Jakie potrawy na Boże Narodzenie?
Jakie potrawy na Boże Narodzenie? To pytanie, które zawsze pojawia się w okolicach świąt na forach kulinarnych. O ile w Wigilię obowiązuje ścisły post i według tradycji należy przygotować 12 bezmięsnych potraw, tak Boże Narodzenie jest już dniem, w którym na stołach króluje mięso. Jakie potrawy na Boże Narodzenie?
Święta to szczególny czas w roku, który spędzamy z najbliższymi. To czas spokoju, szczęścia, miłości. Ubieranie choinki, zapach mandarynek, cynamonu, piernika, czekolady i aromat tradycyjnych potraw tworzy niezwykły, świąteczny klimat, który uwielbiamy wszyscy.
Tradycyjnie choinkę ozdabiam również ciasteczkami piernikowymi, które wspólnie z rodziną dekorujemy jeszcze przed Wigilią. Przygotowujemy także stroiki świąteczne z gałązek, pomarańczy, mandarynek i goździków, aby klimat Świąt zagościł w całym domu.
Na Wigilię przygotowujemy postne potrawy, jak ryby, pierogi, groch z kapustą. W Boże Narodzenie post już nas nie obowiązuje i dlatego też mamy większy wybór dań, które możemy przygotować w ten wyjątkowy czas.
Jakie potrawy na Boże Narodzenie?
W Boże Narodzenie na stołach gości przede wszystkim mięso. Pieczony kurczak, schab ze śliwką, indyk, podawane są zarówno na obiad, jak i zimną płytę w towarzystwie chrzanu i żurawiny. Pasztet i bigos to również tradycyjne, świąteczne potrawy, które przygotowywane są na Boże Narodzenie niemal w każdym domu.
W Boże Narodzenie na stole króluje rosół lub wigilijny barszcz, który został z uroczystej kolacji, nie może zabraknąć również deseru w postaci makowca, sernika, piernika.
Nie zapominajmy jednak o potrawach wigilijnych. W Boże Narodzenie na obiad lub kolację zjedzmy również pierogi, karpia i inne postne dania, które zostały po kolacji, aby żadne jedzenie się nie zmarnowało.