Kuroń pokazał, jak robi roladę z boczku. Pieczony specjał syci i zachwyca smakiem
Jakub Kuroń podzielił się pomysłowym przepisem na roladę z boczku. Połączenie dwóch rodzajów mięs w asyście aromatycznych przypraw jest zaiste kuszącą propozycją. Pieczona i pokrojona w cienkie plasterki rolada stanowi znakomitą przystawkę lub dodatek do pieczywa. Taki specjał można także śmiało postawić na świątecznym stole.
Znany kucharz w płat smakowitego, surowego boczku zawija farsz z soczystego mięsa mielonego. Aromatyczny czosnek oraz dodatek ziół sprawiają, że rolada z boczku wychodzi za każdym razem wyśmienita. Gotowy przysmak wspaniale komponuje się z pikantnymi surówkami lub chrzanem. Koniecznie wypróbuj ten przepis Jakub Kuronia.
Przepis na roladę z boczku według Jakuba Kuronia
Składniki:
-
1,5 kilogramowy płat surowego boczku
-
2-3 ząbki czosnku
-
1 łyżka majeranku
-
1 łyżeczka słodkiej papryki
-
1 łyżeczka soli
Składniki na farsz:
-
400 g mielonego mięsa
-
3 ząbki posiekanego czosnku
-
2 jajka
-
1 bułka namoczona w mleku i odciśnięta
-
po pół łyżeczki: soli, ostrej papryki, tymianku, oregano
Jak upiec wyśmienitą roladę z boczku?
Wieprzowinę na roladę z boczku lekko rozbij tłuczkiem do mięsa . Boczek powinien tworzyć równy, prostokątny płat . Starannie natrzyj go z obu stron mieszanką soli, ostrej papryki, ziół i posiekanego czosnku . Odstaw mięso na bok na czas przygotowania nadzienia.
Składniki na farsz do rolady z boczku starannie wymieszaj w dużej misce . Wyrabiaj do czasu uzyskania jednolitej masy . Następnie zawartość naczynia przełóż na przygotowany wcześniej boczek .
Mięsne nadzienie rozsmaruj równomiernie na powierzchni przyprawionej wieprzowiny . Następnie ciasno zawiń całość. Obwiąż roladę z boczku grubą, bawełnianą nicią .
Roladę z boczku wstaw w brytfance do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 70 minut. Po upieczeniu mięsa odstaw je do ostygnięcia . Kiedy rolada z boczku całkowicie wystygnie, jest gotowa do krojenia i podawania .
Apetyczne rolady drobiowe to propozycja od innego popularnego kucharza . Wielbiciele ryb pokochają tę roladę z wędzonym łososiem .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Hitowy pasztet bez grama mięsa. W roli głównej wyjątkowo zdrowy składnik. Zniknie w mgnieniu oka
-
Przepis na modrą kapustę prosto ze Śląska. Doskonały dodatek nie tylko do wołowej rolady
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: kuron