Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kurczak w sosie śmietanowym z makaronem
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 28.09.2021 02:00

Kurczak w sosie śmietanowym z makaronem

Projekt bez tytułu (31)
canva/alisafarov

Kurczak w sosie śmietanowym z makaronem to niezwykle popularne, proste i szybkie danie obiadowe. Chili i szafran dodadzą mu jednak charakteru, niepowtarzalnego smaku i sprawią, że potrawa będzie niezwykle aromatyczna. Sprawdź, jak przygotować kurczaka w sosie śmietanowym z makaronem w stylu kuchni włoskiej.

Śmietanowy sos, szpinak i kurczak tworzą delikatne, bardzo smaczne danie. Jeśli jednak dodasz do niego papryczkę chili i najbardziej cenioną i niezwykłą przyprawę jaką jest szafran, otrzymasz pikantny, korzenny i intensywny smak całej potrawy.

Szafran jest kwiatem, który od wieków wykorzystywany jest w wielu kuchniach świata. Szczególnie ceniony jest we Włoszech i Hiszpanii za swój wyjątkowy, mocno korzenny, piżmowy smak i aromat. Aby wydobyć pełnię smaku, nitki szafranu zalej odrobiną zimnej wody i odstaw na kilka minut.

Przepis na kurczaka w sosie śmietanowym z makaronem

Składniki na 4 porcje:

  • 350 g makaronu penne

  • 450 g piersi z kurczaka

  • 50 g świeżego szpinaku

  • 50 g parmezanu

  • 200 g słodkiej śmietanki 30%

  • 20-30 g oliwy z oliwek

  • papryczka chili

  • 1/4 łyżeczki nitek szafranu

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

Jak przygotować kurczaka w sosie śmietanowym?

Pierś z kurczaka umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki, makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Z papryczki chili wydrąż pestki i drobno pokrój i podsmaż na oliwie z oliwek, następnie dodaj kurczaka, wymieszaj i smaż przez 2-3 minuty.

Na patelnię dodaj liście świeżego szpinaku, dopraw solą, pieprzem i gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez chwilę. Wlej śmietanę i gotuj, aż powstanie gęsty sos.

Pod koniec gotowania dodaj namoczone wcześniej nitki szafranu, wymieszaj, w razie potrzeby ponownie dopraw solą i pieprzem.

Podawaj z ugotowanym penne i startym parmezanem.

Smacznego.