Sałatka rodzaj potrawy występującej na całym świecie i w różnych kręgach kulturowych pod rozmaitymi postaciami. Zazwyczaj złożona jest z pokrojonych warzyw, czasem z dodatkiem owoców i często w towarzystwie sosu lub tzw. dressingu.
Rozmaite sałatki można spożywać na co dzień zarówno na śniadanie jak i na kolację, jednak istnieją pewne rodzaje sałatek, które z punktu widzenia tradycji zarezerwowane są dla spożycia w ramach określonych świąt – na przykład sałatka jarzynowa na Boże Narodzenie. Sałatki stanowią także stały punkt dań na rozmaitych uroczystościach, takich jak urodziny, imieniny, czy inne imprezy okolicznościowe.
Często popełnianym błędem w mowie potocznej jest mylenie sałatki z surówką. Różnice nie są tak kolosalne jak mogłoby się wydawać. Co do zasady, każda surówka jest sałatką, ponieważ jak sama nazwa wskazuje, jest to potrawa złożona z surowych, pokrojonych lub poszatkowanych warzyw czy owoców. Sałatka natomiast to każda potrawa złożona z pokrojonych warzyw czy owoców (na zimno!), jednocześnie mogąca – choć nieobligatoryjnie – wiązać swe składniki sosem; wobec tego nie każda sałatka będzie surówką.
Rozróżniając sałatkę od surówki można zwrócić uwagę także na okoliczności konsumpcji danej potrawy. Sałatkę zwykle jemy jako danie autonomiczne, jako dodatek stosując pieczywo. Surówka natomiast sama w sobie stanowi dodatek, spożywany przy okazji konsumpcji niektórych dań obiadowych (na przykład kotlety schabowe).
Istnieje mnóstwo rodzajów sałatek właściwych dla danej kuchni. Co więcej, niektóre sałatki zwyczajowo (lub z przyczyn technicznych) przygotowuje się wyłącznie o określonej porze roku czy przy określonej okazji. Co więcej, nawet w obrębie tej samej potrawy przepisy na sałatki potrafią się od siebie znacznie różnić, czego przykładem może być jedna z najpopularniejszych w naszym kraju sałatek – sałatka jarzynowa.
Wśród innych sałatek popularnych w Polsce na wymienienie zasługuje sałatka kaszubska, sałatka Cezar, sałatka owocowa, sałatka z tuńczykiem, sałatka caprese czy nawet gyros.
Pokaż więcej
Dobra sałatka nadaje się na każdą okazję. Podamy ją nie tylko na spotkanie towarzyskie, ale również stworzymy z niej lekką i smaczną przekąskę. Idealnie, jeśli poza walorami smakowymi niesie ze sobą również prostotę i szybkość przygotowania. Jeśli tego właśnie szukasz w sałatce, poniższy przepis jest dla ciebie.
Została Ci sałatka jarzynowa po świętach? Pod żadnym pozorem jej nie wyrzucaj. Mamy doskonały pomysł na to, jak to klasyczne danie wykorzystać i przekształcić w inne. Poznaj przepis, a nie uwierzysz, co można z sałatki zrobić.
Trzeba być czasem niezłym jasnowidzem, żeby przewidzieć potrzebną ilość jakiegoś dania. Problem dotyka nas najbadziej w święta, kiedy nieoczekiwane dodatkowe produkty albo zainteresowanie jakąś potrawą zmieniają te relacje. Jak zadbać o resztki sałatki jarzynowej, by można było długo je dojadać?
Gdzie kucharek sześć… Lara Gessler, w rozmowie z portalem „Pudelek”, wskazała najlepsze przepisy na sałatkę jarzynową. Restauratorka twierdzi, że powinien znaleźć się w niej składnik, którego z kolei nie znosi Magda Gessler. Ta druga uważa, że dodanie pora to błąd, który psuje smak klasycznego dania. Kto ma rację?
