Cukier to upowszechniona nazwa jednego z najpopularniejszych węglowodanów jakim jest sacharoza. Z chemicznego punktu widzenia nazwa „cukier” nie jest dostatecznie precyzyjna, ponieważ stosować ją można zarówno względem monosacharydów (cukry proste), jak i oligosacharydów (cukry złożone). Trzecią grupę węglowodanów wobec których w mowie potocznej stosuje się słowo „cukier” stanowią polisacharydy. Przykłady tychże stanowić może skrobia, chityna czy celuloza.
Cukier spożywczy stanowi naturalnie występujący składnik większości owoców i warzyw, jednak w przemyśle zdecydowanie najczęściej rafinuje się go z trzciny cukrowej. W obrocie handlowym rozróżniamy wiele rodzajów cukru, z czego najpopularniejszy jest cukier sypki (w kryształkach). Cukier najczęściej wykorzystywany jest jako składnik wyrobów cukierniczych, piekarniczych, słodyczy, napojów, sosów, czy przetworów.
Najczęściej cukier spożywczy uzyskiwany jest w procesie rafinacji trzciny cukrowej – według danych, cukier trzcinowy stanowi aż 70% światowej produkcji cukru. Za pozostałą część odpowiada cukier buraczany, zgodnie z nazwą otrzymywany z buraków.
Poszczególne rodzaje cukru możemy podzielić także przez wzgląd na ich konsystencję czy przeznaczenie. Wymienić można cukier puder, cukier palony (karmel), cukier cynamonowy (zwykły cukier spożywczy z domieszką cynamonu), czy cukier wanilinowy, stanowiący zamiennik cukru waniliowego.
Wśród innych rodzajów cukrów wykorzystywanych w przemyśle spożywczym wymienić możemy cukier gronowy i skrobię (glukoza) oraz będący ich pochodną cukier słodowy (maltoza), cukier mlekowy (laktoza), cukier owocowy (fruktoza), czy cukier drzewny (ksyloza). Przykład ostatniego może stanowić cukier brzozowy.
Węglowodany (czyli potocznie „cukier”) stanowią nieodłączny element niemalże każdego rodzaju pożywienia. Ich obecność w diecie człowieka jest absolutnie niezbędna, choć trzeba pamiętać, że cukier spożywany w nadmiarze może nam poważnie zaszkodzić – może zwiększać ryzyko wystąpienia zawału serca, udaru mózgu, nadciśnienia tętniczego, a nawet prowadzić do obniżonego nastroju i depresji. Nadmiar cukrów w diecie jest ponadto głównym powodem otyłości.
Każdy cukier spożywany w zbyt dużej ilości jest niezdrowy. Zdrowe zamienniki cukru może stanowić miód czy syrop klonowy, jednak na popularności nie bez przyczyny zdobywa ksylitol, czyli cukier brzozowy. Charakteryzuje się on tym, że węglowodany w nim zawarte są wolno wchłaniane przez organizm i to przy nieznacznym udziale insuliny. Ksylitol nie powoduje zatem podwyższenia poziomu glukozy we krwi. Inne zdrowe zamienniki cukru stanowi stewia, erytrytol, melasa, syrop daktylowy czy tagatoza.
Pokaż więcej
Wyjątkowa promocja wystartowała w Biedronce. Dla wszystkich smakoszy znajdzie się coś dobrego. Nie możesz tego przegapić. W ramach oferty kawa, herbata i wiele więcej tylko za złotówkę.
Faworki to pyszności, które w tłusty czwartek obok pączków są zdecydowaną koniecznością. Ale także na wiele osób robi je na co dzień, ze względu na ich niepowtarzalny smak. Nie wszyscy jednak wiedzą, że istnieje możliwość, aby ich ciastka były jeszcze smaczniejsze. Koniecznie musisz wypróbować ten sposób.
Miód uważany za niezwykle smaczny, naturalny i zdrowy produkt. Jednak, czy miód jest mniej tuczący niż cukier? Prawdę ujawnia dietetyk Michał Wrzosek. Ta informacja zaskoczy niejednego z nas.
Czy owoce są zdrowe? Generalnie tak. Trzeba jednak pamiętać, że nie wszystko owoc, co owocowe. Zwłaszcza w kilku przypadkach.
Ilu składników potrzeba, by przygotować coś pysznego? Dużo mniej, niż można by się spodziewać. Czasem najprostsze receptury są najlepsze, czego doskonałym przykładem jest poniższy przepis. Nie wierzysz? Czytaj dalej i przekonaj się sama.
Skórka mandarynki jest cenniejsza, niż mogłoby się wydawać. Przygotowany z niej preparat okaże się niezbędny podczas sezonu na przeziębienie, a przy okazji wzmocni twoją odporność. Dowiedz się, co możesz przygotować ze skórki, a już nigdy jej nie wyrzucisz.
Badania na dużej próbie ludzi są jednoznaczne. Kiedy poznasz ich wyniki, nie będziesz mieć wątpliwości, co należy radykalnie usunąć z diety. Okazuje się, że słodzone napoje są gorsze niż inne postaci cukru.
Pepsi Twist powraca na polski rynek z nowym logo i ekscytującą nowością! Kultowy napój, który łączy orzeźwiający smak Pepsi ze smakiem cytryny, wraca w odświeżonej odsłonie wizualnej, spójnej z globalnym rebrandingiem. Nowością w portfolio marki jest Pepsi Zero Cukru o smaku cytryny – idealna propozycja dla osób poszukujących alternatyw. To oferta, która zadowoli zarówno fanów klasyki, jak i miłośników subtelnych twistów w smaku. Pepsi Twist jest już dostępna w sieci sklepów Żabka, a pełna sprzedaż ruszy w grudniu. Z kolei Pepsi Zero Cukru o smaku cytryny zadebiutuje na rynku już 4 grudnia.
Nie licząc kiszonych cytryn, przetwory z owoców cytrusowych przygotowujemy przeważnie nieco inaczej niż z naszych. Jednak osiągnąć można równie niezwykłe efekty. Weźmy takie plastry cytryny w syropie, niezastąpione do herbaty i deserów.
Żadne apteki, żadne sztuczne dodatki. Na chrypkę najlepszy jest domowy syrop z cebuli. I to nie byle jaki syrop, bo ten z przepisu mojej cioci. Cebula, cukier i jeden dodatek sprawiają, ze skutecznie pomaga mi od lat.
W każdym domu jest ta jedna rzecz, która musi się pojawić się na stole podczas świąt. W mojej rodzinie są to ciasteczka z przepisu mojej babci. Proste w wykonaniu, ale efektowne wyglądają niemal jak prawdziwe grzybki. Kto zje jednego, od razu sięga po więcej.
Konsumenci, cukier w Lidlu kupią w obniżonej cenie. Wystarczy spełnić warunki stawiane przez sieć, a 10 kilogramów cukru kupisz w cenie 5 kilogramów. Lidl przygotował także promocje na inne produkty spożywcze. Sprawdź, na czym możesz zaoszczędzić.
Gwiazda betlejemska jest kwiatem, bez którego nie wyobrażamy sobie Bożego Narodzenia. Roślina będzie wyglądać zjawiskowo jeszcze wiele tygodni po świętach. Wystarczy, że przygotujemy domową odżywkę z produktów, które mamy w kuchennej szafce.
Tradycyjny makowiec jest pysznym, lecz bardzo czasochłonnym ciastem. Jako, że pracy przed świętami nie brakuje, rok temu postanowiłam ułatwić sobie zadanie i przygotować makowiec, który nie wymaga wyrabiania ciasta i zawijania. W te święta również nie zabraknie go na moim stole.
Ciasto na herbatnikach zachwyci całą rodzinę w święta Boże Narodzenia. Wszystko dlatego, że forma chatki Puchatka cieszy oczy, a smakuje po prostu obłędnie. Dzięki przepisowi blogerki kulinarnej Ani Zyśk to efektowne ciasto bez pieczenia na święta uda się każdemu.
Jeśli masz w domu dwa dojrzałe banany i wiórki kokosowe, to w kilka minut stworzysz wyśmienity deser dla całej rodziny. Kokosanki, bo o nich mowa, są proste w przygotowaniu i smakują wyśmienicie. Zawierają jedynie łyżeczkę cukru z wanilią, więc można jeść bez wyrzutów sumienia.
Ta kawa pojawiła się 20 lat temu na światowym rynku i od tej pory każdy z nas kojarzy ją z jesienną aurą. Mowa oczywiście o Pumpkin Spice Latte. Kawa, która stała się symbolem jesieni jest niezwykle smaczna i aromatyczna. Mało kto jednak wie, że ma też ciemną stronę. Uwielbiany napój niszczy zdrowie.
Coraz więcej mówi się o postępującym – i spodziewanym – wzroście cen produktów spożywczych przed świętami. Warto więc szukać okazji takich jak ta. W Dino na przecenie jest teraz kilka podstawowych produktów.
Dino, jest polską siecią sklepów, która zyskuje coraz większą popularność wśród konsumentów. W tym tygodniu zaskakuje nowymi promocjami na niezbędne produkty spożywcze. Aby je zakupić, należy się spieszyć, bo oferta jest ograniczona czasowo. Czytaj dalej, a poznasz szczegóły.
Rybiki potrafią uprzykrzyć nam życie w domach i wywołują niepokój. Malutkie i sprytne potrafią przetrwać w ciężkich warunkach. Teraz w prosty sposób pozbędziemy się gniazda rybików raz na zawsze.
Takie niezwykle efektowne ciastka sprawdzą się doskonale jako deser po wystawnym obiedzie. Zaczynamy sezon jesienno-zimowego świętowania. Niech więc ciastem na długi weekend związany z dniem Wszystkich Świętych będzie w tym roku Pani Walewska.
Dziś warto wybrać się na zakupy do Dino. Kupimy tam niezbędne produkty spożywcze w doskonałych cenach. Powinniśmy się spieszyć i zaopatrzyć w lubiane artykuły. Przydadzą się w każdej kuchni.
Gorąca i aromatyczna herbata w jesienny wieczór smakuje najlepiej. Chętnie dodajemy do niej produkty, które wzbogacają smak tego napoju. Niestety źle wpływają na nasze zdrowie.
Rozpoczęcie nowego tygodnia oznacza także początek promocji w sklepach spożywczych. W tym tygodniu dla konsumentów korzystną ofertę przygotowała Biedronka. Należy się spieszyć, bo oferta jest ograniczona czasowo, a w dodatku należy spełnić warunek postawiony przez sklep.
Jaki jest najlepszy sernik? To oczywiście sernik chałwowy pod polewą o tym samym smaku. Ciasto jest niezwykle puszyste i kremowe. Wypróbuj ten przepis, bo naprawdę warto.
Masz ochotę na pyszny rarytas z jabłkami? W prosty sposób zrobisz mięciutkie bułeczki z jabłkami. Przepis od blogerki kulinarnej Ani Zyśk zapewnia doskonały efekt na talerzu i kusi smakiem.
Prosta domowa mieszanina z nieoczekiwanych składników może okazać się dobrym sposobem na powszechny problem. Wystarczy połączyć kilka składników. Należą do nich skorupki jajek i cola. Nie uwierzysz, jakie to proste
Wiele rozwiązań dla problemów zdrowotnych znajduje się w kuchni. Dotyczy to w szczególności problemów z cerą – takich jak sucha skóra. Jakie środki warto stosować?