Smakosze.pl Przepisy Łączę budyń, jajka i mąkę. Ten deser jest hitem w moim domu
Fot. Canva/bhofack2, Getty Images

Łączę budyń, jajka i mąkę. Ten deser jest hitem w moim domu

18 stycznia 2025
Autor tekstu: Patrycja Grzebyk

Idealna przekąska, którą zrobicie w mgnieniu oka. Koniecznie sprawdźcie ten przepis przed Tłustym Czwartkiem. Zobaczcie, jak przygotować ekspresowe mini pączki. Są po prostu przepyszne.

Niezwykła historia pączków

Nie każdy wie, ale historia pączków zaczyna się w starożytności . Jednak wtedy nie przypominały mięciutkich bułeczek pieczonych na głębokim oleju. W tej formie, w której znamy je dzisiaj, pojawił się XVI wieku w Polsce.

Teraz pączki są nadziewane marmoladą i najróżniejszymi kremami. Jednak kiedyś do środka wsadzono orzechy . W cukierniach znajdziemy tradycyjne pączki z różą i lukrem, dorwiemy wypieki z pistacjami i kremem czekoladowym. Co jednak powiecie na mini pączki o waniliowym aromacie? Pokaże jak je przygotować.

małe pączki
Fot. Canva / hamik
Złap za śrubokręt, wbij w cytrynę. Ten trik zasługuje na nagrodę

Mini pączki idealne na podwieczorek

Pączki są tradycyjnym polskim deserem , jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby podejść trochę inaczej do klasycznego przepisu. Podobny przepis można znaleźć na kanale Spróbujemy na YouTube.

Składniki:

  • 400 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 szklanki mąki
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka octu spirytusowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli

Zaczynam od przygotowania budyniu. Wodę można zastąpić mlekiem. Budyń gotuje zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie studzę . Dobrym rozwiązaniem będzie przygotowanie budyniu dzień wcześniej wieczorem. Kiedy budyń jest już chłodny, przechodzę do przygotowania pączków.

Jak zrobić ekspresowe mini pączki?

Do wcześniej przygotowanego budyniu dodaję 2 jajka i całość mieszam. Do masy wsypuję cukier wanilinowy, cukier i łączę wszystkie składniki. Kolejnym krokiem jest dodanie mąki. Warto wcześniej przesiać ją przez sito. Ważne, żeby w masie nie było grudek. Na koniec dodaję proszek do pieczenia, szczyptę soli i jedną łyżkę octu spirytusowego.

W międzyczasie porządnie rozgrzewam olej. Najprostszym sposobem na uformowanie pączków jest wykorzystanie zwykłych łyżek . Za ich pomocą nakładam ciasto i mini pączki smażę na złocisty kolor z obu stron. Gotowe bułeczki wykładam na ręcznik papierowy i pozbywam się nadmiaru tłuszczu.

Mini pączki będą fantastyczną propozycją na niezapowiedzianą wizytę gości. Doskonale sprawdzą się na Tłusty Czwartek. Sprawdź też przepis na cudowne faworki .

pieczenie pączków
Fot. YouTube/SPRÓBUJEMY!
Moja mama smaży pączki tylko tak. Nigdy nie piją tłuszczu i wychodzą puszyste
Zapomnij o klasycznej fasolce po bretońsku. Ekspresowa fasola podana w tym sosie smakuje 100 razy lepiej
Obserwuj nas w
autor
Patrycja Grzebyk

Wydawczyni i redaktorka Smakosze.pl. Pasjonatka kulinariów, która kocha odkrywać nowe smaki. Uwielbia eksperymentować w kuchni i inspirować innych. Oddana fanka kuchni włoskiej.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy