Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa wegetariańska warzywna. Pyszna i sycąca
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 10.02.2022 01:00

Zupa wegetariańska warzywna. Pyszna i sycąca

Zupa wegetariańska warzywna
canva/YelenaYemchuk

Zupa wegetariańska warzywna jest pyszną, kolorową zupą, idealną na obiad, lekki lunch lub kolację. Wywar do zupy gotowany na włoszczyźnie z natką pietruszki i lubczykiem ma fenomenalny smak i jest świetną bazą do wegetariańskiej jarzynowej. Poznaj przepis na zupę wegetariańską warzywną.

Jeśli masz ochotę na bezmięsną, ale pożywną i równie aromatyczną zupę, to ten przepis jest idealny dla Ciebie. Zupa gotowana na wywarze z lubczykiem i innymi ziołami nie wymaga dodawania kostki rosołowej, danie jest więc lekkie, świeże i pozbawione sztucznych konserwantów i ulepszaczy smaku.

Do zupy dodaj ulubione warzywa, które masz w lodówce lub zamrażalniku, dzięki czemu wykorzystasz je i się nie zmarnują. W domu miałam zielony groszek, resztkę kalafiora, brokuł, włoszczyznę i ziemniaki i to właśnie na nich ugotowałam wyśmienity obiad dla całej rodziny.

Jeśli szukasz pomysłu na smaczne dania wegetariańskie, ugotuj zupę z marchewki i soczewicy, jest sycąca i pyszna. Cukinia faszerowana z mozzarellą, oliwkami i innymi składnikami to również świetny pomysł na lekki i wegetariański obiad.

Przepis na zupę wegetariańską warzywną

Składniki na 4-5 porcji:

  • 2 marchewki

  • korzeń pietruszki

  • białą część pora

  • kawałek selera

  • natka pietruszki

  • gałązka lubczyku

  • 100 g różyczek brokuła

  • 100 g różyczek kalafiora

  • pół szklanki zielonego groszku

  • 3 ziemniaki

  • liść laurowy

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • sól, pieprz

  • suszony tymianek

Jak zrobić zupę wegetariańską warzywną?

Na początku przygotuj wywar: całą marchew, por, korzeń pietruszki, seler, lubczyk, pół pęczka natki pietruszki, liść laurowy i ziele angielskie zalej wodą, aby przykrywała warzywa, następnie gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez godzinę od momentu wrzenia. W tym czasie pokrój ziemniaki w kostkę i przygotuj kalafior, brokuł i groszek.

Gałązki lubczyku

Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures Gdy warzywa będą już miękkie i powstanie aromatyczny wywar, wyjmij je, pokrój w kostkę marchewki i pietruszkę i wrzuć je do zupy, dodaj ziemniaki, brokuły, kalafior, groszek i gotuj do miękkości ziemniaków. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, suszonym tymiankiem, podaj posiekaną natką pietruszki. Smacznego.

Tagi: Obiad Danie Zupa