Dlaczego warto jeść białą rzodkiew i jak ją przygotować?
Biała rzodkiew jest mniej popularnym, lecz bardzo zdrowym warzywem korzeniowym Warto po nią regularnie również ze względu na jej atrakcyjny, wyrazisty smak. Sprawdźcie jak ją przyrządzić i koniecznie spróbujcie.
Mylona jest często z rzepą, a kształtem przypomina przerośniętą pietruszkę. Biała rzodkiew to pyszne i zdrowe warzywo o wyrazistym i ostrym smaku. Spokrewniona z dobrze nam znaną rzodkiewką bulwa powinna nas zainteresować.
Dlaczego warto jeść białą rzodkiew?
Biała rzodkiew zdecydowanie powinna trafić do naszego jadłospisu. Warzywo to jest doskonałym źródłem antyoksydantów, witaminy C i A oraz witamin z grupy B. Znajdziecie w nim również dużo potasu, żelaza, cynku czy wapnia. Ma ono przy tym niski indeks glikemiczny i niewiele kalorii, więc można je jeść niemalże bez ograniczeń.
Spora zawartość błonnika, jaka zawarta jest w tym pysznym korzeniu, wspomoże pracę jelit i nerek. Regularne sięganie po rzodkiew pomoże obniżyć ciśnienie krwi. Niektóre badania dowodzą, że warzywo wykazuje także działanie antynowotworowe.
Jak przyrządzić białą rzodkiew?
Warzywo to doskonale smakuje zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Zetrzyjcie ją na tarce i połączcie z jogurtem lub majonezem doprawionym sokiem z cytryny, solą i pieprzem, a uzyskacie znakomitą surówkę do obiadu.
Rzodkiew możecie także podać formie frytek. Wystarczy, że obierzecie ją i pokroicie, podobnie jak ziemniaki. Pieczcie skropione oliwą do miękkości. Do piekarnika wrzućcie również buraki i marchewkę i posypcie rozmarynem. Takie warzywa doskonale smakują w towarzystwie kotletów mielonych.
A jeśli szukacie ciekawych sposobów na przyrządzenie rzodkiewek, zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. trzy błyskawiczne przepisy na obiadową surówkę z tego warzywa oraz recepturę na pyszną kiszonkę.
Źródło zdjęcia: canva/Lesyy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: haps