Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Cukier

Cukier

Cukier – co to jest? Podstawowe informacje

Cukier to upowszechniona nazwa jednego z najpopularniejszych węglowodanów jakim jest sacharoza. Z chemicznego punktu widzenia nazwa „cukier” nie jest dostatecznie precyzyjna, ponieważ stosować ją można zarówno względem monosacharydów (cukry proste), jak i oligosacharydów (cukry złożone). Trzecią grupę węglowodanów wobec których w mowie potocznej stosuje się słowo „cukier” stanowią polisacharydy. Przykłady tychże stanowić może skrobia, chityna czy celuloza.

Cukier spożywczy stanowi naturalnie występujący składnik większości owoców i warzyw, jednak w przemyśle zdecydowanie najczęściej rafinuje się go z trzciny cukrowej. W obrocie handlowym rozróżniamy wiele rodzajów cukru, z czego najpopularniejszy jest cukier sypki (w kryształkach). Cukier najczęściej wykorzystywany jest jako składnik wyrobów cukierniczych, piekarniczych, słodyczy, napojów, sosów, czy przetworów.

Z czego robi się cukier? Rodzaje cukrów spożywczych

Najczęściej cukier spożywczy uzyskiwany jest w procesie rafinacji trzciny cukrowej – według danych, cukier trzcinowy stanowi aż 70% światowej produkcji cukru. Za pozostałą część odpowiada cukier buraczany, zgodnie z nazwą otrzymywany z buraków.

Poszczególne rodzaje cukru możemy podzielić także przez wzgląd na ich konsystencję czy przeznaczenie. Wymienić można cukier puder, cukier palony (karmel), cukier cynamonowy (zwykły cukier spożywczy z domieszką cynamonu), czy cukier wanilinowy, stanowiący zamiennik cukru waniliowego.

Wśród innych rodzajów cukrów wykorzystywanych w przemyśle spożywczym wymienić możemy cukier gronowy i skrobię (glukoza) oraz będący ich pochodną cukier słodowy (maltoza), cukier mlekowy (laktoza), cukier owocowy (fruktoza), czy cukier drzewny (ksyloza). Przykład ostatniego może stanowić cukier brzozowy.

Jaki jest najzdrowszy cukier?

Węglowodany (czyli potocznie „cukier”) stanowią nieodłączny element niemalże każdego rodzaju pożywienia. Ich obecność w diecie człowieka jest absolutnie niezbędna, choć trzeba pamiętać, że cukier spożywany w nadmiarze może nam poważnie zaszkodzić – może zwiększać ryzyko wystąpienia zawału serca, udaru mózgu, nadciśnienia tętniczego, a nawet prowadzić do obniżonego nastroju i depresji. Nadmiar cukrów w diecie jest ponadto głównym powodem otyłości.

Każdy cukier spożywany w zbyt dużej ilości jest niezdrowy. Zdrowe zamienniki cukru może stanowić miód czy syrop klonowy, jednak na popularności nie bez przyczyny zdobywa ksylitol, czyli cukier brzozowy. Charakteryzuje się on tym, że węglowodany w nim zawarte są wolno wchłaniane przez organizm i to przy nieznacznym udziale insuliny. Ksylitol nie powoduje zatem podwyższenia poziomu glukozy we krwi. Inne zdrowe zamienniki cukru stanowi stewia, erytrytol, melasa, syrop daktylowy czy tagatoza.

Pokaż więcej

cukier w Biedronce
14.07.2024 09:49 Zacznie się jutro z samego rana. Biedronka rozda cukier za darmo

W drugiej połowie lipca Biedronka nie przestaje szaleć z promocjami. Przez pierwsze trzy dni tygodnia kilka torebek cukru możemy dostać za darmo. Akcja zacznie się jutro z samego rana, wiec trzeba się spieszyć. Warto z niej skorzystać szczególnie wtedy, gdy mamy w planach przygotowanie przetworów na zimę.

kręcone lody
13.07.2024 18:34 Eksperci mówią wprost, to najgorszy rodzaj lodów. Lepiej nie kupuj ich dziecku

Lato to czas lodów. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez nich ani dnia, a nawet chętnie zastępowaliby nimi „prawdziwe” posiłki. W pochłanianiu lodów przodują zwłaszcza dzieci. Które z deserów tego typu podawać im można z czystym sumieniem?

słoiki z miodem
13.07.2024 10:43 Polacy nagminnie popełniają ten błąd. Przez niego miód traci nie tylko smak

Czy na pewno w odpowiedni sposób przechowujesz miód? Jeden powszechny błąd sprawia, że ten zdrowy słodzik traci swoje właściwości oraz smak. O tym, jak poprawnie przechowywać ten cenny produkt oraz jakiego błędu nie popełniać dowiesz się z tego artykułu. Od teraz twój miód zawsze będzie smaczny. 

wiśnie w słoikach
11.07.2024 17:54 Ten sposób na przechowywanie wiśni mam po mojej babci. Do owoców nie dodaję ani grama cukru

Sezon na wiśnie jeszcze trwa. To dobry moment, aby dowiedzieć się, jak zachować smak owoców na dłużej. Sposób jest łatwy i co najważniejsze skuteczny. Wypróbuj go, a już nigdy nie przechowasz ich inaczej. 

fasolka szparagowa
08.07.2024 13:02 Ten sposób na fasolkę szparagową znam od babci. Sekret całego smaku tkwi w 1 dodatku

Latem fasolka szparagowa często gości na moim stole. Smakuje doskonale dzięki składnikowi, którego używam podczas gotowania tego warzywa. Każdemu polecam sposób babci na pyszną fasolkę szparagową. Dodaj szczyptę i się przekonaj. Wcale nie chodzi o sól.

Anna Lewandowska i cukier
06.07.2024 06:00 Lewandowska zachęca Polaków do rezygnowania z cukru. „Puste, bezwartościowe kalorie"

Znana trenerka i dietetyczka - Anna Lewandowska - apeluje do Polaków, aby zrezygnowali z cukru. Wskazała nie tylko ryzyko związane z jego spożywaniem, ale także podpowiedziała, czym można go zastąpić. Wszystkie niezbędne informacje dotyczące diety poznasz w tym artykule. 

maliny
01.07.2024 12:51 Moje maliny w syropie słyną w całej okolicy. Cały sekret tkwi w odpowiednich proporcjach

Maliny w syropie to doskonały sposób na zatrzymanie smaku owoców na zimę. Z tego przepisu wyjdą po prostu idealne. Wszystko za sprawą idealnie dobranych proporcji, które są gwarancją smaku oraz konsystencji. Dowiedz się, jaka jest realna oraz poznaj dokładną instrukcję. 

mrówki na łyżeczce cukru
24.06.2024 20:00 Żadne cytrusy, żaden cynamon. Tylko tym sposobem pozbędziesz się z domu mrówek raz na zawsze

Choć lato obdarza nas licznymi darami, to niesie też ze sobą pewne uciążliwości. Do tych ostatnich z pewnością należą owady – nie tylko komary i osy, lecz także mrówki. Jak pozbyć się z kuchni tych nieproszonych gości?

ogórki
22.06.2024 16:27 Posyp nim ogórek. Będzie smakować dokładnie tak jak arbuz

Ogórek, który smakuje jak arbuz? To możliwe. Wystarczy posypać, go jednym składnikiem, który masz w swojej kuchni. Efekt zaskoczy każdego, a być może ogórki zastąpią nawet ten soczysty owoce. Wypróbuj sposób i o arbuzowym smaku ogórków przekonaj się sama.

truskawki z cukrem
25.05.2024 15:50 Zamiast sypać cukrem, podaję truskawki w ten sposób. Domownicy nie chcą już jeść żadnych innych

Nie trzeba zazdrościć Włochom panna cotty. Ten wspaniały deser przygotowany w kokilkach o chrupiącej, spieczonej skorupce, wygląda jak przywieziony ze śródziemnomorskich krajów. A do tego na piedestale stawia truskawki – ukoronowanie wiosennego sezonu dla wszystkich smakoszy.

Ciasto z truskawkami
22.05.2024 13:51 Przepis na to ciasto mam z notesiku babci. Robię je zawsze w sezonie, najlepsze jest ze świeżych truskawek

Nie ma nic lepszego w sezonie na soczyste, polskie owoce niż dobre ciasto z nimi w roli głównej. Aby nie komplikować nadmiernie tego, co powinno być proste, przygotowujemy prosty biszkopt, który doskonale eksponuje truskawki. Sezon na nie nadchodzi wielkimi krokami i warto się przygotować.

domowy baton energetyczny
14.05.2024 11:39 Już nie używam cukru. Bakaliowy baton energetyczny zmienił mi życie

Nieważne, jaki sport uprawiasz i czy w ogóle, bo ten baton energetyczny i tak jest dla każdego. Dostarczy ci niezbędnej w ciągu dnia energii i to bez dodatku cukru. Poznaj ten nieskomplikowany przepis, a już nigdy nie sięgniesz po batony ze sklepu. 

syrop sosnowy
08.05.2024 14:13 Co roku w maju zbieram je w lesie, a potem robię z nich syrop. Lista jego zalet nie mieści się w jednym zdaniu

Syrop z pędów sosny to niezwykle prosty w przygotowaniu, ale nieprzeceniony produkt. Można pić go łyżkami, dodawać do napojów, a nawet przygotowywać na jego bazie koktajle. Jego smaku nie da się porównać z niczym innym – warto więc udać się do lasu i pozbierać nieco pędów.

dżem z  rabarbaru
04.05.2024 22:03 Co roku o tej porze robię ten dżem. Jest idealny do naleśników i racuchów

Sezon na rabarbar rozpoczęty. Nie zwlekaj, tylko przygotuj dżem z tego warzywa. Sprawdzi się doskonale do naleśników, racuchów i innych słodkich przekąsek. Poznaj łatwy i szybki przepis na dżem i zaskocz swoich domowników. Ten smak zostanie z wami na dłużej. 

blendowaniu mięty z cukrem
04.05.2024 16:51 Mieszam cukier z listkami mięty i odpalam blender. Nikt nie wierzy, co z tego wychodzi

Co można zrobić z listków mięty i cukru? Najsmaczniejszy deser, który zachwyci każdego smakosza. Poznaj przepis i poczęstuj domowników. Będzie smakował im tak bardzo, że poproszą cię, abyś robiła go częściej. Z tym przepisem upieczesz go bardzo szybko. 

Butelki i puszki z colą
28.04.2024 22:46 Nie tylko Coca-cola. Spróbowaliśmy innych coli i wiemy już, która jest najlepsza. Wielki test smakoszy

Wiadomo, że Coca-cola to klasyczny punkt odniesienia. Ale też napoje z „colą” w nazwie robi bardzo wielu producentów – od wielkich koncernów, przez dyskonty, po niewielkich, butikowych wytwórców sprzedających swoje napoje w modnych lokalach. My zdegustowaliśmy najpopularniejsze cole z hipermarketów, dyskontów i popularnych sieci handlowych. Nie było łatwo, ale rezultat jest jednoznaczny. 

kawa
25.04.2024 19:30 Z tym szybko zbijesz cukier, dosyp to do kawy. Dietetyk poleca każdemu

Jeśli borykasz się ze zbyt wysokim poziomem cukru, to dosyp to do kawy. Dietetyk dr Bartek Kulczyński zachęca do stosowania tego produktu. Jest nie tylko skuteczny w walce ze zbyt wysokim cukrem, ale też ma wyjątkowy smak. 

miód i Katarzyna Bosacka
22.04.2024 19:15 Bosacka przypomina: czytaj etykiety na miodzie. Pojawił się nowy obowiązek

Znana dietetyczka przypomina o sprawdzaniu etykiet na miodzie. Zmiana weszła niedawno, więc warto znać zasady. Dowiedz się, o czym należy pamiętać i co to oznacza dla ciebie.

chałka
14.04.2024 13:55 Domową chałkę z budyniem piekę co kilka dni. Wcześniej nie miałam pojęcia, że to takie proste

Domowa chałka z budyniem to prawdziwy rarytas. Nie tylko pyszna, ale też łatwa w przygotowaniu, często gości na moim stole. Dlatego każdemu polecam przepis na ten znakomity wypiek. Smakuje idealnie o każdej porze dnia.

naleśniki na słodko
14.04.2024 08:08 Smażę naleśniki i zawijam je z tym kremem. Takie śniadanie mógłbym jeść codziennie

Pyszne jak deser i pożywne jak śniadanie. Takie są te naleśniki o smaku uwielbianego ciasta. Dzień z pewnością będzie udany, kiedy zaczniesz go z tym smakołykiem. Sprawdź poniższy przepis i przekonaj się, jakie to proste.

deser z wafli
09.04.2024 13:03 Ten deser na szybko robię z 3 składników. Jest tak pyszny, że przygotowuję od razu podwójna porcję

Najlepszy deser to taki, który jest słodki, tani i bezproblemowy w przygotowaniu. Właśnie taki deser na szybko zrobisz z tym przepisem. Jego koszt nie jest zbyt wysoki, bo będziesz potrzebowała tylko 3 tanich składników. Sprawdzi się świetnie na ciepłe dni.

miód w słoikach
20.03.2024 08:19 Zanurzam zapałkę w miodzie i podpalam. 1 znak i wiem, że nie jest sztuczny

Na rynku pojawiają się podróbki miodów. Na szczęście są metody, aby rozpoznać sztuczny miód. Przedstawię ci jedną, skuteczną metodę. Już nigdy nie oszuka cię żaden nieuczciwy sprzedawca. 

kawa
04.03.2024 12:19 Zdecydowanie najgorszy dodatek do kawy, a Polacy wciąż go używają. To “sama chemia”

Jeżeli pijesz kawę, koniecznie dowiedz się, z jakim dodatkiem nie powinnaś jej pić. Wielu wciąż go używa, a w jego składzie znajduje się sama chemia. Lepiej zastąpić go czymś znacznie zdrowszym. Od teraz będziesz piła najlepszą i najzdrowszą kawę.

ciasto bez pieczenia z nutellą
25.02.2024 17:15 Ułóż ciastka w naczyniu i dodaj krem czekoladowy. To mój ulubiony sposób na ciasto bez pieczenia

To ciasto zrobisz w kwadrans. Wszystko przez to, że nie potrzebujesz piekarnika. Smak na pewno cię zachwyci. Poniżej przekonasz się jakie to proste.

miód w słoikach
15.02.2024 19:09 Kupujesz miód? Już wkrótce zauważysz ogromną zmianę na etykietach

Za blisko dwa miesiące dostrzeżesz zmianę na etykiecie twojego ulubionego miodu. Dotyczy to prawie wszystkich miodów w sklepie. W szczególności tych, które pochodzą z zagranicy. 

chleb krzyż woda
13.02.2024 11:32 Wiele osób sięga po nie w Środę Popielcową, a Kościół surowo ich zakazuje. Lepiej być świadomym

W Środę Popielcową wielu z nas nie tylko posypie głowy popiołem, ale rozpocznie także post. Dowiedz się czego, nie możesz jeść w ten dzień. Wielu popełnia błąd i spożywa produkty z zakazanej grupy.

słodzenie herbaty
11.02.2024 19:02 Zamiast cukru czy miodu dodaję do herbaty ten składnik. Goryczka znika, a kalorii brak. Każdy ma go w kuchni

Podobno tylko – a może aż – 30 proc. ludzi na świecie słodzi herbatę. Robią to zapewne aby zabić – lub przynajmniej ograniczyć – jej gorzki smak. Tymczasem można to zrobić bez dostarczania do organizmu cukru. Sposób jest nieoczekiwany.

ciasto sernik
08.02.2024 17:04 Wygląda jak zwykły sernik, ale to ciasto bez pieczenia nie ma równych sobie

Każdy z nas uwielbia sernik. Nie każdemu wychodzi upieczenie tego pysznego ciasta. Z tym przepisem nie musisz się o to martwić, bo wychodzi zawsze. Nie musisz go piec, a smakiem przebija inne ciasta.