Dlaczego niektóre jajka mają po dwa żółtka?
Czasem rozbijając jajko spotyka nas niespodzianka - ma ono dwa żółtka. Czy jest to dobry znak? Okazuje się, że cała sytuacja ma swoje wytłumaczenie i nie jest ona spowodowana jak niektórzy twierdzą znajdującymi się w jajku antybiotykami. Co ciekawe, jajka z podwójnym żółtkiem są wręcz pożądane np. w USA, gdzie jedna z firm sprzedaje tylko ... takie jajka!
Rozbijasz jajko i widzisz dwa żółtka? Wiele osób zastanawia się, czy na pewno jest to dobry znak. Wiele osób uważa wręcz, że takie jajka nie nadają się do jedzenia i są wręcz nafaszerowane antybiotykami. Całe szczęście mamy dla Was dobre wieści. Nie takie "jajka z dwiema żółtkami straszne jak je malują"!
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Dlaczego jajko ma dwa żółtka?
Powodem, dla którego czasem w skorupce pojawia się więcej niż jedno jajko jest układ rozrodczy kury. Według badań tego typu jajka zdarzają się albo wśród młodych kur, które dopiero zaczynają nie nieść, albo u tych, które są już u krańca swoich zdolności rozrodczych.
Podwójne żółtko jest po prostu wynikiem zmian hormonalnych w organizmie kury, a nie mutacji, czy antybiotyków. Warto zwrócić uwagę na to uwagę, że takie sytuacje zdarzały się również wiele lat temu, kiedy kury nie przyjmowały tylu antybiotyków, co obecnie. Co ciekawa, jajka z dwiema żółtkami mogą także zainspirować do powstania nietypowego biznesu. Jakiego? Odpowiedź poniżej!
Niektórzy producenci jajek (głównie z USA), wpadli na ciekawy pomysł, aby wychwytywać jajka z podwójnym żółtkiem i sprzedawać je po wyższej cenie.
Należy ich szukać pod nazwą "Double Yolkers". Jak udaje się znajdować takie jajka? Wszystko dzięki specjalnej technologii. Naświetlanie pod odpowiednim światłem pozwala stwierdzić, czy wewnątrz znajduje się jedno, czy też dwa żółtka.
Polecamy również przepisy na wyjątkowe dania z jajkami w roli głównej. Na naszej stronie znajdziecie m.in. pastę jajeczną oraz sposób na puszysty omlet.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: haps