
cebula
-
500 g pieczarek
-
2 łyżki oleju
-
kilka gałązek świeżego tymianku
-
łyżka ziół prowansalskich
-
sól, pieprz
Jak przygotować kurczaka w sosie śmietanowym z pieczarkami?
Kurczaka umyj, osusz, posyp solą, pieprzem i podsmaż na rozgranej z olejem patelni. Następnie wyłóż na ręcznik papierowy, aby mięso oddało nadmiar tłuszczu i przygotuj pieczarki. Grzyby umyj, obierz i pokrój w plasterki.
Na patelni podsmaż posiekaną cebulkę, dodaj pieczarki, dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i smaż, aż pieczarki zmiękną, a woda odparuje.
Zagotuj bulion warzywny, stopniowo dodawaj do niego śmietanę i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Kurczaka włóż do naczynia żaroodpornego, dodaj przygotowane pieczarki i zalej bulionem ze śmietaną. Na górę ułóż świeże gałązki tymianku.
Piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
Smacznego.