Cukier to upowszechniona nazwa jednego z najpopularniejszych węglowodanów jakim jest sacharoza. Z chemicznego punktu widzenia nazwa „cukier” nie jest dostatecznie precyzyjna, ponieważ stosować ją można zarówno względem monosacharydów (cukry proste), jak i oligosacharydów (cukry złożone). Trzecią grupę węglowodanów wobec których w mowie potocznej stosuje się słowo „cukier” stanowią polisacharydy. Przykłady tychże stanowić może skrobia, chityna czy celuloza.
Cukier spożywczy stanowi naturalnie występujący składnik większości owoców i warzyw, jednak w przemyśle zdecydowanie najczęściej rafinuje się go z trzciny cukrowej. W obrocie handlowym rozróżniamy wiele rodzajów cukru, z czego najpopularniejszy jest cukier sypki (w kryształkach). Cukier najczęściej wykorzystywany jest jako składnik wyrobów cukierniczych, piekarniczych, słodyczy, napojów, sosów, czy przetworów.
Najczęściej cukier spożywczy uzyskiwany jest w procesie rafinacji trzciny cukrowej – według danych, cukier trzcinowy stanowi aż 70% światowej produkcji cukru. Za pozostałą część odpowiada cukier buraczany, zgodnie z nazwą otrzymywany z buraków.
Poszczególne rodzaje cukru możemy podzielić także przez wzgląd na ich konsystencję czy przeznaczenie. Wymienić można cukier puder, cukier palony (karmel), cukier cynamonowy (zwykły cukier spożywczy z domieszką cynamonu), czy cukier wanilinowy, stanowiący zamiennik cukru waniliowego.
Wśród innych rodzajów cukrów wykorzystywanych w przemyśle spożywczym wymienić możemy cukier gronowy i skrobię (glukoza) oraz będący ich pochodną cukier słodowy (maltoza), cukier mlekowy (laktoza), cukier owocowy (fruktoza), czy cukier drzewny (ksyloza). Przykład ostatniego może stanowić cukier brzozowy.
Węglowodany (czyli potocznie „cukier”) stanowią nieodłączny element niemalże każdego rodzaju pożywienia. Ich obecność w diecie człowieka jest absolutnie niezbędna, choć trzeba pamiętać, że cukier spożywany w nadmiarze może nam poważnie zaszkodzić – może zwiększać ryzyko wystąpienia zawału serca, udaru mózgu, nadciśnienia tętniczego, a nawet prowadzić do obniżonego nastroju i depresji. Nadmiar cukrów w diecie jest ponadto głównym powodem otyłości.
Każdy cukier spożywany w zbyt dużej ilości jest niezdrowy. Zdrowe zamienniki cukru może stanowić miód czy syrop klonowy, jednak na popularności nie bez przyczyny zdobywa ksylitol, czyli cukier brzozowy. Charakteryzuje się on tym, że węglowodany w nim zawarte są wolno wchłaniane przez organizm i to przy nieznacznym udziale insuliny. Ksylitol nie powoduje zatem podwyższenia poziomu glukozy we krwi. Inne zdrowe zamienniki cukru stanowi stewia, erytrytol, melasa, syrop daktylowy czy tagatoza.
Pokaż więcej
Jeśli masz w domu dwa dojrzałe banany i wiórki kokosowe, to w kilka minut stworzysz wyśmienity deser dla całej rodziny. Kokosanki, bo o nich mowa, są proste w przygotowaniu i smakują wyśmienicie. Zawierają jedynie łyżeczkę cukru z wanilią, więc można jeść bez wyrzutów sumienia.
Ta kawa pojawiła się 20 lat temu na światowym rynku i od tej pory każdy z nas kojarzy ją z jesienną aurą. Mowa oczywiście o Pumpkin Spice Latte. Kawa, która stała się symbolem jesieni jest niezwykle smaczna i aromatyczna. Mało kto jednak wie, że ma też ciemną stronę. Uwielbiany napój niszczy zdrowie.
Coraz więcej mówi się o postępującym – i spodziewanym – wzroście cen produktów spożywczych przed świętami. Warto więc szukać okazji takich jak ta. W Dino na przecenie jest teraz kilka podstawowych produktów.
Dino, jest polską siecią sklepów, która zyskuje coraz większą popularność wśród konsumentów. W tym tygodniu zaskakuje nowymi promocjami na niezbędne produkty spożywcze. Aby je zakupić, należy się spieszyć, bo oferta jest ograniczona czasowo. Czytaj dalej, a poznasz szczegóły.
Rybiki potrafią uprzykrzyć nam życie w domach i wywołują niepokój. Malutkie i sprytne potrafią przetrwać w ciężkich warunkach. Teraz w prosty sposób pozbędziemy się gniazda rybików raz na zawsze.
Takie niezwykle efektowne ciastka sprawdzą się doskonale jako deser po wystawnym obiedzie. Zaczynamy sezon jesienno-zimowego świętowania. Niech więc ciastem na długi weekend związany z dniem Wszystkich Świętych będzie w tym roku Pani Walewska.
Dziś warto wybrać się na zakupy do Dino. Kupimy tam niezbędne produkty spożywcze w doskonałych cenach. Powinniśmy się spieszyć i zaopatrzyć w lubiane artykuły. Przydadzą się w każdej kuchni.
Gorąca i aromatyczna herbata w jesienny wieczór smakuje najlepiej. Chętnie dodajemy do niej produkty, które wzbogacają smak tego napoju. Niestety źle wpływają na nasze zdrowie.
