Łączę budyń, jajka i mąkę. Ten deser jest hitem w moim domu
Idealna przekąska, którą zrobicie w mgnieniu oka. Koniecznie sprawdźcie ten przepis przed Tłustym Czwartkiem. Zobaczcie, jak przygotować ekspresowe mini pączki. Są po prostu przepyszne.
Niezwykła historia pączków
Nie każdy wie, ale historia pączków zaczyna się w starożytności . Jednak wtedy nie przypominały mięciutkich bułeczek pieczonych na głębokim oleju. W tej formie, w której znamy je dzisiaj, pojawił się XVI wieku w Polsce.
Teraz pączki są nadziewane marmoladą i najróżniejszymi kremami. Jednak kiedyś do środka wsadzono orzechy . W cukierniach znajdziemy tradycyjne pączki z różą i lukrem, dorwiemy wypieki z pistacjami i kremem czekoladowym. Co jednak powiecie na mini pączki o waniliowym aromacie? Pokaże jak je przygotować.
Mini pączki idealne na podwieczorek
Pączki są tradycyjnym polskim deserem , jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby podejść trochę inaczej do klasycznego przepisu. Podobny przepis można znaleźć na kanale Spróbujemy na YouTube.
Składniki:
- 400 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 2 szklanki mąki
- 2-3 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżka octu spirytusowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
Zaczynam od przygotowania budyniu. Wodę można zastąpić mlekiem. Budyń gotuje zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie studzę . Dobrym rozwiązaniem będzie przygotowanie budyniu dzień wcześniej wieczorem. Kiedy budyń jest już chłodny, przechodzę do przygotowania pączków.
Jak zrobić ekspresowe mini pączki?
Do wcześniej przygotowanego budyniu dodaję 2 jajka i całość mieszam. Do masy wsypuję cukier wanilinowy, cukier i łączę wszystkie składniki. Kolejnym krokiem jest dodanie mąki. Warto wcześniej przesiać ją przez sito. Ważne, żeby w masie nie było grudek. Na koniec dodaję proszek do pieczenia, szczyptę soli i jedną łyżkę octu spirytusowego.
W międzyczasie porządnie rozgrzewam olej. Najprostszym sposobem na uformowanie pączków jest wykorzystanie zwykłych łyżek . Za ich pomocą nakładam ciasto i mini pączki smażę na złocisty kolor z obu stron. Gotowe bułeczki wykładam na ręcznik papierowy i pozbywam się nadmiaru tłuszczu.
Mini pączki będą fantastyczną propozycją na niezapowiedzianą wizytę gości. Doskonale sprawdzą się na Tłusty Czwartek. Sprawdź też przepis na cudowne faworki .