Za kilka dni zasiądziemy do wielkanocnego stołu, wypełnionego przepysznymi potrawami i przekąskami. Będą to między innymi sałatki i jajka faszerowane, których niezbędnym składnikiem jest majonez. Od dawna ludzie spierają się o to, który jest najlepszy. Teraz postanowił to wyjaśnić youtuber Dymitr Błaszczyk.
Sałatki na Wielkanoc to pozycja obowiązkowa. Przez lata dużym powodzeniem cieszyła się jarzynowa, później próbowała dorównać jej sałatka gyros, a teraz czas na sałatkę nicejską. Świeże warzywa w połączeniu z lekkim sosem gwarantują pełnię smaku. Nie zabraknie również najważniejszego składnika podczas tych świąt, czyli jajek.
Najsłynniejsza restauratorka w Polsce słynie z mocnych opinii. Magda Gessler chętnie poucza nas w sztuce kulinarnej, a my chętnie słuchamy jej porad. Tym razem na warsztat wzięła sałatkę jarzynową.
Ta superprosta sałatka to nie tylko niebo w gębie. To także wyrazisty smak i kopniak odporności na sezon przejściowy. Dlatego świetnie odnajdzie się na wielkanocnym stole, między spacerem z koszyczkiem, polewaniem wodą i ogrzewaniem się w rodzinnym gronie przy posiłku.
Wielkanoc już niedługo, a co za tym idzie, stoły wypełnią się smakowitymi przekąskami oraz tradycyjnymi potrawami. Warto więc zapoznać się z różnymi przepisami i wybrać takie dania, które na pewno zasługują na to, aby znaleźć się na świątecznym stole. Takim przysmakiem jest z pewnością sałatka z jajkami i makaronem.
Jajka, świeże warzywa i spajający je sos. To uniwersalny przepis na sałatkę, która świetnie nadaje się na Wielkanoc i nie tylko. Nie licząc przygotowywania składników, danie takie montujemy dosłownie w kilkadziesiąt sekund.
Wielkanoc to czas rodzinnych spotkań, które należy przeżyć w miłej atmosferze pełnej miłości, radości i zrozumienia. Te Święta są jednym z najważniejszych wydarzeń w świecie Kościoła oraz idealną okazją na miło spędzony czas. A do tego z pewnością przydadzą się przepyszne dania wielkanocne, a konkretnie sałatka, która wyróżnia się sytością i charakterem.
Sałatki to z założenia superproste i całkiem zdrowe dodatki. Dlatego dobrze, że znajdują się na naszych świątecznych stołach. Z tym przepisem w naszym sałatkowym świecie może dokonać się mała rewolucja.
Święta Wielkanocne to czas, który spędzamy z rodziną i bliskimi. Towarzyszy nam przy tym magiczny klimat stworzony przez miłą atmosferę, dekoracje i potrawy, do których zaliczają się między innymi sałatki. Aby zachwycić pozostałych gości, przygotujcie ten przysmak, a na pewno się nie zawiedziecie. Przepis na sałatkę oraz zdjęcia pochodzą z kanału Moje Domowe Jedzenie na You Tube.
Henia znowu zachwyciła swoich fanów. Tym razem zrobiła to za sprawą smakowitej i kolorowej surówki ze szpinaku. Świeże warzywa połączyła z pomysłowym sosem, a dla urozmaicenia dodała jeszcze chrupiące nasiona sezamu. Idealny przepis na nadchodzącą wiosnę.
Ziemniaki, kasza, ryż, makaron. Te produkty najczęściej wykorzystujemy w swojej kuchni. Na rynku dostępny jest także produkt, z którego mało kto w Polsce korzysta. Bogaty jest w błonnik i białko. Wygląda jak kasza, a jest makaronem. Najzdrowszym makaronem. Poznaj kuskus perłowy i zaproś go do swojej kuchni.
Święta Wielkanocne to magiczny czas, który nadejdzie już niebawem. Piękny wystrój i ozdoby stworzą niesamowity klimat, a zaskakujące swoim smakiem pyszności podbiją nasze podniebienia. Co przygotować, aby goście byli wniebowzięci? Wypróbujcie przepis na tę sałatkę z burakiem i jajkiem.
Sałatka jarzynowa będzie jednym z wielu smakołyków na wielkanocnym stole. Jak długo można ją przechowywać w lodówce, by nie była źródłem zatrucia pokarmowego? Tego dowiesz się z naszego tekstu.
Niemiecki służby federalne ostrzegają przed produktami z dwóch sieci sklepów. Sytuacja jest poważna, ponieważ w składzie artykułów spożywczych wykryto nieprawidłowości, które mogą uszkodzić narządy organizmu. Niebezpieczne produkty mogły trafić także do polskich sklepów.
Tradycyjna sałatka jarzynowa, choć jest smaczna, musi ustąpić tej z przepisu. Jej zaletą jest nie tylko smak, ale też prostota i szybkość przygotowania. Podaj ją na święta, a po zadowolonych twarzach gości upewnisz się, że jest obłędnie dobra.
Powiedzmy sobie szczerze. To nie tak, że dietetycy nagle uwzięli się na majonez. Po prostu przez zbyt dużo czasu staraliśmy się ich nie słuchać.
Czy wybór najlepszego majonezu na Wielkanoc jest w końcu możliwy? Nam udało znaleźć się taki, który zachwyci zarówno zwolenników majonezu Winiary, jak i Kieleckiego. Produkt ma odpowiednią gęstość, smak i delikatność. To aż dziwne, że nikt nie pomyślał o nim wcześniej.
Niedawno znalazłam przepis na prostą, wiosenną sałatkę i postanowiłam go wypróbować. Zrobienie jej na kolację zajęło mi dosłownie kilkanaście minut. Była tak smaczna, że mąż i dzieci poprosili, bym podała ją również na Wielkanoc.
Oto superszybki przepis na świetną, pożywną sałatkę. Jest pełna białka i bardzo wiosenna, przez co sprawdzi się nie tylko na codzień, lecz także na Wielkanoc.
Przyjęło się, że wielkanocne stoły muszą być wiosenne i kolorowe. Bardziej już nie będą: ta sałatka zalicza oba te punkty. Jest przy tym nietypowa i wprowadza na stół składnik, który rzadko tam gości.
Zaliczane do najzdrowszej żywności świata. Niezwykle aromatyczne i smaczne, a przy tym pełne niezbędnych wartości odżywczych. Wzmacniają kości i serce, a także pomagają pozbyć się nadprogramowych kilogramów. W Polsce są mało znane, a szkoda. Są świetnym dodatkiem do zup, dań głównych i sałatek. Jedną z propozycji podania podaliśmy w poniższym artykule.
Sałatka jarzynowa jest w wielu domach obowiązkowym punktem menu podczas Wielkanocy i Świąt Bożego Narodzenia. Niestety, nie mamy dobrych wieści. Popularne warzywo, a zarazem podstawowy składnik sałatki drożeje w szalonym tempie. Bez niego potrawa nie wyjdzie tak smaczna.
Tak fantastycznej sałatki jeszcze w naszych przepisach nie było. Poznaj przepis na przysmak z białą fasolą w roli głównej i podaj go na obiad, kolację lub do dowolnego posiłku, bo pasuje do wszystkiego. Smak docenią wszyscy, a ty będziesz robić ją na okrągło. Na całe szczęście przygotowanie jest banalne.
Święta Wielkanocne powoli się zbliżają, a co za tym idzie, już teraz warto zacząć planować przepyszne potrawy i przekąski, które w tym czasie będziemy przygotowywać. Oprócz tradycyjnych potraw, warto również skorzystać z niecodziennych przepisów, które również zachwycą pozostałych gości. Dlatego też przedstawiamy Wam pomysł na pyszną sałatkę.