Smakosze.pl
Jak inaczej przyrządzić kurczaka

canva/PaulaConnelly

Jak inaczej przyrządzić pierś z kurczaka?

28 Września 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Znudziły Ci się klasyczne obiady i chcesz spróbować nowych smaków? Kurczak z mango, ananasem i arbuzem to propozycja idealna dla Ciebie. Mięso w słodkim sosie na bazie soku z ananasa w towarzystwie słodkich owoców, ostrego chili i ryżu to sposób na szybki, orientalny obiad. Sprawdź, jak inaczej przyrządzić pierś z kurczaka.

Kurczak jest mięsem bardzo uniwersalnym, które świetnie komponuje się właśnie z mango, ananasem i arbuzem. Owoce i słodki sos przełamane pikantnością chili sprawią, że wprost zakochasz się w tym połączeniu.

Do kurczaka z mango, ananasem i arbuzem przygotuj ryż długoziarnisty, najlepiej basmati lub jaśminowy. Ryż po ugotowaniu jest sypki, delikatny i świetnie pasuje do tego typu dań.

Przepis na kurczaka inaczej: w mango, ananasie i arbuzie

Składniki na 2 porcje:

  • pierś z kurczaka

  • puszka ananasa

  • plaster arbuza

  • mango

  • bazylia

  • zioła prowansalskie

  • przyprawa do kurczaka

  • chili

  • sól, pieprz

  • ryż

  • oliwa z oliwek

Jak inaczej przyrządzić pierś z kurczaka?

Przygotuj marynatę: do miseczki wsyp chili, zioła prowansalskie, bazylię, przyprawę do kurczaka, pieprz, dodaj oliwę i połącz wszystkie składniki.

Kurczaka umyj, obierz, pokrój na mniejsze kawałki, włóż do marynaty, wymieszaj i włóż do lodówki na pół godziny, aby mięso naszło przyprawami.

Wyciągnij ananasa z puszki, obierz mango, z arbuza wyciągnij pestki. Wszystkie owoce pokrój w drobne kawałki. Nie wylewaj soku z ananasa - będzie on bazą dla sosu.

Na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy i podsmaż na niej kurczaka. Po 2-3 minutach smażenia dodaj pokrojone owoce, wymieszaj i smaż jeszcze przez chwilę, po czym wlej sok z puszki z ananasa, wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu przez godzinę, aż kurczak zmięknie, a sos odparuje i stanie się gęsty.

Kurczaka z ananasem, arbuzem i mango podawaj z ryżem.

Smacznego.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy jaglanej

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty przepis na ptysie

Czytaj więcej >
Ciasteczka maślane od Ani Starmach

Przepisy

Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Czytaj więcej >
Kogel-mogel

Przepisy

Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Przepis na ekspresową surówkę z selera, marchewki i jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na wegetariańską zupę ogórkową

Czytaj więcej >