Lekkie, chrupiące i puszyste faworki na bursztynowym płynie
Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami, co z pewnością cieszy wszystkich łakomczuchów - będą mogli w końcu pochłonąć pokaźne ilości faworków oraz pączków. Dzisiaj przedstawiamy przepis na faworki z piwem, które zachwycają lekko słodowym i intensywnym smakiem. Stosując się do poniższych porad, przygotujesz je w mniej niż 20 minut.
Faworki tradycyjnie sporządzane są na bazie zbijanego ciasta śmietanowego, które po usmażeniu na głębokim tłuszczu staje się niewiarygodnie kruche i delikatne. Zamieniając ją na jasne piwo, można pominąć etap ubijania ciasta - piwna masa jest plastyczna i łatwo się ją rozwałkowuje.
Sekretem do uzyskania kruchego chruściku jest jak najcieńsze rozwałkowanie. Każdy faworek powinien być cienki jak kartka papieru. Po usmażeniu szybko posyp je cukrem pudrem. Gdy są jeszcze ciepłe, cukier skutecznie do nich przylega.
Przepis na faworki z piwem
Składniki:
-
3 szklanki mąki pszennej
-
5 żółtek
-
2/3 szklanki jasnego piwa
-
1,5 łyżki zimnego masła
-
olej
-
cukier puder
Gotowanie rozpocznij od przesiania mąki do dużej miski. Dodaj do niej żółtka, piwo oraz zimne masło. Mieszaj ciasto drewnianą łyżką lub szpatułką, a gdy stanie się bardziej zbite, przełóż je na blat i wyrób dłońmi.
Po wyrobieniu na gładką i elastyczną konsystencję rozłóż masę na stolnicy podsypaną mąką i cienko je rozwałkuj. Pokrój je na paseczki, na środku każdego zrób niewielkie nacięcie i przewlecz przez nie jeden koniec każdego faworka.
Do głębokiego garnka z dużym dnem wlej olej roślinny. Postaw naczynie na gazie i dobrze rozgrzej tłuszcz. Wrzucaj na niego faworki i smaż, aż się zarumienią. Po usmażeniu odłóż je na ręcznik papierowy, aby odciekły z tłuszczu. Jeszcze gorące posyp obficie cukrem pudrem. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić faworki z ciasta francuskiego. Ten tekst wyjawia przepis na racuchy na kefirze.
Źródło zdjęcia: canva/arfo, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: posmakuj-to.blogspot.com