Lekki, puszysty i wyrośnięty sernik bez spodu - błyskawiczny deser
Sernik może wydawać się trudnym i pracochłonnym daniem, jednak znamy drogę na skróty do tego pysznego ciasta. Tym razem proponujemy puszysty i zniewalająco pyszni sernik bez spodu - idealny na szybki poczęstunek dla gości.
Sernik to bez wątpienia jedno z ukochanych ciast wszystkich Polaków. Jednak żmudne wyrabianie ciasta na spód zajmuje wiele czasu, a nie zawsze przecież możemy spędzić długie godziny w kuchni.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
I tu z odsieczą przybywa najlepszy i najszybszy przepis na sernik bez spodu. Wykonasz go mgnieniu oka i równie szybko zniknie z talerzy.
Szybki sernik bez spodu - przepis
Potrzebujesz:
-
1 kilogram twarogu z wiaderka
-
1 i 1/4 szklanki cukru
-
15-20 gram cukru wanilinowego
-
100 gram masła
-
7 jajek
-
2 łyżki skrobii ziemniaczanej
-
2 łyżki mąki pszennej
Na samym początku warto przygotować sobie tortownicę do pieczenia - wykładamy ją papierem oraz zaciskamy obręcz. Ustawiamy piekarnik na 170 stopni.
Białka oddzielamy od żółtek. W oddzielnej misce łączymy skrobię oraz mąkę ziemniaczaną. Masło miksujemy na jasną masę z dwoma rodzajami cukru. Gdy masa będzie już porządnie ubita, dodajemy po kolei żółtka i dalej miksujemy.
Do maślano-cukrowej masy dodajemy łyżkami twaróg, cały czas miksując na średnich obrotach. Teraz możemy także dodać ulubionych aromat do ciast albo skórkę z pomarańczy. Wsypujemy także mąkę i mieszamy z całością.
Białka jajek lekko solimy i obijamy na sztywną białą pianę. Za pomocą silikonowej szpatułki dodajemy białka do masy serowej.
Surowe ciasto przelewamy do foremki i pieczemy przez 60 minut. Po upieczeniu, pozostawiamy nadal w piekarniku z uchylonymi drzwiami, aby stygł powoli i nie opadł od razu.
Po wystudzeniu najlepiej wstawić sernik do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie zajadamy posypany cukrem pudrem bądź polany ulubionym sosem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ekspresowy przepis na smażoną cukinię w cieście naleśnikowym
-
Rewelacyjne ogórki kiszone po koreańsku - pokocha je cała rodzina
źródło: domowewypieki