Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Moja mama zachwyciła się zupą z przepisu znanego kucharza. Jest prosta i smaczna
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 31.03.2024 19:44

Moja mama zachwyciła się zupą z przepisu znanego kucharza. Jest prosta i smaczna

zupa pieczarkowa
fot. youtube.com/oddaszfartucha

„Takie proste, a takie pyszne” – mówi Tomasz Strzelczyk o tej zupie pieczarkowej i ma mnóstwo racji. Wydobywa ona to, co najlepsze z tych prostych grzybków.

Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa kojarzy się niektórym z gęstym kremem, a czasem nawet z zupą z proszku, która zrobiła wielką karierę w latach 90. Jednak ta dobrze zakorzeniona w polskiej kuchni odmiana grzybów ma bardzo wiele obliczy i jest niezwykle podatna na obróbkę.

Tomasz Strzelczyk proponuje prostą zupę warzywną z pieczarkami. Ma ona dużo smaku z tych grzybów, ale pozostaje jednocześnie typowa jarzynówką. Dobrze przyprawiona, jest niezwykle smaczna.

bulion w warzywach
fot. youtube.com/oddaszfartucha
1 błąd w przechowywaniu i żurek natychmiast się zepsuje. Unikaj jak ognia

Pieczarkowa Strzelczyka

Być może sekretem tej zupy w wykonaniu Tomasza Strzelczyka jest podwójna obróbka pieczarek – połowa gotuje się w wywarze, a druga połowa dusi na patelni.

Składniki

  • ½ kg pieczarek
  • ¾ l bulionu
  • ⅔ kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • Mały pęczek natki pietruszki.
  • 40 g masła
  • Śmietana 12% do zabielenia
  • Przyprawy: ziele angielskie, szczypta suszonego tymianku i gałki muszkatołowej, pieprz i sól

Przygotowujemy zupę pieczarkową Strzelczyka

W garnku rozpuszczamy grudkę masła i wrzucamy na nią posiekaną cebulę. Na tarce ścieramy marchewkę i pietruszkę, a połowę pieczarek i pora kroimy w półplasterki. Kiedy cebula zaczyna się rumienić, wrzucamy tę porcję pieczarek i lekko dusimy.

Do garnka dodajemy pora, marchewkę i pietruszkę. Warzyw podsmażamy, mieszając, ścieramy dwa ząbki czosnku, a po chwili zalewamy bulionem. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i świeżo mielony czarny pieprz.

W czasie, kiedy baza zupy się gotuje, kroimy obrane ziemniaki w kostkę. Zalewamy ok. litrem zimnej wody, mieszamy i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie

Pozostałe pieczarki kroimy w ćwiartki i podsmażamy na maśle, przyprawiając solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Kiedy będą przyrumienione, dodajemy je do zupy i przyprawiamy posiekaną drobno natką pietruszki. Zabielamy śmietaną.

Wypróbuj też przepis Strzelczyka na pieczony schab i siostry Anastazji na sos tatarski.

krojenie pieczarek
fot. youtube.com/oddaszfartucha