Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na modrą kapustę prosto ze Śląska. Doskonały dodatek nie tylko do wołowej rolady
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 09.11.2022 19:28

Przepis na modrą kapustę prosto ze Śląska. Doskonały dodatek nie tylko do wołowej rolady

modra kapusta
Canva / pixelshot

Mieszkańcy Śląską są nie bez powodu dumni ze swojej kuchni. Słynie ona bowiem z wielu przysmaków. Jednym z nim jest z pewnością modra kapusta. Ten dodatek sprawdzi się doskonale do rozmaitych dań obiadowych, nie tylko z kuchni śląskiej.

Istnieje wiele przepisów na czerwoną kapustę. Do jej śląskiej wersji dodaje się podsmażony boczek oraz cebulkę. Dzięki nim właśnie modra kapusta zyskuje swój głęboki, charakterystyczny smak. Zakochasz się w tak przyrządzonym warzywie.

Przepis na prawdziwą modrą kapustę

Składniki:

  • 1 niewielka główka czerwonej kapusty

  • 1 duża cebula

  • 1 grubszy plaster wędzonego boczku

  • sok z cytryny

  • sól do smaku

Jak przyrządzić tradycyjną modrą kapustę?

Warzywo do modrej kapusty przekrój na pół. Usuń głąb, a pozostałą część drobno poszatkuj. Gotową kapustę przełóż do dużego garnka.

W międzyczasie w czajniku zagotuj wodę. Następnie zalej nią kapustę tak, aby płyn mniej więcej zakrywał warzywo. Dodaj 2 szczypty soli i gotuj całość pod przykryciem ok. 25 minut.

Cebulę oraz boczek pokrój w kostkę. Oba składniki na modrą kapustę podsmaż na patelni, zaczynając od boczku, a później dodając warzywo. Smaż do momentu, aż cebula zmięknie.

Ugotowaną modrą kapustę odsącz z wody. Dodaj do niej boczek, cebulę oraz nieco soku z cytryny. Całość wymieszaj i gotuj jeszcze 10-15 minut, aż wszystkie smaki się połączą. Modra kapusta idealnie komponuje się z daniami kuchni śląskiej, kotletami, jak również z pieczoną kaczką.

Niezaprzeczalnym klasykiem kuchni śląskiej jest wołowa rolada. Prawdziwy śląski obiad nie może obejść się bez charakterystycznych ziemniaczanych klusek.

Canva / romankopacek
Canva / romankopacek

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: