Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Moja mama smaży pączki tylko tak. Nigdy nie piją tłuszczu i wychodzą puszyste
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 12.01.2025 16:30

Moja mama smaży pączki tylko tak. Nigdy nie piją tłuszczu i wychodzą puszyste

Smażone pączki
Fot. Canva

Pączki bezapelacyjnie należą do słodkości, które większość osób po prostu uwielbia. Istnieją różne rodzaje tych pyszności, między innymi z dżemem, z marmoladą, z różą czy też z czekoladą i wiele innych. Szczególny popyt jest na nie oczywiście w tłusty czwartek, jednak codziennie możemy je znaleźć w cukierniach i różnych sklepach. Zdecydowanie najsmaczniejsze są również te, które przyrządzimy sami w domu. Co zrobić, aby takie domowe pączki były mniej tłuste? Koniecznie sprawdź ten prosty patent.

Dlaczego uwielbiamy pączki?

Słodkie pyszności, idealne na każdą okazję, świetne na przekąskę. To właśnie pączki. Rodzajów jest naprawdę dużo, więc każdy na pewno znajdzie coś dla siebie. Pyszne drożdżowe ciasto, rozpływające się w ustach nadzienie oraz chrupiąca skórka. Jeśli robimy je samodzielnie, to należy je smażyć na głębokim tłuszczu. Może to być smalec, olej rzepakowy lub olej kokosowy. Trzeba jednak pamiętać, że pączki mają sporo kalorii, ale raz na jakiś czas jak najbardziej można się nimi delektować.

Pączki posypane cukrem pudrem
Fot. Canva
Nie kładź obok pomidora. Za ten patent ktoś powinien dostać medal

Ciasto musi dobrze wyrosnąć

Aby smażenie pączków miało dobry efekt, musimy przyłożyć się do zrobienia ciasta. Kluczem jest jego wyrośnięcie. Po zagnieceniu ciasta zaleca się, aby zostawić je na godzinę pod przykryciem. To pozwoli na spokojne wyrośnięcie ciasta, dzięki czemu nasze pączki będą się idealnie smażyć. Dobrym pomysłem będzie również wcześniejsze wrzucenie uformowanych pączków do gotującej się wody. Kiedy wypłyną na powierzchnię, należy pozwolić im się obgotować przed dwie minuty. Dzięki temu nasze smakołyki będą mniej tłuste

Dodaj do ciasta spirytus, a pączki nie będą chłonęły tłuszczu

Świetnym rozwiązaniem na zbyt tłuste pączki jest dodanie do ciasta na etapie wyrabiania kieliszka spirytusu. Najlepiej sięgnąć po rektyfikowany spirytus spożywczy o zawartości alkoholu 95%. Dzięki temu składnikowi nasze pączki będą chłonęły mniejsze ilości tłuszczu oraz zwiększy to ich objętość, a skórka będzie bardziej chrupiąca. Alternatywną dla spirytusu mogą być również dwie łyżeczki soku z cytryny lub jedna łyżeczka octu.

Sprawdź przepis na domowe pączki. Zobacz, jak zrobić ciasteczka idealne do kawy i herbaty

Pączki uformowane z ciasta
Fot. Canva