Smakosze.pl Przepisy Lekkie, chrupiące i puszyste faworki na bursztynowym płynie
canva/Aneta_Gu, Getty Images

Lekkie, chrupiące i puszyste faworki na bursztynowym płynie

20 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami, co z pewnością cieszy wszystkich łakomczuchów - będą mogli w końcu pochłonąć pokaźne ilości faworków oraz pączków. Dzisiaj przedstawiamy przepis na faworki z piwem, które zachwycają lekko słodowym i intensywnym smakiem. Stosując się do poniższych porad, przygotujesz je w mniej niż 20 minut.

Faworki tradycyjnie sporządzane są na bazie zbijanego ciasta śmietanowego, które po usmażeniu na głębokim tłuszczu staje się niewiarygodnie kruche i delikatne. Zamieniając ją na jasne piwo, można pominąć etap ubijania ciasta - piwna masa jest plastyczna i łatwo się ją rozwałkowuje.

Sekretem do uzyskania kruchego chruściku jest jak najcieńsze rozwałkowanie. Każdy faworek powinien być cienki jak kartka papieru. Po usmażeniu szybko posyp je cukrem pudrem. Gdy są jeszcze ciepłe, cukier skutecznie do nich przylega.

Przepis na faworki z piwem

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 5 żółtek

  • 2/3 szklanki jasnego piwa

  • 1,5 łyżki zimnego masła

  • olej

  • cukier puder

Gotowanie rozpocznij od przesiania mąki do dużej miski. Dodaj do niej żółtka, piwo oraz zimne masło. Mieszaj ciasto drewnianą łyżką lub szpatułką, a gdy stanie się bardziej zbite, przełóż je na blat i wyrób dłońmi.

Po wyrobieniu na gładką i elastyczną konsystencję rozłóż masę na stolnicy podsypaną mąką i cienko je rozwałkuj. Pokrój je na paseczki, na środku każdego zrób niewielkie nacięcie i przewlecz przez nie jeden koniec każdego faworka.

Do głębokiego garnka z dużym dnem wlej olej roślinny. Postaw naczynie na gazie i dobrze rozgrzej tłuszcz. Wrzucaj na niego faworki i smaż, aż się zarumienią. Po usmażeniu odłóż je na ręcznik papierowy, aby odciekły z tłuszczu. Jeszcze gorące posyp obficie cukrem pudrem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić faworki z ciasta francuskiego. Ten tekst wyjawia przepis na racuchy na kefirze.

Faworki

Źródło zdjęcia: canva/arfo, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: posmakuj-to.blogspot.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy