Smakosze.pl Przepisy Lekka zupa jarzynowa. Zdradzamy najlepszy przepis
canva/margouillatphotos

Lekka zupa jarzynowa. Zdradzamy najlepszy przepis

14 lutego 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Lekka zupa jarzynowa to pomysł na pyszny, lekkostrawny i niskokaloryczny obiad, lunch lub kolację na ciepło. Zupa to prawdziwa bomba witaminowa, zawiera wiele warzyw, jest świeża i wygląda bardzo apetycznie. Poznaj przepis na lekką zupę jarzynową z niecodziennym dodatkiem.

Zupę jarzynową gotuję z warzyw, które akurat mam pod ręką. Dzisiaj, oprócz włoszczyzny do rosołu, groszku i fasolki pojawi się również niecodzienny dodatek- biała rzodkiew, dzięki której zupa nabiera lekko ostrego, wyraźnego smaku. Warzywo dostępne jest w większych sklepach i marketach.

Biała rzodkiew to bogactwo antyoksydantów, witamin z grupy B i witaminy A , usuwa więc toksyny, reguluje ciśnienie krwi, opóźnia procesy starzenia- w tym artykule dowiesz się, dlaczego jeszcze warto jeść białą rzodkiew .

Zupa z jarzynowa jest pyszną zupą z dodatkiem wielu warzyw, ugotuj ją bez kostki rosołowej, wystarczy, że doprawisz ją solą, pieprzem i posiekaną zieleniną, a każdy zje ją ze smakiem. Kostki rosołowe wzmacniają smak potraw, jednak złożone są głównie z soli i konserwantów.

Jeśli masz ochotę na lekką zupę- tu poznasz przepis na zupę warzywną z brokułem i kalafiorem , jest bezmięsna i pyszna.

Przepis na lekka zupę jarzynową

Składniki na 4-5 porcji:

  • 2 marchewki

  • 2 korzenie pietruszki

  • biała część pora

  • 3 ziemniaki

  • biała rzodkiew

  • kawałek selera

  • pół szklanki groszku zielonego

  • szklanka fasolki szparagowej mrożonej

  • gałązka lubczyku

  • łyżka posiekanego koperku

  • łyżka posiekanej natki pietruszki

  • sól, pieprz do smaku

Jak zrobić lekką zupę jarzynową?

Marchewkę, korzeń pietruszki, seler i rzodkiew pokrój na mniejsze kawałki, posiekaj por. Do większego garnka włóż przygotowane warzywa, zalej je zimną wodą, oprósz solą, pieprzem, dodaj lubczyk i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.

Biała rzodkiew

Źródło zdjęcia: canva/trangiap Do zupy dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, fasolkę, groszek, gotuj kolejne 20 minut. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, solidnie oprósz koperkiem i pietruszką i podaj. Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy