Smakosze.pl Przepisy Lekki, puszysty i wyrośnięty sernik bez spodu - błyskawiczny deser
Sernik bez spodu

Lekki, puszysty i wyrośnięty sernik bez spodu - błyskawiczny deser

8 sierpnia 2021
Autor tekstu: Karolina Szmulewicz

Sernik może wydawać się trudnym i pracochłonnym daniem, jednak znamy drogę na skróty do tego pysznego ciasta. Tym razem proponujemy puszysty i zniewalająco pyszni sernik bez spodu - idealny na szybki poczęstunek dla gości.

Sernik to bez wątpienia jedno z ukochanych ciast wszystkich Polaków. Jednak żmudne wyrabianie ciasta na spód zajmuje wiele czasu, a nie zawsze przecież możemy spędzić długie godziny w kuchni.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

I tu z odsieczą przybywa najlepszy i najszybszy przepis na sernik bez spodu. Wykonasz go mgnieniu oka i równie szybko zniknie z talerzy.

Szybki sernik bez spodu - przepis

Potrzebujesz:

  • 1 kilogram twarogu z wiaderka

  • 1 i 1/4 szklanki cukru

  • 15-20 gram cukru wanilinowego

  • 100 gram masła

  • 7 jajek

  • 2 łyżki skrobii ziemniaczanej

  • 2 łyżki mąki pszennej

Na samym początku warto przygotować sobie tortownicę do pieczenia - wykładamy ją papierem oraz zaciskamy obręcz. Ustawiamy piekarnik na 170 stopni.

Białka oddzielamy od żółtek. W oddzielnej misce łączymy skrobię oraz mąkę ziemniaczaną. Masło miksujemy na jasną masę z dwoma rodzajami cukru. Gdy masa będzie już porządnie ubita, dodajemy po kolei żółtka i dalej miksujemy.

Do maślano-cukrowej masy dodajemy łyżkami twaróg, cały czas miksując na średnich obrotach. Teraz możemy także dodać ulubionych aromat do ciast albo skórkę z pomarańczy. Wsypujemy także mąkę i mieszamy z całością.

Białka jajek lekko solimy i obijamy na sztywną białą pianę. Za pomocą silikonowej szpatułki dodajemy białka do masy serowej.

Surowe ciasto przelewamy do foremki i pieczemy przez 60 minut. Po upieczeniu, pozostawiamy nadal w piekarniku z uchylonymi drzwiami, aby stygł powoli i nie opadł od razu.

Po wystudzeniu najlepiej wstawić sernik do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie zajadamy posypany cukrem pudrem bądź polany ulubionym sosem.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: domowewypieki

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Karolina Szmulewicz

Liderka, a zarazem główna wydawczyni portalu Smakosze. Pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz prowadziłam własny kanał kulinarny, gdzie gotowałam na żywo. Moim celem w przyszłości jest otworzenie własnej restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy