Lekka i puszysta jajecznica bez oleju i masła
Jajecznica jest bez wątpienia jednym z najczęściej przygotowywanych śniadaniowych dań na całym świecie. Zazwyczaj smaży się ją na maśle lub oleju - my jednak prezentujemy zupełnie inny sposób. Lekka i puszysta jajecznica może być usmażona także na mleku. Dzięki temu będzie wyjątkowo objętościowa i delikatna.
Jajecznica przyrządzana jest na całym świecie z użyciem najróżniejszych dodatków, choć największą popularnością cieszą się wędliny, grzyby, cebulka czy pomidory. W Polsce zazwyczaj można zjeść ją z kiełbaską i kromką świeżego chleba.
Poniższą metodę smażenia jajecznicy docenią głównie osoby, które preferują bardzo puszyste jajka. Z początku pomysł ugotowania jej na mleku może wydawać się niecodzienny, jednak efekty powalają. Taka jajecznica zachwyca lekkością oraz mocno napowietrzoną konsystencją.
Jajecznica na mleku
Przede wszystkim mleko jest idealną alternatywą dla tłustego masła, oleju czy smalcu, czyli klasycznych rodzajów tłuszczu używanych do smażenia. Mleko w porównaniu do nich ma znacznie zdrowsze parametry wartości odżywczych i jest o wiele mniej kaloryczne.
Nawet duża ilość takiej jajecznicy nie będzie tak ciężka, jak jajka wymieszane z zalegającymi w żołądku tłuszczami. Jeśli więc potrzebujesz prostej alternatywy lub po prostu skończył ci się zwykły olej, mamy świetne rozwiązanie.
Dla osób uważających na spożycie tłuszczu lub nietolerujących laktozy, polecamy skorzystanie z chudego mleka bez laktozy. Jest ono odrobinę słodsze od zwykłego mleka i ma nieco inną, płynniejszą konsystencję, jednak w gotowym daniu różnica nie będzie wyczuwalna.
Smażenie jajecznicy na mleku
Podstawowy przepis wymaga użycia połowy szklanki pełnego mleka na 3 całe jajka. Nie można oczywiście zapomnieć o odpowiednim doprawieniu solą oraz świeżo mielonym pieprzem, a także innymi przyprawami - w przypadku, gdy lubi się bardziej aromatyczną jajecznicę.
Na rozgrzaną patelnie wlewa się połowę przygotowanego mleka i gdy to zacznie się gotować, wbij wszystkie jajka. Od razu dodaj do nich sól i czarny pieprz. Przez kilka minut mieszaj całość drewnianą łopatką, aż jajka całkowicie się zetną.
Pod koniec gotowania wlej resztę mleka, co zapewni idealnie wilgotną jajecznicę. Następnie wystarczy przełożyć ją na talerz, posypać świeżo siekanym szczypiorkiem i gotowe. Pyszna, lekka i pełna wartości odżywczych potrawa posmakuje każdemu smakoszowi.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się więcej o potrawach na Boże Narodzenie. Ten tekst zdradza przedświąteczne promocje w Biedronce.
Źródło zdjęcia: canva/JFsPic, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: mamadu