Zupa z cukinii
Canva.com - wmaster890

Lekka i niskokaloryczna zupa z cukinii, idealna na cieplejsze dni

Cukinia to jedno z tych warzyw z których możesz przyrządzić naprawdę wiele dań. Jednym z nich jest zupa z cukinii, delikatna i aromatyczna zupa, będzie miłą odskocznią od tradycyjnych polskich zup. Przekonaj się, że jej przygotowanie nie jest wcale takie trudne.

Zdrowa cukinia

Cukinia to warzywo, które ma wiele zalet, przede wszystkim jest lekkostrawna, bardzo delikatna i łatwo poddaje się rożnego rodzaju obróbce. Cukinia bogata jest w różne witaminy, a także potas i żelazo. W trakcie sezonu najlepiej wykorzystać to warzywa podając ją na wiele sposobów w wielu różnych daniach, jednym z nich jest poniższy przepis na zupę z cukinii.

Składniki:

- 2 średnie cukinie
- 700 ml bulionu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki masła
- 1/4 szklanki śmietanki 30-36%
- pieprz
- sól

Przygotowanie zupy z cukinii:

W dużym garnku roztopić masło. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić ją na maśle. Do cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem podsmażać. Cukinię pokroić w kostkę i dodać do garnka, smażyć ok. 3 minuty co chwilę mieszając. Dodać bulion i zagotować. Gotować przez ok 20-25 min, zupę doprawić solą i pieprzem. Po tym czasie zupę należy zmiksować blenderem na krem, na koniec dodać śmietankę.

Przepis na bulion warzywny do zupy z cukinii

Składniki:

- 2 litry wody
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- pietruszka
- pół selera
- pół pora
- 3 natki pietruszki
- łyżka oliwy
- 4 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- sól najlepiej gruboziarnista
- pieprz w ziarnach
- sos sojowy jasny

Przygotowanie

Do garnka wlać dwa litry wody i postawić na gazie.
Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć, a następnie włożyć do garnka z wodą i zagotować.
Dodać sól, ziele angielskie oraz liście laurowe, a także kilka ziaren pieprzu, a następnie zmniejszyć ogień.

Cebulę obrać i opalić palnikiem gazowym (może być ten od kuchenki), a następnie włożyć ją do garnka, dodać sos sojowy, natki pietruszki, zamieszać i przykryć.
Gotować całość na małym ogniu z uchyloną pokrywką przez półtorej godziny, a następnie pozostawić do wystygnięcia i przelać przez sitko.

Następny artykuł