Jak inaczej przyrządzić pierś z kurczaka?
Znudziły Ci się klasyczne obiady i chcesz spróbować nowych smaków? Kurczak z mango, ananasem i arbuzem to propozycja idealna dla Ciebie. Mięso w słodkim sosie na bazie soku z ananasa w towarzystwie słodkich owoców, ostrego chili i ryżu to sposób na szybki, orientalny obiad. Sprawdź, jak inaczej przyrządzić pierś z kurczaka.
Kurczak jest mięsem bardzo uniwersalnym, które świetnie komponuje się właśnie z mango, ananasem i arbuzem. Owoce i słodki sos przełamane pikantnością chili sprawią, że wprost zakochasz się w tym połączeniu.
Do kurczaka z mango, ananasem i arbuzem przygotuj ryż długoziarnisty, najlepiej basmati lub jaśminowy. Ryż po ugotowaniu jest sypki, delikatny i świetnie pasuje do tego typu dań.
Przepis na kurczaka inaczej: w mango, ananasie i arbuzie
Składniki na 2 porcje:
pierś z kurczaka
puszka ananasa
plaster arbuza
mango
bazylia
zioła prowansalskie
przyprawa do kurczaka
chili
sól, pieprz
ryż
oliwa z oliwek
Jak inaczej przyrządzić pierś z kurczaka?
Przygotuj marynatę: do miseczki wsyp chili, zioła prowansalskie, bazylię, przyprawę do kurczaka, pieprz, dodaj oliwę i połącz wszystkie składniki.
Kurczaka umyj, obierz, pokrój na mniejsze kawałki, włóż do marynaty, wymieszaj i włóż do lodówki na pół godziny, aby mięso naszło przyprawami.
Wyciągnij ananasa z puszki, obierz mango, z arbuza wyciągnij pestki. Wszystkie owoce pokrój w drobne kawałki. Nie wylewaj soku z ananasa - będzie on bazą dla sosu.
Na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy i podsmaż na niej kurczaka. Po 2-3 minutach smażenia dodaj pokrojone owoce, wymieszaj i smaż jeszcze przez chwilę, po czym wlej sok z puszki z ananasa, wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu przez godzinę, aż kurczak zmięknie, a sos odparuje i stanie się gęsty.
Kurczaka z ananasem, arbuzem i mango podawaj z ryżem.
Smacznego.