Rozpoczęcie nowego tygodnia oznacza także początek promocji w sklepach spożywczych. W tym tygodniu dla konsumentów korzystną ofertę przygotowała Biedronka. Należy się spieszyć, bo oferta jest ograniczona czasowo, a w dodatku należy spełnić warunek postawiony przez sklep.
Jaki jest najlepszy sernik? To oczywiście sernik chałwowy pod polewą o tym samym smaku. Ciasto jest niezwykle puszyste i kremowe. Wypróbuj ten przepis, bo naprawdę warto.
Masz ochotę na pyszny rarytas z jabłkami? W prosty sposób zrobisz mięciutkie bułeczki z jabłkami. Przepis od blogerki kulinarnej Ani Zyśk zapewnia doskonały efekt na talerzu i kusi smakiem.
Prosta domowa mieszanina z nieoczekiwanych składników może okazać się dobrym sposobem na powszechny problem. Wystarczy połączyć kilka składników. Należą do nich skorupki jajek i cola. Nie uwierzysz, jakie to proste
Wiele rozwiązań dla problemów zdrowotnych znajduje się w kuchni. Dotyczy to w szczególności problemów z cerą – takich jak sucha skóra. Jakie środki warto stosować?
Tęsknisz czasami za dzieciństwem? Zrób żelki z tego przepisu i powróć do słodyczy rodem z PRL. Są wyśmienite, a w dodatku ich słodycz zachwyci nie tylko małych, ale i dużych smakoszy. Poznaj przepis i zrób je nawet dzisiaj.
Pączki nie muszą być tylko z nadzieniem owocowym, czy budyniowym, ale też z warzywem. Tak robiły nasze babcie. Sprawdź przepis i przekonaj się jakie to pyszne.
Niektóre składniki naszej diety są zarówno niezbędną częścią naszego życia, jak i dużym zagrożeniem dla zdrowia. Tak właśnie jest z solą. Jest dla nas dobra, byle z umiarem.
Ciasto według tego przepisu robi się bardzo szybko. A smak zachwyci nawet najbardziej wybrednego domownika. Wszyscy będą prosić o dokładkę. A ty będziesz robiła je, co tydzień.
Każdy z nas jest łasuchem i uwielbiamy słodkości. Szczególnie te z własnoręcznej domowej produkcji, wtedy muszą smakować wybornie. Poznaj ten przepis, bo gwarantuje ci, że już nigdy nie będziesz kupować słodkości w sklepie.
Powidła śliwkowe to jedne z tych przetworów, których nie może zabraknąć w mojej spiżarni. Każdego lata robię przynajmniej kilka słoiczków, by cieszyć się smakiem owoców przez całą zimę. Babcia nauczyła mnie, by oprócz cukru dodać do powideł jeden, nieoczywisty składnik, który sprawia, że śliwki są jeszcze smaczniejsze.
Uwielbiam naleśniki na słodko pod każdą postacią. Delikatne placuszki wypełnione serem potrafią przecież skusić każdego łakomczucha. A co, jeśli do środka dodać uwielbiany sezonowy owoc? Z pozornie prostego dania powstaje prawdziwa poezja smaku.
Owoce to zdrowa przekąska, prawda? Cóż, nie każde. O ile mądrość ta dotyczy naprawdę wielu produktów, niektóre wersje należy omijać szerokim łukiem.
Oprócz voucherów na dopłatę do kolejnych zakupów, Biedronka organizuje kolejne promocje. Niby dzień jak codzień, ale warto zwrócić uwagę na kilka promocji tygodnia. Na niektórych zakupach można sporo zyskać.
Lubisz słodką kawę lub herbatę? Do tego zamierzasz unikać cukru? Podpowiadamy, jakich słodzików nie używać. Są on najgorszymi zamiennikami cukru, które źle wpływają na nasze zdrowie. Omijaj je szerokim łukiem i używaj tylko zdrowych zamienników cukru.
Klienci, wybierając się na zakupy do sklepów Lidl, mogą sporo zyskać. Sieć przygotowała dla nich prawdziwą okazję. Spełniając pewne warunki, cukier otrzymają gratis. W ofercie znalazły się również inne produkty w promocyjnej cenie. Czytaj dalej, a poznasz wszelkie szczegóły.
Od dzisiaj (21 sierpnia) w sieci sklepów Dino obowiązują wyjątkowe promocje. Popularne produkty można kupić jeszcze taniej. Wybierz się na zakupy, a zaoszczędzisz masę pieniędzy. Czytaj dalej, a dowiesz się, co kupisz w niższych cenach.
Jedni lubią ją na słodko, inni na słono. Wszyscy jednak powinni się zgadzać – owsianka to jeden z najlepszych sposobów na dobry początek dnia. Należy tylko uważać, jakie wybieramy do niej dodatki.
Cukru jemy stanowczo zbyt dużo. Jest on w niemal każdy produkcie spożywczym. Jednak już teraz biały cukier warto zamienić na coś zdrowszego i tak bardzo pysznego. Podpowiadamy czym zastąpić cukier w diecie, by wyszło nam to na zdrowie.
Chałwa to ulubiony przysmak twojej rodziny? Zapomnij o tej kupnej i przygotuj ją sama. Z tym przepisem zrobisz ją niezwykle łatwo i to tylko z dwóch składników. Smak tej słodkiej przekąski jest wart zaryzykowania. Wypróbuj przepisy, a o wyjątkowym smaku przekonasz sama.