Moja mama zachwyciła się zupą z przepisu znanego kucharza. Jest prosta i smaczna
„Takie proste, a takie pyszne” – mówi Tomasz Strzelczyk o tej zupie pieczarkowej i ma mnóstwo racji. Wydobywa ona to, co najlepsze z tych prostych grzybków.
Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa kojarzy się niektórym z gęstym kremem, a czasem nawet z zupą z proszku, która zrobiła wielką karierę w latach 90. Jednak ta dobrze zakorzeniona w polskiej kuchni odmiana grzybów ma bardzo wiele obliczy i jest niezwykle podatna na obróbkę.
Tomasz Strzelczyk proponuje prostą zupę warzywną z pieczarkami. Ma ona dużo smaku z tych grzybów, ale pozostaje jednocześnie typowa jarzynówką. Dobrze przyprawiona, jest niezwykle smaczna.
1 błąd w przechowywaniu i żurek natychmiast się zepsuje. Unikaj jak ogniaPieczarkowa Strzelczyka
Być może sekretem tej zupy w wykonaniu Tomasza Strzelczyka jest podwójna obróbka pieczarek – połowa gotuje się w wywarze, a druga połowa dusi na patelni.
Składniki
- ½ kg pieczarek
- ¾ l bulionu
- ⅔ kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 por
- Mały pęczek natki pietruszki.
- 40 g masła
- Śmietana 12% do zabielenia
- Przyprawy: ziele angielskie, szczypta suszonego tymianku i gałki muszkatołowej, pieprz i sól
Przygotowujemy zupę pieczarkową Strzelczyka
W garnku rozpuszczamy grudkę masła i wrzucamy na nią posiekaną cebulę. Na tarce ścieramy marchewkę i pietruszkę, a połowę pieczarek i pora kroimy w półplasterki. Kiedy cebula zaczyna się rumienić, wrzucamy tę porcję pieczarek i lekko dusimy.
Do garnka dodajemy pora, marchewkę i pietruszkę. Warzyw podsmażamy, mieszając, ścieramy dwa ząbki czosnku, a po chwili zalewamy bulionem. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i świeżo mielony czarny pieprz.
W czasie, kiedy baza zupy się gotuje, kroimy obrane ziemniaki w kostkę. Zalewamy ok. litrem zimnej wody, mieszamy i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.
Pozostałe pieczarki kroimy w ćwiartki i podsmażamy na maśle, przyprawiając solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Kiedy będą przyrumienione, dodajemy je do zupy i przyprawiamy posiekaną drobno natką pietruszki. Zabielamy śmietaną.
Wypróbuj też przepis Strzelczyka na pieczony schab i siostry Anastazji na sos tatarski.