Jadanie przetworów z rokitnika to w Polsce nie pierwszyzna. Jednak najmniej chyba znanym jest olej wyciskany z tych owoców. Dlaczego warto go stosować?
Banany są owocami, po które tak chętnie sięgamy. Teraz wystarczy owinąć końcówki bananów folią spożywczą i dłużej cieszyć się ich smakiem. Ta sztuczka kuchenna, którą poleca blogerka kulinarna Ania Zyśk, przyda się w każdym domu.
Gotowe medykamenty z apteki w walce z przeziębieniem okazują się nieskuteczne? Przygotuj syrop z gruszek na kaszel i stosuj go podczas kuracji. Raz-dwa staniesz na nogi, a domowe lekarstwo będziesz polecać bliskim. O tym, jak przygotować syrop w łatwy sposób, dowiesz się z tego artykułu.
Skórka z pomarańczy jest cenniejsza, niż mogłoby się wydawać. Odpad można w łatwy sposób przetworzyć i przygotować z niego środki czystości, a nawet kosmetyczne. Koniecznie dowiedz się, jak wykorzystać skórki z pomarańczy zgodnie z filozofią zero waste. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a ty zaoszczędzisz kilka złotych.
Czy wiesz, że pieczony schab może smakować jeszcze lepiej? Przygotuj marynatę z zaskakującym owocem, a mięso nabierze obłędnego smaku. Poznaj i wypróbuj poniższy przepis, a schab już zawsze będziesz przygotowywać w ten sposób.
Banan ma wiele zaskakujących właściwości. Jest nie tylko doskonałym składnikiem deserów i koktajli. Znana blogerka Ania Zyśk przetestowała przepis na niezwykły napar z tego owocu. Zdradzamy krok po kroku, jak go wykonać. Jego właściwości robią wrażenie.
Banan to nie tylko pyszny owoc, lecz także zdrowa odmiana szybkiej przekąski. Jednak czy zdrowe są dla wszystkich i w jakiej ilości? Dietetycy mają odpowiedź na to pytanie.
Zapomnij o tradycyjnych ciastach i przygotuj to z przepisu. Ciasto mandarynkowe jest deserem, które smakiem i cytrusowym aromatem zachwyci każdego. Zrób je, a zasmakuje ci tak bardzo, że z całą pewnością podasz je w tym roku na święta. Uważaj, bo smak uzależnia i nie poprzestaniesz na jednym kawałku.
Nadchodzi sezon zimowy, a wraz z nimi wysyp owoców cytrusowych. Mandarynki kupione w sklepie bywają słodkie i soczyste, ale zdarzają się też mdłe i suche. Nauczmy się je rozróżniać.
Po dwóch dniach bez zakupów we wtorek 12.11 ruszymy tłumnie uzupełniać opróżnione lodówki. Każdy ze sklepów chce przyciągnąć nas, byśmy uzupełnili zapasy właśnie z ich oferty. Oto co ma dla nas Dino.
Owoce są niezastąpionym źródłem cennych wartości odżywczych. Na rynku od niedawna dostępny jest superowoc, który ma wiele cennych dla zdrowia właściwości. Koniecznie poznaj go i dodaj do swojej diety, a będziesz pod wrażeniem. Czytaj dalej, a dowiesz się, o jaki owoc chodzi i dlaczego jest aż tak cenny.
Banany uznawane są za jedne z najzdrowszych i najcenniejszych owoców. Według najnowszych doniesień okazuje się, że pomimo ich właściwości nie zawsze są zdrowe i nie powinno się ich spożywać w niektórych porach roku. Czytaj dalej, a dowiesz się dlaczego.
Robicie dżemy? Warto sięgnąć po prosty przepis na dżem z gruszek. Te owoce naszpikowane są witaminami i nie brakuje im smaku. Rarytas przygotowany z nich zjemy z prawdziwą przyjemnością nie tylko z pieczywem.
Mandarynkami zajadamy się jesienią i zimą. W takim wydaniu ich jednak jeszcze nie widziałaś. Połóż owoce na patelni, a efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania. Ten pomysł nie może czekać aż do świąt.
Jak zadbać o zdrowie, dobrą formę i jeszcze lepszy sen? Warto sięgnąć po owoc, który, choć nie rośnie w Polsce, jest tu łatwo dostępny. Ten tropikalny smakołyk już dziś włączmy do naszej diety. Wyjdzie nam to na zdrowie.
W najnowszym komunikacie sanepid ostrzega przed produktem, który znalazł się lodówkach wielu Polaków. Miał zachowywać świeżość żywności, a okazał się niebezpieczny dla zdrowia. GIS wraz z dystrybutorem produktu podjął działania, aby w jak najkrótszym czasie wycofać go ze sprzedaży. Czytaj dalej, a dowiesz się dokładnie, o co chodzi.
Czy twój samochód ma wiecznie brudną szybę? W takim razie poznaj ten patent, a już nic nie będzie utrudniało ci widoczności. Wykorzystasz do tego… jabłko, które o dziwo okazuje się bardzo skuteczne. Czytaj dalej, a poznasz wszystkie szczegóły.
Dino, wychodzi naprzeciw oczekiwaniom klientów. 31 października sklepy tej sieci będą czynne nieco dłużej. Dzięki czemu każdy zdąży zrobić zakupy przed dniem Wszystkich Świętych. Przypominamy, że w ten dzień (1 listopada) sklepy będą nieczynne.
Jesienią warto sięgnąć po roślinę, która znakomicie wzmacnia odporność. Jednak to tylko jedna z jej zalet. Słynie z kwaśnych, czerwonych owoców, które mają szerokie zastosowanie w kuchni i medycynie. Czy wiecie już, o jaki owoc chodzi?
Nie masz pomysłu na śniadanie lub lekki obiad? Poznaj nieskomplikowany przepis na szybkie danie, które zachwyci każdego. Wystarczy niewielka liczba składników, aby przygotować prawdziwy frykas. O tym, czym jest i jak go przygotować, dowiesz się z dalszej części artykułu.
Chcesz szybko upiec ciasto, które jest pyszne i wyjątkowe? W takim razie zerknij na przepis blogerki kulinarnej Ani Zyśk. Poleca ona recepturę na ciasto półkruche ze śliwkami. Zrobisz je raz- dwa, a wypiek zachwyci smakiem.
Wyciskasz cytrynę? Zapomnij o tej siłowej czynności i poznaj dwa sposoby, dzięki którym sok z cytryny otrzymasz znacznie łatwiej. O tym, jak to zrobić, dowiesz się, sprawdzając nasze sztuczki kuchenne, które umieściliśmy w dalszej części artykułu.
Masz ochotę na pyszny rarytas z jabłkami? W prosty sposób zrobisz mięciutkie bułeczki z jabłkami. Przepis od blogerki kulinarnej Ani Zyśk zapewnia doskonały efekt na talerzu i kusi smakiem.
Gruszki w occie to klasyczne zestawienie z kategorii kuchni nietypowej. W swoim przepisie siostra Anastazja pokazuje kanoniczną postać tego przetworu. To idealna zakąska, którą można zajadać wprost ze słoika.
Dereń jadalny jest już dostępny. Ten niedoceniany w Polsce owoc ma wiele cennych właściwości i kosztuje grosze, a w Europie Zachodniej trzeba za niego zapłacić spore pieniądze. Czytaj dalej, a dowiesz się, dlaczego jest aż tak wartościowy i dlaczego warto włączyć go do swojej diety.
Ewa Wachowicz zaskoczyła czytelników swojego bloga. Podzieliła się z nimi dosyć nietypowym przepisem. Przygotowana według jej sposobu musztarda z… pigwowca jest bardzo egzotyczna, ale przede wszystkim smaczna. Wypróbuj recepturę znane dziennikarki kulinarnej, a taki przysmak będziesz robić bardzo często.
Jesień to idealny moment, by przygotować przetwory na zimę. Dlatego warto już teraz przyrządzić znakomity dżem z pigwy i gruszek. Słodko-kwaśny rarytas wzbogaci smak wielu dań.
Jesienią z jabłoni zbieramy ostatnie owoce. Warto w tym czasie pamiętać o zabiegu, który zaważy na przyszłorocznych plonach. Dzięki niemu czeka nas urodzaj jabłek.