Lekka zupa jarzynowa. Zdradzamy najlepszy przepis
Lekka zupa jarzynowa to pomysł na pyszny, lekkostrawny i niskokaloryczny obiad, lunch lub kolację na ciepło. Zupa to prawdziwa bomba witaminowa, zawiera wiele warzyw, jest świeża i wygląda bardzo apetycznie. Poznaj przepis na lekką zupę jarzynową z niecodziennym dodatkiem.
Zupę jarzynową gotuję z warzyw, które akurat mam pod ręką. Dzisiaj, oprócz włoszczyzny do rosołu, groszku i fasolki pojawi się również niecodzienny dodatek- biała rzodkiew, dzięki której zupa nabiera lekko ostrego, wyraźnego smaku. Warzywo dostępne jest w większych sklepach i marketach.
Biała rzodkiew to bogactwo antyoksydantów, witamin z grupy B i witaminy A , usuwa więc toksyny, reguluje ciśnienie krwi, opóźnia procesy starzenia- w tym artykule dowiesz się, dlaczego jeszcze warto jeść białą rzodkiew .
Zupa z jarzynowa jest pyszną zupą z dodatkiem wielu warzyw, ugotuj ją bez kostki rosołowej, wystarczy, że doprawisz ją solą, pieprzem i posiekaną zieleniną, a każdy zje ją ze smakiem. Kostki rosołowe wzmacniają smak potraw, jednak złożone są głównie z soli i konserwantów.
Jeśli masz ochotę na lekką zupę- tu poznasz przepis na zupę warzywną z brokułem i kalafiorem , jest bezmięsna i pyszna.
Przepis na lekka zupę jarzynową
Składniki na 4-5 porcji:
-
2 marchewki
-
2 korzenie pietruszki
-
biała część pora
-
3 ziemniaki
-
biała rzodkiew
-
kawałek selera
-
pół szklanki groszku zielonego
-
szklanka fasolki szparagowej mrożonej
-
gałązka lubczyku
-
łyżka posiekanego koperku
-
łyżka posiekanej natki pietruszki
-
sól, pieprz do smaku
Jak zrobić lekką zupę jarzynową?
Marchewkę, korzeń pietruszki, seler i rzodkiew pokrój na mniejsze kawałki, posiekaj por. Do większego garnka włóż przygotowane warzywa, zalej je zimną wodą, oprósz solą, pieprzem, dodaj lubczyk i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
Źródło zdjęcia: canva/trangiap Do zupy dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, fasolkę, groszek, gotuj kolejne 20 minut. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, solidnie oprósz koperkiem i pietruszką i podaj. Smacznego.