Żaden rosół czy ogórkowa. Ta zupa jest od nich 100 razy lepsza
Poznajcie niezawodny przepis, który wyprze rosół i ogórkową. Ta zupa ma mnóstwo składników odżywczych, które zbawiennie wpłyną na organizm. Sprawdź jak przygotować krem z pomidorów. Amerykanie uznali je za najzdrowszy owoc świata.
Pomidor najzdrowszym owocem
W Polsce często pomidor uznawany jest za warzywo. Jednak z punktu widzenia botanicznego jest jagodą, czyli owocem. Miano warzywa zdobył z uwagi na swój smak i mniejszą zawartość cukru.
Amerykańskie Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC) ogłosiło listę najzdrowszych owoców. Na samym szczycie w zestawieniu znalazł się właśnie pomidor. Co takiego ma w sobie? Przede wszystkim ma masę przeciwutleniaczy, takich jak likopen.
Składniki odżywcze zawarte w pomidorach mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Likopen zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór, a także na choroby serca. Podpowiemy, jak jeść pomidory, żeby wyciągnąć z nich wszystko, co najlepsze.
W tej wersji pomidory są najzdrowsze
Tak cenny w pomidorach likopen najlepiej jest wchłaniany, kiedy owoce są gotowane. Właśnie dlatego idealną propozycją wykorzystania tych pomidorów będzie zupa krem. Sposób przygotowania jest naprawdę posty.
Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 1,5 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 400 ml bulionu jarzynowego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- kilka listków bazylii
- mozzarella bufala
Jak zrobić krem z pomidorów?
Pomidory obieramy ze skórki, usuwamy szypułki i pestki. Następnie cebulę kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Dodajmy oliwę i czekamy chwilę, aż się zeszkli. Kolejnym krokiem jest dodanie czosnku przeciśniętego przez praskę.
W międzyczasie pomidory kroimy w kostkę i na końcu dodajemy do cebuli i czosnku. Całość doprawiamy i dusimy pod przykryciem przez 5 min. Na koniec dodajemy bulion, zupę doprowadzamy do wrzenia i jeszcze gotujemy przez 10 min. Tak przygotowaną zupę doprawiamy bazylią i blendujemy.
Krem z pomidorów najlepiej smakuje podawany z kawałkiem mozzarelli. Poznaj też fasolkę w całkiem nowej odsłonie. Nie tylko po bretońsku smakuje cudownie.