Sałatka rodzaj potrawy występującej na całym świecie i w różnych kręgach kulturowych pod rozmaitymi postaciami. Zazwyczaj złożona jest z pokrojonych warzyw, czasem z dodatkiem owoców i często w towarzystwie sosu lub tzw. dressingu.
Rozmaite sałatki można spożywać na co dzień zarówno na śniadanie jak i na kolację, jednak istnieją pewne rodzaje sałatek, które z punktu widzenia tradycji zarezerwowane są dla spożycia w ramach określonych świąt – na przykład sałatka jarzynowa na Boże Narodzenie. Sałatki stanowią także stały punkt dań na rozmaitych uroczystościach, takich jak urodziny, imieniny, czy inne imprezy okolicznościowe.
Często popełnianym błędem w mowie potocznej jest mylenie sałatki z surówką. Różnice nie są tak kolosalne jak mogłoby się wydawać. Co do zasady, każda surówka jest sałatką, ponieważ jak sama nazwa wskazuje, jest to potrawa złożona z surowych, pokrojonych lub poszatkowanych warzyw czy owoców. Sałatka natomiast to każda potrawa złożona z pokrojonych warzyw czy owoców (na zimno!), jednocześnie mogąca – choć nieobligatoryjnie – wiązać swe składniki sosem; wobec tego nie każda sałatka będzie surówką.
Rozróżniając sałatkę od surówki można zwrócić uwagę także na okoliczności konsumpcji danej potrawy. Sałatkę zwykle jemy jako danie autonomiczne, jako dodatek stosując pieczywo. Surówka natomiast sama w sobie stanowi dodatek, spożywany przy okazji konsumpcji niektórych dań obiadowych (na przykład kotlety schabowe).
Istnieje mnóstwo rodzajów sałatek właściwych dla danej kuchni. Co więcej, niektóre sałatki zwyczajowo (lub z przyczyn technicznych) przygotowuje się wyłącznie o określonej porze roku czy przy określonej okazji. Co więcej, nawet w obrębie tej samej potrawy przepisy na sałatki potrafią się od siebie znacznie różnić, czego przykładem może być jedna z najpopularniejszych w naszym kraju sałatek – sałatka jarzynowa.
Wśród innych sałatek popularnych w Polsce na wymienienie zasługuje sałatka kaszubska, sałatka Cezar, sałatka owocowa, sałatka z tuńczykiem, sałatka caprese czy nawet gyros.
Pokaż więcej
Czy wybór najlepszego majonezu na Wielkanoc jest w końcu możliwy? Nam udało znaleźć się taki, który zachwyci zarówno zwolenników majonezu Winiary, jak i Kieleckiego. Produkt ma odpowiednią gęstość, smak i delikatność. To aż dziwne, że nikt nie pomyślał o nim wcześniej.
Niedawno znalazłam przepis na prostą, wiosenną sałatkę i postanowiłam go wypróbować. Zrobienie jej na kolację zajęło mi dosłownie kilkanaście minut. Była tak smaczna, że mąż i dzieci poprosili, bym podała ją również na Wielkanoc.
Oto superszybki przepis na świetną, pożywną sałatkę. Jest pełna białka i bardzo wiosenna, przez co sprawdzi się nie tylko na codzień, lecz także na Wielkanoc.
Przyjęło się, że wielkanocne stoły muszą być wiosenne i kolorowe. Bardziej już nie będą: ta sałatka zalicza oba te punkty. Jest przy tym nietypowa i wprowadza na stół składnik, który rzadko tam gości.
Zaliczane do najzdrowszej żywności świata. Niezwykle aromatyczne i smaczne, a przy tym pełne niezbędnych wartości odżywczych. Wzmacniają kości i serce, a także pomagają pozbyć się nadprogramowych kilogramów. W Polsce są mało znane, a szkoda. Są świetnym dodatkiem do zup, dań głównych i sałatek. Jedną z propozycji podania podaliśmy w poniższym artykule.
Sałatka jarzynowa jest w wielu domach obowiązkowym punktem menu podczas Wielkanocy i Świąt Bożego Narodzenia. Niestety, nie mamy dobrych wieści. Popularne warzywo, a zarazem podstawowy składnik sałatki drożeje w szalonym tempie. Bez niego potrawa nie wyjdzie tak smaczna.
Tak fantastycznej sałatki jeszcze w naszych przepisach nie było. Poznaj przepis na przysmak z białą fasolą w roli głównej i podaj go na obiad, kolację lub do dowolnego posiłku, bo pasuje do wszystkiego. Smak docenią wszyscy, a ty będziesz robić ją na okrągło. Na całe szczęście przygotowanie jest banalne.
Święta Wielkanocne powoli się zbliżają, a co za tym idzie, już teraz warto zacząć planować przepyszne potrawy i przekąski, które w tym czasie będziemy przygotowywać. Oprócz tradycyjnych potraw, warto również skorzystać z niecodziennych przepisów, które również zachwycą pozostałych gości. Dlatego też przedstawiamy Wam pomysł na pyszną sałatkę.
Sałatka Mimoza od lat jest hitem w moim domu. Robię ją co roku na Wielkanoc. Moi bliscy mówią, że smakuje im bardziej niż klasyczna jarzynowa i gyros. Danie znika ze stołu zawsze jako pierwsze!
Święta Wielkanocne powoli się zbliżają. Za kilka tygodni będziemy przeżywać Triduum Paschalne, wspomnianą Wielką Noc oraz Lany Poniedziałek. Dzięki temu będziemy mogli spotkać się z rodziną, a do tego zjeść coś pysznego. W tej ostatniej kwestii warto się odpowiednio przygotować, dlatego też przedstawiamy wam przepis na przepyszną sałatkę.
Już niedługo będziemy obchodzić Święta Wielkanocne, podczas których przeżyje oczywiście Triduum Paschalne, ale również będzie to okazja na spędzenie czasu w gronie rodzinnym. Dlatego też warto na to wydarzenie przygotować przepyszne potrawy, które zachwyca naszych gości. Oprócz tradycyjnych dań, dobrą opcją będzie przyrządzenie czegoś zupełnie nowego. Przedstawiamy Wam przepis na przepyszną sałatkę.
Z czym podać kotlety mielone na niedzielny obiad? Ano na przykład z taką prostą surówką. Choć przyszła z zachodu, jest niezwykle swojska w smaku i w sposobie przygotowania.
Oto prosty przepis na sos, dzięki któremu sałatka będzie jednocześnie dietetyczna i pyszna. Wystarczy trzymać się kilku wytycznych. W królestwie dressingów znajdzie się niejeden, który spełni oba te życzenia naraz.
Nie rób jarzynowej na Wielkanoc. Poznaj przepis na niezwykłą babkę sałatkową. Smakuje obłędnie i robi się ją błyskawicznie. Zrób ją i zaskocz swoją rodzinę przy wielkanocnym stole.
Dla wielu z nas sałatka jarzynowa to druga pochodna rosołu. Większość warzyw jest ugotowana, całość ma więc gładką strukturę i dobrze znany smak. A gdyby tak podkręcić przepis?
Olej to produkt, który jest wykorzystywany do przyrządzenia wielu dań. Jest stosowany w procesach duszenia, smażenia czy też pieczenia. Jednym z najpopularniejszych jest olej rzepakowy. Zdawaliście sobie jednak sprawę, że dzieli się on na dwie wersje?
Tomasz Strzelczyk to mistrz prostych, bardzo polskich w charakterze dań. Taka właśnie jest jego sałatka jarzynowa. Podkręcona mięsem i kilkoma wyrazistymi smakami, świetnie sprawdzi się jako poczęstunek na imprezy, takie jak ostatki.
Tuż po tłustym czwartku czekają nas ostatki, czyli kilka dni przed wielkim postem, który wprowadzi okres wstrzemięźliwości. Jest to więc dobry pretekst, aby zorganizować spotkanie ze znajomymi i przygotować wyborną sałatkę. Jej smak zachwyci wszystkich gości, a ty zyskasz miano najlepszej gospodyni. Poznaj przepis i przekonaj się, jakie proste jest przygotowanie tego dania.
Ta warzywna sałatka jest inna od tych, które znamy na co dzień. Inny ma kolor, inny też smak. Dominuje w niej specyficzna warzywna słodycz.
Znudziła Ci się klasyczna jarzynowa lub popularny gyros? Wypróbuj tę sałatkę z przepisu Ani Zyśk. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu, a jej smak z pewnością zrobi furorę wśród gości. Przygotuj ją na próbę już teraz, być może zagości też w tym roku na Twoim wielkanocnym stole.
Wbrew mitom tłuszcze są potrzebne w naszej diecie. Jednak olej olejowi nierówny. Dlatego wzbogacajmy asortyment składników w naszych posiłkach o mniej znane, za to bardzo zdrowe oleje.
Wygląda niesamowicie, prawda? A smakuje jeszcze lepiej. Sałatkę przygotowałam na próbę i już wiem, że na stałe zagości w moim menu. Zjawiskowo prezentuje się na stole. Moi goście byli zachwyceni nie tylko jej wyglądem, ale przede wszystkim smakiem.
Oto prosta przekąska na bazie pomidorów. Wygląda na tyle smakowicie, że będzie świetną ozdobą świątecznego stołu. Jest jednak na tyle prosta, że nie trzeba czekać na święta, by ją przyrządzić.
Sałatki są w naszym kraju bardzo popularną przekąską. Podawane są na różnych imprezach, domówkach czy też podczas Świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocnych. Jednak warto znać przepisy na sałatki, które można przygotować bardzo szybko i zjeść np. na kolację. Przedstawiamy jeden z nich.
Karnawał trwa, dlatego koniecznie przygotujmy wyśmienitą sałatkę o nazwie “królowa imprezy”. Pełna warzyw i wyrazistego sosu podbije podniebienia wszystkich gości. Przy niej tradycyjna sałatka jarzynowa wypada blado.
Sałatka to świetna forma przekąski. Nada się nie tylko na zwykły wieczór, ale również na imprezę czy Święta. Jest świetnym rozwiązaniem, kiedy chcemy kogoś ugościć i poczęstować czymś smacznym. Dlatego mamy do zaproponowania przepis na pyszną, a w dodatku zdrową sałatkę z jajkiem.
Powoli zbliżają się ostatki, dlatego lepiej zacząć wolnym krokiem planować przekąski na imprezę, jeśli na taką się wybieramy. W Internecie znajduje się ogromna ilość na słodkie i słone przysmaki, które z pewnością również świetnie się spiszą na ostatkowym stole. My natomiast mamy do zaproponowania przepis na przepyszną sałatkę, która jest gwarancją świetnego smaku.
Sałatka to świetny pomysł na przekąskę, która sprawdzi się między innymi na imprezie, czy też podczas Świąt. W Polsce najpopularniejsze są oczywiście sałatka jarzynowa i gyros, jednak to sprawia, że chcemy próbować również czegoś innego. Dlatego przychodzimy do was z przepisem na sałatkę z nietypowymi składnikami.