Przepis na modrą kapustę prosto ze Śląska. Doskonały dodatek nie tylko do wołowej rolady
Mieszkańcy Śląską są nie bez powodu dumni ze swojej kuchni. Słynie ona bowiem z wielu przysmaków. Jednym z nim jest z pewnością modra kapusta. Ten dodatek sprawdzi się doskonale do rozmaitych dań obiadowych, nie tylko z kuchni śląskiej.
Istnieje wiele przepisów na czerwoną kapustę. Do jej śląskiej wersji dodaje się podsmażony boczek oraz cebulkę. Dzięki nim właśnie modra kapusta zyskuje swój głęboki, charakterystyczny smak. Zakochasz się w tak przyrządzonym warzywie.
Przepis na prawdziwą modrą kapustę
Składniki:
1 niewielka główka czerwonej kapusty
1 duża cebula
1 grubszy plaster wędzonego boczku
sok z cytryny
sól do smaku
Jak przyrządzić tradycyjną modrą kapustę?
Warzywo do modrej kapusty przekrój na pół. Usuń głąb, a pozostałą część drobno poszatkuj. Gotową kapustę przełóż do dużego garnka.
W międzyczasie w czajniku zagotuj wodę. Następnie zalej nią kapustę tak, aby płyn mniej więcej zakrywał warzywo. Dodaj 2 szczypty soli i gotuj całość pod przykryciem ok. 25 minut.
Cebulę oraz boczek pokrój w kostkę. Oba składniki na modrą kapustę podsmaż na patelni, zaczynając od boczku, a później dodając warzywo. Smaż do momentu, aż cebula zmięknie.
Ugotowaną modrą kapustę odsącz z wody. Dodaj do niej boczek, cebulę oraz nieco soku z cytryny. Całość wymieszaj i gotuj jeszcze 10-15 minut, aż wszystkie smaki się połączą. Modra kapusta idealnie komponuje się z daniami kuchni śląskiej, kotletami, jak również z pieczoną kaczką.
Niezaprzeczalnym klasykiem kuchni śląskiej jest wołowa rolada. Prawdziwy śląski obiad nie może obejść się bez charakterystycznych ziemniaczanych klusek.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Bosko aromatyczny obiad z 3 składników. Zrobisz go w 20 minut
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama