Smakosze.pl Przepisy Kuroń pokazał, jak robi roladę z boczku. Pieczony specjał syci i zachwyca smakiem
Canva /grafvision

Kuroń pokazał, jak robi roladę z boczku. Pieczony specjał syci i zachwyca smakiem

9 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Jakub Kuroń podzielił się pomysłowym przepisem na roladę z boczku. Połączenie dwóch rodzajów mięs w asyście aromatycznych przypraw jest zaiste kuszącą propozycją. Pieczona i pokrojona w cienkie plasterki rolada stanowi znakomitą przystawkę lub dodatek do pieczywa. Taki specjał można także śmiało postawić na świątecznym stole.

Znany kucharz w płat smakowitego, surowego boczku zawija farsz z soczystego mięsa mielonego. Aromatyczny czosnek oraz dodatek ziół sprawiają, że rolada z boczku wychodzi za każdym razem wyśmienita. Gotowy przysmak wspaniale komponuje się z pikantnymi surówkami lub chrzanem. Koniecznie wypróbuj ten przepis Jakub Kuronia.

Przepis na roladę z boczku według Jakuba Kuronia

Składniki:

  • 1,5 kilogramowy płat surowego boczku

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 1 łyżka majeranku

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka soli

Składniki na farsz:

  • 400 g mielonego mięsa

  • 3 ząbki posiekanego czosnku

  • 2 jajka

  • 1 bułka namoczona w mleku i odciśnięta

  • po pół łyżeczki: soli, ostrej papryki, tymianku, oregano

Jak upiec wyśmienitą roladę z boczku?

Wieprzowinę na roladę z boczku lekko rozbij tłuczkiem do mięsa . Boczek powinien tworzyć równy, prostokątny płat . Starannie natrzyj go z obu stron mieszanką soli, ostrej papryki, ziół i posiekanego czosnku . Odstaw mięso na bok na czas przygotowania nadzienia.

Składniki na farsz do rolady z boczku starannie wymieszaj w dużej misce . Wyrabiaj do czasu uzyskania jednolitej masy . Następnie zawartość naczynia przełóż na przygotowany wcześniej boczek .

Mięsne nadzienie rozsmaruj równomiernie na powierzchni przyprawionej wieprzowiny . Następnie ciasno zawiń całość. Obwiąż roladę z boczku grubą, bawełnianą nicią .

Roladę z boczku wstaw w brytfance do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 70 minut. Po upieczeniu mięsa odstaw je do ostygnięcia . Kiedy rolada z boczku całkowicie wystygnie, jest gotowa do krojenia i podawania .

Apetyczne rolady drobiowe to propozycja od innego popularnego kucharza . Wielbiciele ryb pokochają tę roladę z wędzonym łososiem .

Canva / Rasulovs
Canva / Rasulovs

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy