Lekka i niskokaloryczna zupa z cukinii, idealna na cieplejsze dni
Zdrowa cukinia
Cukinia to warzywo, które ma wiele zalet, przede wszystkim jest lekkostrawna, bardzo delikatna i łatwo poddaje się rożnego rodzaju obróbce. Cukinia bogata jest w różne witaminy, a także potas i żelazo. W trakcie sezonu najlepiej wykorzystać to warzywa podając ją na wiele sposobów w wielu różnych daniach, jednym z nich jest poniższy przepis na zupę z cukinii.
Składniki:
- 2 średnie cukinie- 700 ml bulionu- 1 cebula- 2 ząbki czosnku- 1-2 łyżki masła- 1/4 szklanki śmietanki 30-36%- pieprz- sól
Przygotowanie zupy z cukinii:
W dużym garnku roztopić masło. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić ją na maśle. Do cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem podsmażać. Cukinię pokroić w kostkę i dodać do garnka, smażyć ok. 3 minuty co chwilę mieszając. Dodać bulion i zagotować. Gotować przez ok 20-25 min, zupę doprawić solą i pieprzem. Po tym czasie zupę należy zmiksować blenderem na krem, na koniec dodać śmietankę.
Przepis na bulion warzywny do zupy z cukinii
Składniki:
- 2 litry wody- 1 duża cebula- 2 marchewki- pietruszka- pół selera- pół pora- 3 natki pietruszki- łyżka oliwy- 4 ziela angielskie- 2 liście laurowe- sól najlepiej gruboziarnista- pieprz w ziarnach- sos sojowy jasny
Przygotowanie
Do garnka wlać dwa litry wody i postawić na gazie.Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć, a następnie włożyć do garnka z wodą i zagotować.Dodać sól, ziele angielskie oraz liście laurowe, a także kilka ziaren pieprzu, a następnie zmniejszyć ogień.
Cebulę obrać i opalić palnikiem gazowym (może być ten od kuchenki), a następnie włożyć ją do garnka, dodać sos sojowy, natki pietruszki, zamieszać i przykryć.Gotować całość na małym ogniu z uchyloną pokrywką przez półtorej godziny, a następnie pozostawić do wystygnięcia i przelać przez sitko.