Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-08-07T161342.572

canva/andr

Rewelacyjne ogórki kiszone po koreańsku - pokocha je cała rodzina

7 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Zostały Ci jeszcze ogórki? Cudownie! Ukiś je w koreańskim stylu. Niebanalne danie z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie! Sekretem jego smaku jest ostre chilli. Podajemy przepis na cudowny przetwór, który podbije serce niejednego smakosza.

W Korei wszystkie kiszonki z dodatkiem chilli to po prostu kimchi. Zazwyczaj ksii się rzepę, ogórki oraz kapustę pekińską. Chociaż w Polsce dalej prym wiodą ogórki kiszone i małosolne, to warto się również skusić na koreańską wersję tego przysmaku. Jak go zrobić?

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Prosty przepis na ogórki kiszone po koreańsku

Składniki:

  • 1,5 kg ogórków gruntowych

  • 3 łyżeczki soli kamiennej

  • 2 łyżki chilli

  • 2 łyżki startego korzenia imbiru

  • 6 drobno posiekanych ząbków czosnku

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 3 młode cebulki

  • szklanka wody

Sposób wykonania:

Umyj ogórki i namocz je w zimnej wodzie przez około godzinę, a następnie potnij je wzdłuż na 6 lub 8 części.

Przełóż warzywa do dużej miski, posyp je solą, chilli, imbirem, czosnkiem oraz cebulką, wlej sos sojowy. Wymieszaj wszystko, tak aby przyprawy pokryły wszystkie ogórki.

Ciasto drożdżowe

Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe?

CZYTAJ DALEJ

Ogórki przełóż do wyparzonego naczynia lub słoików. Dodaj wodę, aby przykryła warzywa. Naczynie przykryj ściereczką lub gazą i pozostaw na 24 godziny w temperaturze pokojowej.

Po dobie schowaj ogórki do lodówki, już po trzech dniach będą one gotowe do jedzenia. Eksperci uważają jednak, że im stoją one dłużej, tym są lepsze. Ogórki kiszone po koreańsku należy przechowywać w chłodzie!

Danie doskonale sprawdzi się jako pikantna przekąska, dlatego szczególnie polecamy ją wielbicielom ostrych smaków. Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na pyszne przetwory. Pisaliśmy już m.in. o ogórkach krokodylkach oraz cukinii po meksykańsku.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel se

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skon

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami

Czytaj więcej >
Zupa z pieczonych buraków Anny Lewandowskiej

Przepisy

Zupa buraczana według przepisu Anny Lewandowskiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z makaronem

Czytaj więcej >
ciasto 3 bit

Przepisy

Cudowne ciasto bez pieczenia 3 Bit - lepsze niż kultowy batonik

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak inaczej przyrządzić pierś z kurczaka?

Czytaj więcej >
jajecznica

Przepisy

Idealna jajecznica? Tylko z dodatkiem majonezu

Czytaj więcej >